Θεμελιώδεις αρχές

...«δημοκρατικός σοσιαλισμός - αριστερός ευρωπαϊσμός - μεταρρυθμιστική στρατηγική –οικολογική εγρήγορση»...

30 Μαΐου 2014

Ανακοίνωση μετά την κοινή συνεδρίαση Εκτελεστικής Επιτροπής και Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ



Συνεδρίασαν σήμερα 30/05/2014 η Εκτελεστική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς και η Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, προκειμένου να αποτιμήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συζητήθηκαν τα αίτια της εκλογικής ήττας και διατυπώθηκαν θέσεις για το μέλλον του κόμματος, οι οποίες θα συζητηθούν αναλυτικά στην Κεντρική Επιτροπή που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο. 

Σχετικά με την υποβολή παραίτησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλη, υπογραμμίσθηκε ότι αυτή δεν βρίσκει σύμφωνη την Εκτελεστική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ. 

28 Μαΐου 2014

Δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη. (28/05/2014)

28 Μαΐου 2014

Κατέβαλα κάθε προσπάθεια, σε κάθε περίσταση, να προβάλω και να υπερασπισθώ τις δημοκρατικές αξίες που συγκροτούν την παράταξη μας και εκφράζουν τις συλλογικές αποφάσεις της ΔΗΜ.ΑΡ.
Πιστεύουμε, όλοι, σε μια Αριστερά στην υπηρεσία της κοινωνικής αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και της αδιαπραγμάτευτης πολιτικής και κομματικής εντιμότητας.
Τα  αποτελέσματα  των εκλογών  για την Ευρωβουλή με οδηγούν, ως  έχω χρέος , να υποβάλω στην  Κεντρική  Επιτροπή  και στο Συνέδριο  του κόμματος την παραίτηση μου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες καταστατικές μας διαδικασίες.
Αυτά τα όργανα θα πάρουν τις αναγκαίες αποφάσεις.

25 Μαΐου 2014

Καμία ανοχή στη βία


ΔΗΜΑΡ: Καμία ανοχή στη βία δεν είναι νοητή
Την επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ καταδικάζει με ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ. «Η Δημοκρατική Αριστερά καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση που εκδηλώθηκε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ» αναφέρει το κόμμα και προσθέτει: «Καμία ανοχή στη βία δεν είναι νοητή».


Συμφωνα με τις μέχρι στιγμής δημοσιογραφικές πληροφορίες, η επίθεση έγινε πιθανότατα, από τις 11 χθες το βράδυ μέχρι σήμερα το πρωί. Δεν υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες, ωστόσο η επίθεση έγινε αντιληπτή, όταν σήμερα βρέθηκαν δύο οπές από βλήμα πυροβόλου όπλου, διαμετρήματος 7,62 μιλιμέτρ, σε τζάμια του δευτέρου και τρίτου ορόφου του κτιρίου.
Από την έρευνα που έχει γίνει, έως τώρα, από κλιμάκιο της αστυνομίας στον χώρο, προκύπτει ότι πιθανότητα οι πυροβολισμοί ερίφθησαν από τη γωνία Μαυρομιχάλη και Βαλτετσίου, όπου βρέθηκε και ένας κάλυκας από καλάσνικοφ.

23 Μαΐου 2014

Μία ψύχραιμη αριστερή δύναμη



Ο Γιώργος Ιωαννίδης είναι οικονομολόγος και υποψήφιος ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς


Το 1993, μόλις πέντε από τα δεκατέσσερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις. Ωστόσο, το 1998 ο αριθμός των σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων είχε αυξηθεί σε δώδεκα.
Οι εκλογικές αναμετρήσεις εκείνης της περιόδου περιόρισαν τις δεξιές κυβερνήσεις σε μόλις δύο. Εγκαινιάστηκε έτσι μια βραχύβια άνοιξη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, ενώ, προς στιγμήν όμως, φάνηκε να επαναπολιτικοποιείται η διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ήταν η εποχή των πρώτων ευρωπορειών, του αιτήματος για 35άωρο αλλά και του πρόσκαιρου «Μακροοικονομικού Διαλόγου της Κολονίας», μιας θεσμοθετημένης διαδικασίας διαλόγου μεταξύ των ευρωπαϊκών

20 Μαΐου 2014

Η ΔΗΜΑΡ για τα αποτελεσματα της Α΄ Κυριακης και την Β΄ Κυριακή


Συνεδρίασε σήμερα 19/05/14 η Εκτελεστική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς και συζήτησε τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς και την προετοιμασία, εν όψει του δεύτερου γύρου και των επικείμενων ευρωεκλογών. Όπως εκτιμήθηκε, στις περισσότερες περιπτώσεις τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τη στρατηγική της ΔΗΜΑΡ να στηρίξει ανεξάρτητες αυτοδιοικητικές κινήσεις, με προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα, που στηρίζονται σε προοδευτικά τοπικά προγράμματα και εκπροσωπούνται από αξιόπιστα πρόσωπα.

Στη συζήτηση επισημάνθηκαν οι σημαντικές εκλογικές επιδόσεις των περιφερειακών ψηφοδελτίων που στήριξε η Δημοκρατική Αριστερά και που εκφράζουν συνεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς και κοινωνικές συμμαχίες, όπως και τα μεγάλα ποσοστά που απέσπασαν οι συνδυασμοί του Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη και του Γιώργου Καμίνη στην Αθήνα. Ειδική μνεία έγινε στην επανεκλογή από τον πρώτο γύρο στο δήμο Νίκαιας – Ρέντη του Γιώργου Ιωακειμίδη, αυτοδιοικητικού στελέχους της ΔΗΜΑΡ, με ποσοστό που υπερέβη το 60%.

Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής υπογράμμισαν ότι  η υποστήριξη στα ακηδεμόνευτα αυτοδιοικητικά σχήματα είναι κρίσιμο να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Κυριακή. Αποφάσισαν, επίσης, ότι στις περιπτώσεις, όπου το ψηφοδέλτιο που υποστήριξε η ΔΗΜΑΡ δεν συμμετέχει  στον δεύτερο γύρο, η επιλογή των μελών του κόμματος θα πρέπει να γίνει στη βάση των κριτηρίων που είχαν τεθεί από τον πρώτο γύρο: της ύπαρξης, δηλαδή, προοδευτικού αυτοδιοικητικού προγράμματος και της αξιοσύνης των προσώπων.


15 Μαΐου 2014

Συνέντευξη Τύπου του Φώτη Κουβέλη από το Electra Palace στη Θεσσαλονίκη 15/5/14

Το 2ο τηλεοπτικό σποτάκι της ΔΗΜΑΡ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΑΓΑΣΙΑΣ

Το 2ο τηλεοπτικό σποτάκι της ΔΗΜΑΡ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΑΓΑΣΙΑΣ

3 Μαΐου 2014

Ενα νέο παραγωγικό μοντέλο για την Αττική


 Αρθρο της  Μαρίας Γιαννακάκη, υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής, επικεφαλής του συνδυασμού «Παρέμβαση για την Αττική».

Η βασική μας αναφορά είναι η καινοτόμος αστική ανάπτυξη. Αποτελεί μια νέα αντίληψη για το πώς πρέπει να δράσουμε και για του τι είδους ανάπτυξη χρειαζόμαστε και τι παραγωγικό μοντέλο υιοθετούμε. Η βιώσιμη και αειφόρος ανάπτυξη συνδέεται από πολιτικές για τον περιορισμό της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

√ Βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει ολοκληρωμένη κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και περιβαλλοντική ανάπτυξη που να στηρίζεται στην αξιοποίηση όλων των πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού της περιφέρειας.
√ Η βιώσιμη ανάπτυξη εξασφαλίζει την ποιότητα ζωής, την πολιτιστική ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική φροντίδα και πάνω από όλα τον αγώνα για τον πολιτισμό της καθημερινότητας.
√ Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι δυνατόν να επέλθει μόνο με τη δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, καθώς ο πολυτιμότερος πόρος είναι ο ίδιος ο άνθρωπος.
Ένα τέτοιο μοντέλο ανάπτυξης:

Την στήριξη και την συμμετοχή των «Πράσινων-Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία» ανακοίνωσε ο Νίκος Χρυσόγελος στην Παρέμβαση για την Αττική και την Μαρία Γιαννακάκη

Στα γραφεία του συνδυασμού της Παρέμβασης για την Αττική στην πλατεία Βικτωρίας, συναντήθηκαν ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το κόμμα Πράσινοι-Αλληλεγγύη,Δημιουργία, Οικολογία και αντιπρόεδρος της επιτροπής περιφερειακής ανάπτυξης του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Νίκος Χρυσόγελος, με την υποψήφια Περιφερειάρχη Αττικής Μαρία Γιαννακάκη και τον Κώστα Διάκο υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη κεντρικού τομέα.Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής, προστασίας του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης στην Αττική. Ο ευρωβουλευτής των Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε την στήριξη και την ενεργό συμμετοχή στον συνδυασμό της Παρέμβασης για την Αττική και την υποψηφιότητα της Μαρίας Γιαννακάκη στην περιφέρεια Αττικής.

1 Μαΐου 2014

Δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη για την εργατική Πρωτομαγιά.


«Και η φετινή πρωτομαγιά βρίσκει τον κόσμο της εργασίας και τη νέα γενιά αντιμέτωπους με πολιτικές που τραυματίζουν την κοινωνική συνοχή και εκτινάσσουν την ανεργία σε επίπεδα εφιαλτικά.

Η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και η διαμόρφωση ενός πλαισίου προστασίας των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων είναι σήμερα ανάγκη επιτακτική.
 
Πρέπει να αποκρουσθούν όσα αρνητικά έχουν προαναγγελθεί για τα εργασιακά δικαιώματα, όπως η εισαγωγή του λοκ-άουτ ή η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Οι εξελίξεις αυτές αν δεν αποτραπούν, θα αποδομήσουν οριστικά το ήδη αποσαρθρωμένο εργασιακό τοπίο».