Θεμελιώδεις αρχές

...«δημοκρατικός σοσιαλισμός - αριστερός ευρωπαϊσμός - μεταρρυθμιστική στρατηγική –οικολογική εγρήγορση»...

29 Σεπτεμβρίου 2013

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για τις συλλήψεις στελεχών της Χρυσής Αυγής και τη λειτουργια των θεσμών - Συνεντευξεις Φωτη Κουβελη


Η νομιμότητα και η λειτουργία των θεσμών της Δημοκρατίας είναι η απάντηση στους φασίστες –εχθρούς της Δημοκρατίας .

Η ελληνική δικαιοσύνη κάνει το καθήκον της για την αντιμετώπιση της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής . Η έρευνα πρέπει να  συνεχιστεί προς  κάθε κατεύθυνση  . Η νομιμότητα και η λειτουργία των θεσμών της Δημοκρατίας είναι η απάντηση στους φασίστες –εχθρούς της Δημοκρατίας .Είναι αναγκαίο το κοινό μέτωπο   όλων των δυνάμεων της δημοκρατίας για το ξερίζωμα της εγκληματικής οργάνωσης και την αντιμετώπιση των απάνθρωπων ιδεών της.  Οι  μικροκομματικές σκοπιμότητες και υπολογισμοί  δεν ωφελούν τη Δημοκρατία .

Συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» και τους δημοσιογράφους Μανώλη Αναγνωστάκη και Ιορδάνη Χασαπόπουλο. 

 

Συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στην εφημερίδα Ημερησία και το δημοσιογράφο Δημήτρη Τσιούφο

 

 

26 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΔΗΜΑΡ στην αντιφασιστικη διαδηλωση της 25-9-2013

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Όσο προχωρά η διερεύνηση για τη δράση της Χρυσής Αυγής, τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, καταγράφουν τον εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσης, αλλά και τη διασύνδεσή της με κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς.
Την ίδια ώρα δημοσιοποιούνται στοιχεία για παραστρατιωτικές, αντιδημοκρατικές κινήσεις εφέδρων, απόστρατων , "ομάδων πολιτοφυλακής" που ανοιχτά στρέφονται ενάντια στη Συνταγματική και Δημοκρατική ομαλότητα.

Ήδη πριν ένα χρόνο η ΔΗΜΑΡ με σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή είχε φέρει το θέμα των ταγμάτων εθνοφυλακής.

Σήμερα χρειάζεται με αποφασιστικό τρόπο να αντιμετωπιστούν όλοι οι παράνομοι μηχανισμοί που υπονομεύουν τη Δημοκρατική νομιμότητα και επιθυμούν να γυρίσουν τη χώρα σε σκοτεινές περιόδους.

Καμία ανοχή. Καμία ταλάντευση!
 

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τη ρατσιστική βία


Η αδράνεια και η ολιγωρία της Αστυνομίας, όπως αυτή καταγράφεται στη έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τη ρατσιστική βία, αποτελεί πληγή για τη Δημοκρατία και ενισχύει τις φωνές που συσχετίζουν τη δράση της Χρυσής Αυγής με σκοτεινούς, παρακρατικούς κύκλους.
Επίσης σοκάρουν και τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων ρατσιστικής βίας τον τελευταίο χρόνο, κάτι που συσχετίζεται φυσικά με την αύξηση των ποσοστών του νεοναζιστικού κόμματος.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη οφείλει αταλάντευτα να συνεχίσει τις έρευνες ώστε να ξεσκεπαστούν τα κυκλώματα που έβαζαν υποθέσεις στο αρχείο, έθαβαν καταγγελίες κατά αστυνομικών και συλλάμβαναν τα θύματα αντί για τους θύτες.  

24 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΔΗΜΑΡ για τις Δημοτικές εκλογές του Μαϊου 2014


Τον Μάιο του 2014 θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές εκλογές για Δήμους και Περιφέρειες.

Ο χώρος της αυτοδιοίκησης είναι ο κατ΄ εξοχήν χώρος των ενεργών πολιτών και των ευρύτερων συμπαρατάξεων στη βάση των αυτοδιοικητικών προγραμμάτων με προοδευτικό περιεχόμενο. Προγραμμάτων που διεκδικούν την αναβάθμιση και τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ενίσχυση της ανάπτυξης, την αναβάθμιση της κοινωνικής πολιτικής, τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών προς τον πολίτη, την ενθάρρυνση της συμμετοχής του δημότη.
Οι ανεξάρτητες αυτοδιοικητικές κινήσεις ενεργών πολιτών που υποστηρίξαμε την προηγούμενη φορά στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και σε άλλους Δήμους, θεωρούμε ότι απέδωσαν για τις τοπικές κοινωνίες και συνέβαλαν στη ανανέωση των αντιλήψεων για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Μέλη μας δραστηριοποιούνται ενεργά σε αυτές τις κινήσεις, χωρίς κομματική κηδεμόνευση, ισότιμα και συνεργατικά με άλλους ενεργούς πολίτες. Η δημοκρατική λειτουργία τέτοιων σχημάτων και η προγραμματική τους συνέπεια είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη συνέχεια. Οι επιλογές για αυτή τη συνέχεια είναι υπόθεση των αυτοδιοικητικών μας δυνάμεων. Τις καλούμε να εξετάσουν άμεσα το θέμα.
Οι αυτοδιοικητικές κινήσεις πρέπει να αποτελέσουν πεδίο προτάσεων και πολιτικής για τη μεταρρύθμιση και την ενίσχυση των αυτοδιοικητικών θεσμών, να  ενισχύσουν τη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών, να αναδείξουν Δημάρχους και Δημοτικά Συμβούλια, στη βάση αυτοδιοικητικών προγραμμάτων και αξιοσύνης προσώπων. Η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει τη συγκρότηση, σε όλη την Ελλάδα, ανεξάρτητων προοδευτικών κινήσεων που θα στηρίζονται στην αυτενέργεια των ενεργών πολιτών, πάνω και πέρα από κομματική προτίμηση.

Σε ό,τι αφορά τη φημολογούμενη αλλαγή το εκλογικού νόμου:
Οι όποιες αλλαγές πρέπει να μην εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά να εξασφαλίζουν την απλή αναλογική, την αποτελεσματικότητα στην άσκηση της διοίκησης και την ευρύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση εκλογής του Δημάρχου.

21 Σεπτεμβρίου 2013

Ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

 

Το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ. Το Σάββατο η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Park (Λ. Αλεξάνδρας 10) και την Κυριακή στα γραφεία του κόμματος (Αγίου Κωνσταντίνου 40). 
Οι εργασίες θα ανοίξουν στις 10.30 π.μ. με ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη.

20 Σεπτεμβρίου 2013

Φ. Κουβελης: Για την εξαρθρωση των παρακρατικων μηχανισμων της Χρυσης Αυγης και την δημιουργια Μετωπου




Ο νεκρός  αντιφασίστας  Παύλος Φύσσας στο Κερατσίνι και η δολοφονική επίθεση κατά μελών του ΚΚΕ στα Πέραμα, μεγαλώνουν  επικίνδυνα τον  κύκλο αίματος στη χώρα και  απειλούν   τη Δημοκρατία και την ομαλότητα.

Η Δημοκρατία πρέπει να αμυνθεί.

Όλα τα κόμματα του Δημοκρατικού τόξου πρέπει να συμφωνήσουν στη συγκρότηση ενός μετώπου υπεράσπισης της ομαλότητας και της Δημοκρατίας, απέναντι στους δολοφόνους νεοναζιστές.
Καμία πολιτική διαφορά και αντίθεση δεν πρέπει να εμποδίσει την ενότητα απέναντι στο «απόλυτο κακό». Η εφαρμογή του νόμου, η ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου, που ματαίωσαν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας και η εξάρθρωση των παρακρατικών μηχανισμών της Χρυσής Αυγής, πρέπει άμεσα να υπάρξουν. Η απομόνωσή της, κοινωνικά και πολιτικά,  είναι δημοκρατική υποχρέωση.

Απόσπασμα από την εισήγηση του Φ. Κουβέλη στην ΚΕ της 21/9/2013

19 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Σπύρος Λυκούδης για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. (Video)


Ομιλία του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ Σπύρου Λυκούδη στην Ολομέλεια (19.9.2013) επί του Σχεδίου Νόμου «Πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και προστασία των θυμάτων αυτής».

Ο Σπύρος Λυκούδης, μια μέρα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αναφέρεται στη ανάγκη συνεννόησης και συνεργασίας των δημοκρατών απέναντι στο "απόλυτο κακό", τη Χρυσή Αυγή.

Προταση της ΔΗΜΑΡ για αντιφασιστικο μετωπο και αντιρατσιστικο νομο


Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΔΗΜΑΡ για τη φασιστική και ρατσιστική βία

 Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από νεοναζιστή μέλος της Χρυσής Αυγής, επιβάλει την μεγαλύτερη θεσμική θωράκιση της δημοκρατίας. 

Η ΔΗΜΑΡ επιμένει στην ψήφιση του «αντιρατσιστικού νόμου» που είχε προτείνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτης, στο πλαίσιο της τρικομματικής κυβέρνησης και ματαίωσαν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας. 
Η υιοθέτηση εκείνης της συνολικής νομοθετικής πρωτοβουλίας θα ενισχύσει την άμυνα της δημοκρατίας και θα δώσει ένα ισχυρό στίγμα πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση της φασιστικής και ρατσιστικής βίας. 
Εκκρεμεί άλλωστε στη Βουλή, η σχετική πρόταση νόμου που έχει κατατεθεί εδώ και μήνες…

Δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, για τη δολοφονία στο Κερατσίνι

Ο χθεσινός νεκρός, νεαρός αντιφασίστας στο Κερατσίνι και η δολοφονική επίθεση κατά μελών του ΚΚΕ στα Πέραμα, μεγαλώνουν  επικίνδυνα τον  κύκλο αίματος στη χώρα και  απειλούν  τη Δημοκρατία και την ομαλότητα.
Η Δημοκρατία πρέπει να αμυνθεί.
Οι καιροί δεν περιμένουν.
Όλα τα κόμματα του Δημοκρατικού τόξου πρέπει να συμφωνήσουν στη συγκρότηση ενός μετώπου υπεράσπισης της ομαλότητας και της Δημοκρατίας, απέναντι στους δολοφόνους νεοναζιστές. 
Καμία πολιτική διαφορά και αντίθεση δεν πρέπει να εμποδίσει την ενότητα απέναντι στο «απόλυτο κακό».

 

18 Σεπτεμβρίου 2013

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για τη δολοφονία στην Αμφιάλη

Ήταν αναμενόμενο. Η ρητορική του μίσους της Χρυσής Αυγής, οι ξυλοδαρμοί και οι τραμπουκισμοί των στελεχών και των μελών της, σύντομα θα οδηγούσαν σε κλίμα πολιτικών δολοφονιών. Το χθεσινό δολοφονικό περιστατικό στην Αμφιάλη επιβεβαιώνει την ανάγκη της «θεσμικής ασφυξίας» της Χρυσής Αυγής, της εξάρθρωσης των φασιστικών παρακρατικών μηχανισμών. Είναι αναγκαίο να γίνουν γνωστές οι συνθήκες δολοφονίας του 34χρονου και οι ένοχοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Οι δημοκρατικές δυνάμεις από κοινού πρέπει να αντιμετωπίσουν την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Ακόμα και το χθεσινό ρατσιστικό παραλήρημα στη βουλή καταδεικνύει το μείζον πολιτικό πρόβλημα.  

Δυστυχώς αποδεικνύεται και με αυτό το τραγικό περαστικό η αξία της πρωτοβουλίας της ΔΗΜΑΡ και του υπουργού Αντώνη Ρουπακιώτη στην προηγούμενη κυβέρνηση να φέρουν αντιρατσιστικό νόμο στη Βουλή και για την αντιμετώπιση και της Χρυσής Αυγής. 

10 Σεπτεμβρίου 2013

Μειωση της τιμης πετρελαιου θερμανσης ζητα η ΔΗΜΑΡ

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για την κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης

Η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για θέρμανση και κίνηση είναι ένα μέτρο που απολογιστικά αποδείχθηκε ολωσδιόλου λανθασμένο.

Επιβάρυνε δραματικά τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών κυρίως των κατοίκων των ορεινών περιοχών και της βόρειας Ελλάδας, είχε αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και κυρίως δεν είχε αρνητική δημοσιονομική επίπτωση μια και πάνω από 200 εκατομμύρια Ευρώ εισπράχθηκαν λιγότερα από ΦΠΑ λόγω μειωμένης κατανάλωσης.

Η ΔΗΜΑΡ, αναλαμβάνοντας , στο μέτρο που της αναλογεί,  την ευθύνη για την προώθηση του μέτρου που είχε στόχο την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας πετρελαίου  θεωρεί  ότι  το μέτρο πρέπει να καταργηθεί . Καμία τροπολογία για διεύρυνση κριτηρίων ή για μεθόδους προπληρωμής δεν θα είναι αποτελεσματική.

Η επίκληση της τρόικας, που ως συνήθως προβάλλεται δεν μπορεί να έχει βάρος όταν η δημοσιονομική ωφέλεια που αναμένεται θα είναι δεδομένη και όταν και οι μηχανισμοί αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου τίθενται πλέον σε λειτουργία, έστω και όχι στο 100% της πληρότητας τους.

 

2 Σεπτεμβρίου 2013

Κριτικη ΔΗΜΑΡ για τη σταση Β.Βενιζελου σχετικα με την επεμβαση στη Συρια

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ σχετικά με τη Συρία.

Για την ενδεχόμενη στρατιωτική παρέμβαση στην Συρία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα ζητά τη έγκριση του Κογκρέσου, το Βρετανικό Κοινοβούλιο απορρίπτει τη  εμπλοκή της χώρας, η Ιταλική κυβέρνηση  αποφασίζει  τη μη συμμετοχή της, μεγάλες χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας  εκφράζουν  τη διαφωνία τους. 
Την ίδια στιγμή ο Υπουργός Εξωτερικών εμφανίζεται σε ρόλο επισπεύδοντα για στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία και  την παροχή διευκολύνσεων από την Ελλάδα. Η στάση αυτή δεν υπηρετεί ούτε  το συμφέρον της χώρας μας  ούτε την  ανάγκη να μην τροφοδοτηθεί  ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή.
Η Ελλάδα πρέπει να υποστηρίζει την πολιτική λύση και την εφαρμογή της διεθνούς νομιμότητας  και να αποκλείσει οποιαδήποτε εμπλοκή της. Άμεσα πρέπει να ενημερωθεί και να συζητήσει το θέμα  το ελληνικό κοινοβούλιο.