Θεμελιώδεις αρχές

...«δημοκρατικός σοσιαλισμός - αριστερός ευρωπαϊσμός - μεταρρυθμιστική στρατηγική –οικολογική εγρήγορση»...

30 Σεπτεμβρίου 2014

3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ



Το 3ο Συνέδριό της ΔΗΜΑΡ, θα πραγματοποιηθεί από 2 έως 5 Οκτωβρίου 2014, στην αίθουσα «Cine Κεραμεικός», Κεραμεικού 58 και Μαραθώνος 13, Αθήνα. 


Η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα γίνει την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014, ώρα 18:00 με την ομιλία του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη. 


Θα ακολουθήσουν:

Χαιρετισμοί εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων

Η παρουσίαση των Συνεδριακών κειμένων.  


29 Σεπτεμβρίου 2014

Ολοκληρώθηκαν οι τοπικές προσυνεδριακές διαδικασίες




Την Δευτέρα 29/9/2014 πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση της οργάνωσης Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας. Συζητήθηκαν τα προσυνεδριακά κείμενα και το σχέδιο του καταστατικού με εισηγητή το μέλος της ΚΕ Άρη Τσουκνίδα. Τέλος εκλέχτηκαν επτά (7) αντιπρόσωποι για το 3ο Συνέδριο.

23 Σεπτεμβρίου 2014

Ανακοίνωση για τις μεγάλες καθυστερήσεις στους φορολογικούς ελέγχους

Η κυβέρνηση οφείλει να επισπεύσει τους ελέγχους, προκειμένου να εντοπισθεί και φορολογηθεί ο αδήλωτος πλούτος και οι καταθέσεις που όδευσαν στο εξωτερικό. Το ίδιο το αίτημα του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλα, ο οποίος ζητεί να διερευνηθεί αν πολίτες που περιλαμβάνονται στη Λίστα Λαγκάρντ ή σε άλλες λίστες εισέπραξαν επιχειρηματικά δάνεια που ουδέποτε αποπλήρωσαν, επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα της απώλειας πολύτιμων πόρων.
Η Δημοκρατική Αριστερά με ανακοινώσεις και συνεχείς παρεμβάσεις βουλευτών της υπογραμμίζει διαρκώς το ζήτημα των απαράδεκτων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στον έλεγχο και τη φορολόγηση των διαφόρων λιστών, των εμβασμάτων εξωτερικού, καθώς και των offshore εταιρειών.
Παρά τις υποσχέσεις και τις μεγαλοστομίες, τα εξαιρετικά φτωχά αποτελέσματα των ελέγχων αποδεικνύουν την έλλειψη πολιτικής βούλησης να ελεγχθεί η φοροδιαφυγή και να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον.

17 Σεπτεμβρίου 2014




 Η μαύρη επέτειος της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη να χυθεί άπλετο φως στη δράση του νεοναζιστικού μορφώματος  και να αποδοθεί Δικαιοσύνη.
Ένα χρόνο μετά το τραγικό γεγονός, η ρητορική του μίσους, οι ξυλοδαρμοί και οι τραμπουκισμοί επιβεβαιώνουν  την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης, ώστε το μήνυμα της μηδενικής ανοχής στις αντιλήψεις  της Χρυσής Αυγής να διαχυθεί στην ελληνική κοινωνία.
Οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου οφείλουν  να αποδεικνύουν καθημερινά την πολιτική βούλησή τους  για την αντιμετώπιση της φασιστικής και ρατσιστικής βίας.

9 Σεπτεμβρίου 2014

Ανακοίνωση για την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Σπ. Λυκούδη.

Η απόφαση του Σπύρου Λυκούδη να ανεξαρτητοποιηθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς αποτελεί το επιστέγασμα μιας μακράς περιόδου άρνησής του να αποδεχτεί τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων. Στα δημοκρατικά κόμματα, ωστόσο, πόσω μάλλον σε κόμμα που εκφράζει τις αρχές και τις αξίες της ανανεωτικής αριστεράς, άλλος τρόπος λειτουργίας πέραν του σεβασμού στον κανόνα της πλειοψηφίας και της αποδοχής των δημοκρατικών διαδικασιών δεν νοείται.
Καθένας επιλέγει τον δρόμο του…

7 Σεπτεμβρίου 2014

Με ΝΕΟ φορο χρηματοδοτουνται οι παροχες που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ



 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με το άρθρο 29 του νόμου 3986/2011 επιβλήθηκε  ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ των φυσικών προσώπων, που προέκυψαν κατά τις διαχειριστικές χρήσεις 2010 έως και 2014 και δηλώνονται με τις δηλώσεις στην επόμενη χρονιά, είχε δηλαδή ισχύ μέχρι την 31/12/2014.

Η ανακοίνωση ωστόσο του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δείχνει ότι η διάταξη θα επανακατατεθεί με μειωμένους τους συντελεστές που ισχύουν σήμερα κατά περίπου 50%. Η μείωση αυτή είτε θα ισχύσει από την αρχή του έτους είτε θα γίνει σε δύο εξάμηνα, δηλαδή 30% στο πρώτο εξάμηνο και 20% στο δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Έτσι η εξαγγελία για μείωση των φόρων συνοδεύεται από την εφαρμογή ενός «νέου φόρου», ο οποίος στην ουσία χρηματοδοτεί το πρόγραμμα παροχών και τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα με 150 εκατ. ευρώ περίπου.

6 Σεπτεμβρίου 2014

Ισχυρή ΔΗΜΑΡ για προοδευτική διακυβέρνηση

Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και αξιολογώντας τα πολιτικά συμπεράσματα, η ΔΗΜΑΡ διαμορφώνει ένα πολιτικό σχέδιο, που περιλαμβάνει την πολιτική και οργανωτική αυτονομία της και την προώθηση των συμμαχιών με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.
Το εγχείρημα της Δημοκρατικής Αριστεράς πρέπει να συνεχιστεί ως μία σύγχρονη πολιτική συνισταμένη των καταβολών της ανανεωτικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας. Η ΔΗΜΑΡ έχει θέσει ως αρχικό και στρατηγικό στόχο την ανασύνταξη του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού και στο πλαίσιο αυτό αναγνωρίζεται η ανάγκη ύπαρξης μιας κεντροαριστεράς, που αντιπαρατίθεται στις νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές αντιλήψεις. Κάθε συζήτηση όμως για το αύριο δεν μπορεί παρά να συμπεριλαμβάνει και τη συζήτηση για το  σήμερα. Δεν μπορεί παρά να αφορά την πορεία της χώρας και τη ζωή των πολιτών. Η ΔΗΜΑΡ έχει σταθερό μέτωπο απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, στον λαϊκισμό αλλά και διακριτή θέση απέναντι στις αγκυλώσεις της υπάρχουσας κεντροαριστεράς.
Στο πλαίσιο αυτό η Δημοκρατική Αριστερά δεν μπορεί να συμμετέχει σε κυβερνητικά σχήματα με κυρίαρχες τις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ. Είναι απαραίτητη μία νέα προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας με αδιαπραγμάτευτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που θα μετατοπίζει την πολιτική από την σημερινή συντηρητική κατεύθυνση σε προοδευτική, με την συμμετοχή των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου και ισχυρή την παρουσία της ΔΗΜΑΡ. Η πρόταση περιλαμβάνει τις δυνάμεις από τη ριζοσπαστική αριστερά, τη δημοκρατική και μεταρρυθμιστική αριστερά, τη σοσιαλδημοκρατία και την πολιτική οικολογία.
Διεκδικούμε ένα προοδευτικό πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση της χώρας. Με εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και δημοκρατική εμβάθυνση, με βιώσιμη ανάπτυξη και ένα νέο αναπτυξιακό παραγωγικόπρότυπο.Χρειάζεται μία δεσμευτική συμφωνία για νέο ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα θέτοντας ως στόχο τη μείωση της ανεργίας. Κυρίαρχο ζήτημα είναι η φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία αποτελεί άμεση προτεραιότητα για ένα φορολογικό σύστημα κοινωνικά δίκαιο. Είναι απαραίτητη η παροχή ρευστότητας και η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης, η σύνδεση της ανώτατης παιδείας και του ερευνητικού ιστού με το νέο αναπτυξιακό πρότυπο καθώς και η αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Χρειάζεται η συγκρότηση μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας, που θα κυβερνήσει τη χώρα και θα πραγματοποιήσει αυτές τις αναγκαίες αλλαγές, με παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη ως στρατηγική επιλογή για το μέλλον και με την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, που θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο και το σύστημα διακυβέρνησης. Η ΔΗΜΑΡ είναι επιλογή σταθερότητας στο πλαίσιο της αναγκαίας αλλαγής και επιδιώκει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο Tvxs
- See more at: http://www.badiera.gr/?p=20295#sthash.mraQk0TI.dpuf
Του Θανάση Θεοχαρόπουλου, Γραμματέα της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ



Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και αξιολογώντας τα πολιτικά συμπεράσματα, η ΔΗΜΑΡ διαμορφώνει ένα πολιτικό σχέδιο, που περιλαμβάνει την πολιτική και οργανωτική αυτονομία της και την προώθηση των συμμαχιών με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.
Το εγχείρημα της Δημοκρατικής Αριστεράς πρέπει να συνεχιστεί ως μία σύγχρονη πολιτική συνισταμένη των καταβολών της ανανεωτικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας. Η ΔΗΜΑΡ έχει θέσει ως αρχικό και στρατηγικό στόχο την ανασύνταξη του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού και στο πλαίσιο αυτό αναγνωρίζεται η ανάγκη ύπαρξης μιας κεντροαριστεράς, που αντιπαρατίθεται στις νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές αντιλήψεις.

Ανακοινωση ΔΗΜΑΡ για ομιλια πρωθυπουργου στη ΔΕΘ (6-9-14)


Η ωραιοποίηση της σημερινής κατάστασης  και η υποσχεσιολογία που σφράγισαν την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν μπορούν να αποκρύψουν την ανάγκη για ριζική αλλαγή των ακολουθούμενων πολιτικών. Η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών δεν θεραπεύεται με επιδιορθώσεις, αλλά με ένα νέο, δίκαιο φορολογικό σύστημα. Η χώρα χρειάζεται ένα νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα δώσει επιτέλους ανάσες στην κοινωνία και θα βγάλει την οικονομία από το τέλμα της ύφεσης.