Θεμελιώδεις αρχές

...«δημοκρατικός σοσιαλισμός - αριστερός ευρωπαϊσμός - μεταρρυθμιστική στρατηγική –οικολογική εγρήγορση»...

27 Απριλίου 2014

Για την ταυτόχρονη αντιμετώπιση της ανεργίας, της ύφεσης και του χρέους



Γιώργου Ιωαννίδη, οικονομολόγοy (PhD), υποψήφιου ευρωβουλευτή  της ΔΗΜ.ΑΡ. 

 Μας χρειάζεται μία κιβωτός απασχόλησης που θα αποκλιμακώσει άμεσα το ποσοστό ανεργίας, έως ότου αρχίσουν να αποδίδουν οι επενδύσεις, και που ταυτόχρονα θα δώσει ώθηση στην εσωτερική ζήτηση, που και αυτή ευνοεί τις επενδύσεις. Μία κιβωτός απασχόλησης που θα δημιουργήσει δουλειές για τους νέους ανθρώπους. Δουλειές που θα είναι χρήσιμες για την κοινωνία, προωθητικές για την οικονομία και δημιουργικές για τους ίδιους.


Το ζήτημα του χρέους

Είναι κοινή πλέον παραδοχή ότι η υφιστάμενη δομή του ελληνικού χρέους δεν είναι βιώσιμη. Αφενός διότι απαιτούνται πολύ υψηλές δαπάνες εξυπηρέτησης για τα επόμενα δύο έτη (2014-2015), αφετέρου διότι προβλέπονται υπέρογκες δαπάνες για την περίοδο μετά το 2020 (βλ. πίνακα 1). Τα παραπάνω οδηγούν στην κοινή παραδοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων ότι απαιτείται κάποιου τύπου αναδιάρθρωση του χρέους. Εάν θα είναι κούρεμα, μετακύλιση ή ό,τι άλλο, είναι μια σημαντική πλην όμως τεχνική συζήτηση.

22 Απριλίου 2014

Έξοδος στις αγορές και δημόσιο χρέος




 Αρθρο του Γιώργου Θωμοπουλου*

Η έξοδος στις αγορές δηλαδή η εκ νέου χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου από τις Διεθνείς Αγορές  είναι  ένα σημαντικό και αναγκαίο οικονομικό γεγονός.  Η εν λόγω έξοδος  είναι θετική εφόσον εντάσσεται σε μια σαφή, μακροπρόθεσμη και κοστολογημένη  στρατηγική διαχείρισης του χρέους. Είναι λοιπόν σημαντικά τα επόμενα βήματα και θα φάνουν οι πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης.
Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε τη σημαντική υποστήριξη της Ευρώπης καθώς δύσκολα θα μπορούσαμε να πούμε  εάν η Ελλάδα θα είχε σε αυτή την παρούσα στιγμή τη δυνατότητα να βγει μόνη της στις αγορές χωρίς να χρειαστεί τη βοήθεια των χωρών της ευρωζώνης».

Εν το δούμε όμως με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα έχει σαφώς αρνητική χροιά καθώς:

  • ·         η έκδοση του 5ετους ομολόγου με επιτόκιο 4,95% και κουπόνι 4,75 είναι σαφώς υψηλότερο από το υπάρχον μέσο μνημονικό του 2%
  • ·         δεν υπάρχουν επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες και η κυβέρνηση δεν έχει εξηγήσει τι θα κάνει το δάνειο που έλαβε
  • ·         το ποσό των € 3 δις που αντλήθηκε είναι μηδαμινό για τα μέτρα των διεθνών χρηματαγορών και πολύ μικρό για τις ανάγκες της ελληνικής Οικονομίας.


Κατανοούμε απόλυτα ότι κατόπιν της επιτυχημένης προσέλκυσης κεφαλαίων από τις τράπεζες Alpha Bank και  Πειραιώς, η ελληνική κυβέρνηση με την κίνηση αυτή επιδίωξε να δώσει και ένα μήνυμα πολιτικού συμβολισμού περί της αναθέρμανσης της ελληνικής οικονομίας. Εκτιμούμε ότι αυτό θα είναι πραγματικά επικερδές  μόνο εάν και οι υπόλοιπες ελληνικές επιχειρήσεις ακολουθήσουν με επιτυχία και επωφεληθούν από την άντληση χρηματοδότησης με ανταγωνιστικά επιτόκια ώστε να συνδράμουν στη ζητούμενη ανάπτυξη.

Όσο αφορά το ίδιο το δημόσιο χρέος των περίπου € 325 δις  και της ετήσιας αποπληρωμής περίπου  € 10 δις. δεν μπορεί να θεωρείται βιώσιμο με οικονομικούς όρους και κοινωνικά κριτήρια.
Η κοινωνικά ορθή δομική αντιμετώπιση είναι μια σημαντική περικοπή, δηλαδή «κούρεμα», ώστε  να βοηθηθεί σημαντικά η δημιουργία υγειών συνθηκών ανάπτυξης και η βελτίωση του βιοτικού επίπεδου.
Υπό τις παρούσες συνθήκες η πιο πραγματιστική λύση  είναι να γίνει σημαντική επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής από 30 σε 50 χρόνια των δανείων με παράλληλη μείωση των επιτοκίων σε σχεδόν μηδενικό επιτόκιο.
Σε μεταγενέστερο χρόνο, εφόσον έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες πολιτικές συνθήκες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και ενδυνάμωση της ελληνικής διαπραγματευτικής ικανότητας πρέπει να επανέλθει με δραστικό τρόπο το αίτημα της ριζικής αναδιάρθρωσης στα δάνεια του επίσημου τομέα δηλαδή των Ευρωπαϊκών φορέων (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητα)

*Γεώργιος Σπ. ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ
Οικονομολόγος – Στέλεχος Επιχειρήσεων
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Βριλησσίων
«Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας»



21 Απριλίου 2014

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για την επέτειο της 21ης Απριλίου 1967.


Η μαύρη επέτειος της 21ης Απριλίου επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη να αποδοθεί στη μεταπολίτευση η σημασία που της αξίζει και να διαφυλαχθεί η δημοκρατική περιουσία του αγώνα υπέρ του κοινοβουλευτισμού. Ειδικά σήμερα που τα νεοναζιστικά μορφώματα προκαλούν τη δημοκρατική κοινή γνώμη, οι μαύρες μνήμες της χούντας μπορούν και πρέπει να μεταφερθούν στη νέα γενιά ως η ανάμνηση μιας εποχής που δεν πρέπει να ξαναζήσει ποτέ ο ελληνικός λαός.

13 Απριλίου 2014

Ζωναντή μετάδοση της παρουσίασης των υποψήφιων ευρωβουλευτων ΔΗΜΑΡ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

"Παρέμβαση για την Αττική" - Ο συνδυασμός της Μαρίας Γιαννακάκη για την Περιφέρεια Αττικής-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ


Την υποψηφιότητα της με τον συνδυασμό «Παρέμβαση για την Αττική», ανακοίνωσε η υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής Μαρία Γιαννακάκη. Πρόκειται για μια συμμαχία πολιτών του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, της οικολογίας, των συλλογικοτήτων από την κοινωνία των πολιτών και δυνάμεων που αποδεσμεύονται από τις πολιτικές του δικομματισμού.


Κύρια σημεία αναφοράς της «Παρέμβασης για την Αττική» είναι η ανακούφιση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, η παραγωγική ανασυγκρότησης της Αττικής και της χώρας γενικότερα με αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η περιβαλλοντικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα με ενεργητικές πολιτικές στρατηγικού προσανατολισμού, εκπαίδευσης, κατάρτισης και καινοτομίας, η ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Αττικής και η ενίσχυση του τουρισμού..

Η «Παρέμβαση για την Αττική» υποστηρίζει ότι, παρά το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας και τους θεσμικούς και οικονομικούς περιορισμούς, υπάρχουν οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες να αναδειχθούν προοδευτικές πολιτικές.
Στη διακήρυξη ασκείται κριτική τόσο στην διοίκηση Σγουρού ότι κινήθηκε αυτά τα δύσκολα χρόνια σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα, στη λογική των Νομαρχιών, αδυνατώντας να κατανοήσει τον ρόλο της, αλλά και σε λογικές που ακυρώνουν το ακυρώνουν το αυτοδιοικητικό περιεχόμενο των Περιφερειακών εκλογών δίνοντας δημοψηφισματικό χαρακτήρα, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο αντιπαράθεσης του νέου δικομματισμού.

Αναλυτικά: 
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
Οι Περιφερειακές Εκλογές του Μαΐου 2014 πραγματοποιούνται σε μια περίοδο συνεχιζόμενης ύφεσης. Όλες και όλοι, πολίτες της Αττικής, βιώνουμε δυσβάστακτα μέτρα, ενώ το κοινωνικό κόστος της σταθεροποίησης είναι δυσανάλογα μεγάλο.

3 Απριλίου 2014

Εκδήλωση για την προοδευτική Ευρώπη


Την Τετάρτη 2 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες συζήτηση με θέμα: "Η ανάγκη μιας προοδευτικής Ευρώπης"

 Την εκδήλωση, την οποία συνδιοργάνωσαν η Μαριλένα Κοππά, ευρωβουλευτής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και η  Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία, άνοιξε ο Χάνες Σβόμποντα, επικεφαλής της Oμάδας των Σοσιαλιστών  και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε  η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά που παρουσίασε "μια άλλη αφήγηση για την Ευρώπη", ενώ ακολούθησαν  η ευρωβουλευτής από την Πορτογαλία και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του S&D Ελίζα Φερέιρα, ο Βούλγαρος Ιβάιλο Κάλφιν,  υπεύθυνος του S&D επί θεμάτων προϋπολογισμού και ο δημοσιογράφος Ριχάρδος Σωμερίτης που κατέθεσε "πέντε προτάσεις για μια διαφορετική Ευρώπη". Την εκδήλωση έκλεισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜ.ΑΡ Χρήστος Μαχαίρας, με μια ομιλία αφιερωμένη στην έκρηξη του ευρωσκεπτικισμού.