Θεμελιώδεις αρχές

...«δημοκρατικός σοσιαλισμός - αριστερός ευρωπαϊσμός - μεταρρυθμιστική στρατηγική –οικολογική εγρήγορση»...

29 Νοεμβρίου 2014

Ομιλία του Φώτη Κουβέλη για την Αναθεώρηση του Συντάγματος (video)

ΔΗΜΑΡ και Συνταγματικη Αναθεώρηση (Ομηλιες Φ. Κουβελη και Βουλευτών)




Συζητήθηκε  η Επίκαιρη Επερώτηση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τη συνταγματικές διατάξεις που άμεσα πρέπει να εισαχθούν στον προβλεπόμενο θεσμικό διάλογο, με σκοπό την  ενδεχόμενη αναθεώρησή τους.
Σ’ αυτό το πλαίσιο οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, προέκριναν μία σειρά θεμάτων, όπως είναι:

  • ·         Η ανάγκη αλλαγής του εκλογικού συστήματος, με καθιέρωση της απλής αναλογικής που θα περιλαμβάνει και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.
  • ·         Η διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων.
  • ·         Η κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών.
  • ·         Η οριοθέτηση της βουλευτικής ασυλίας.
  • ·         Η πλήρης διάκριση των εξουσιών.
  • ·         Η αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας.
  • ·         Η καθιέρωση των δημοψηφισμάτων και μιας λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας.
  • ·         Ο έλεγχος της λειτουργίας των ΜΜΕ, με επανεξέταση σειράς διατάξεων με στόχο τη διαφάνεια, λαμβάνοντας υπόψη και τη λειτουργία των Νέων Μέσων (new media).
  • ·         Η ενίσχυση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

28 Νοεμβρίου 2014

Σύσκεψη μελων ΔΗΜΑΡ Β΄Αθήνας




Πραγματοποιήθηκε την 27/11/2014  η πρώτη σύσκεψη των μελών της Β’ Αθήνας, μετά το Συνέδριό μας. Κατά την συζήτηση που διεξήχθη υπήρξε μια εποικοδομητική ανταλλαγή πολιτικών απόψεων, από την  οποία εξήχθησαν αρκετά και χρήσιμα συμπεράσματα.
Κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι η Δημοκρατική Αριστερά πρέπει να αγγίξει τον παλμό του πολίτη. Οι φίλοι και τα μέλη της ΔΗΜΑΡ, ο καθένας ξεχωριστά, αλλά και συλλογικά πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο, να συνεργαστούν με συντρόφους και οργανώσεις από τους όμορους Δήμους και να δηλώσουν την ενεργό δράση τους με την συμμετοχή σε κάθε μικρό ή μεγάλο γεγονός. Να ενημερώνονται οι τοπικές κοινωνίες για τις θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς, τον διακριτό ρόλο και τη χρησιμότητα της στην πολιτική ζωή.
Η Δημοκρατική Αριστερά τοποθετείται απέναντι στην ασκούμενες πολιτικές και στην σημερινή κυβέρνηση και προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις για την δημιουργία ενός Μετώπου Προοδευτικής διακυβέρνησης για την Χώρα και την κοινωνία.

27 Νοεμβρίου 2014

Κινητοποιήσεις ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ


Στην σημερινή απεργιακή συγκέντρωση της 27/11/14 παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς με επικεφαλής τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Θανάση Θεοχαρόπουλο.
Ο Γραμματέας της ΔΗΜΑΡ προέβη στην ακόλουθη δήλωση: Οι εργαζόμενοι αλλά και οι άνεργοι της

Συναντηση ΔΗΜΑΡ-ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ




Αντιπροσωπείες των κομμάτων της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Οικολόγων Πράσινων συναντήθηκαν, την Τετάρτη 26/11/14, με σκοπό την δρομολόγηση πολιτικού διαλόγου για τα οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα που απασχολούν τη χώρα. Στη συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς της ΔΗΜΑΡ ο Γραμματέας της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Στέφανος Μανίκας και από πλευράς των Οικολόγων Πράσινων ο συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας Γιάννης Τσιρώνης, η συνεκπρόσωπος Τύπου Χριστίνα Ευθυμιάτου και το μέλος της ΕΓ Κώστας Λουκέρης.
Στη συνάντηση έγινε αμοιβαία ενημέρωση για τις πρόσφατες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων

15 Νοεμβρίου 2014

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2014 : Η μνήμη να νικά πάντοτε τη λήθη




Μήνυμα της Δημοκρατικής Αριστεράς για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου




41 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, οι μνήμες και τα μηνύματα της εξέγερσης προβάλλουν στο προσκήνιο επίκαιρα και ανθεκτικά. Σήμερα, που η χώρα, η κοινωνία και η νέα γενιά βρίσκονται αντιμέτωπες με μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση, η παρακαταθήκη του αγώνα για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια είναι ο οδηγός για ένα ελπιδοφόρο αύριο.
Η γενιά της κρίσης δεν πρέπει να αποδειχθεί μια χαμένη γενιά. Πρέπει, αντίθετα, αξιοποιώντας όλη την εμπειρία της μεταπολίτευσης, να σταθεί όρθια, απέναντι στο κλίμα της γενικευμένης απαξίωσης, διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον, που δεν θα σφραγίζουν η απόγνωση της ανεργίας, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η περιθωριοποίηση.
Στις μέρες μας, όπου τα φαντάσματα του φασισμού απειλούν να πάρουν πάλι σάρκα και οστά, η διαφύλαξη του δημοκρατικού κεκτημένου και ο ασυμβίβαστος αγώνας ενάντια στις νεοναζιστικές πρακτικές και σε όσους επιδιώκουν να δηλητηριάσουν την κοινωνία με τον ρατσισμό, αποτελούν απόδοση τιμής στο Πολυτεχνείο και έμπρακτη αναγνώριση της συμβολής του στη δημοκρατική ιστορία της χώρας.
Η έκβαση της αναμέτρησης ανάμεσα στη μνήμη και τη λήθη σφραγίζει πάντοτε τις κοινωνίες και προσδιορίζει το μέλλον τους. Στην περίπτωση της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, χρέος όλων μας είναι η μνήμη να νικά πάντοτε τη λήθη.

11 Νοεμβρίου 2014

Εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ για την ανεργία




Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της, ώστε να αναδειχθούν και να προωθηθούν σοβαρά και κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν και βαρύνουν τους Έλληνες πολίτες, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς διοργάνωσε Ημερίδα με θέμα  «Δικαίωμα στην εργασία, δικαίωμα στη ζωή. Από την εργασία στην ανασφάλεια»
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 10/11/14 στο ξενοδοχείο Park,  με αυξημένη συμμετοχή όχι μόνο  στελεχών  και μελών της ΔΗΜΑΡ, αλλά και πολιτών που βιώνουν τις εφιαλτικές διαστάσεις, τις οποίες  έχει λάβει η ανεργία στη χώρα μας.
Ο  Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς,  Φώτης Κουβέλης συνομίλησε για αρκετή ώρα με τους παραβρισκόμενους, μια και έφτασε νωρίτερα από την ώρα έναρξης της εκδήλωσης, ενώ τον  περιέβαλαν τα μέλη της κοινοβουλευτική του ομάδας, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Μαρία Γιαννακάκη,  Γιάννης Πανούσης, Νίκος Τσούκαλης, Μαρία Ρεπούση, Νίκη Φούντα, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ,  Θανάσης Θεοχαρόπουλος,  καθώς και μέλη  της