Θεμελιώδεις αρχές

...«δημοκρατικός σοσιαλισμός - αριστερός ευρωπαϊσμός - μεταρρυθμιστική στρατηγική –οικολογική εγρήγορση»...

29 Ιουλίου 2011

ΚηφιSOS - Ερώτηση για την Υποβάθμιση Κηφισού ποταμού


Ερώτηση προς τους Υπουργούς
Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Οικονομικών

Η θέση του Κηφισού (βόρεια του πυκνού οικιστικού ιστού) και η έκταση των Ζωνών Προστασίας του, τον καθιστούν στρατηγικό στοιχείο για τη βελτίωση του μικροκλίματος της Αθήνας και για τη σύνδεση του πυκνοδομημένου οικιστικού ιστού με το πράσινο των ορεινών όγκων της Πάρνηθας και της Πέντελης.

Ωστόσο, η σημερινή εικόνα του Κηφισού με τις διαρκείς καταπατήσεις και τις αυθαιρεσίες (κατασκευές και επιχωματώσεις στην κοίτη του ποταμού) είναι ανησυχητική. Επιπλέον, οι ρυπογόνες επιχειρήσεις και βιοτεχνίες που έπρεπε να έχουν απομακρυνθεί από τις όχθες του Κηφισού εδώ και χρόνια, όχι μόνον παραμένουν, αλλά χρησιμοποιούν το ποτάμι ως «χωματερή». Πρόσφατα, μάλιστα, διαπιστώθηκε από αυτοψία των υπηρεσιών του Δήμου Αχαρνών, η υπό άθλιες συνθήκες λειτουργία παράνομου σφαγείου πλησίον του Κηφισού.

Η υποβάθμιση του Κηφισού θα συνεχιστεί όσο ο Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης του Κηφισού ποταμού (ΦΔΑΚ) δεν διαθέτει τα μέσα για να επιτελέσει το έργο του. Ο ΦΔΑΚ ιδρύθηκε το 2002 με Προεδρικό Διάταγμα και με σκοπό την εφαρμογή του Π.Δ. του 1994 και τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων Υπουργείων για την προστασία και διαχείρισή του. Ωστόσο, από τις αρχές του 2010, ο Φορέας βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη και χωρίς προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υλοποιήσει το περιβαλλοντικό έργο που έχει αναλάβει. Η χρηματοδότηση του αρμόδιου Φορέα περιορίστηκε το 2010 στις εντελώς αναγκαίες λειτουργικές δαπάνες, ενώ το 2011 παρά την αρχική έγκριση των αντίστοιχων λειτουργικών δαπανών από την Υπουργό ΠΕΚΑ, τον Ιούνιο αυτή ανακλήθηκε.

Συνεπεία των ανωτέρω, ο ΦΔΑΚ κινδυνεύει με παύση της λειτουργίας του: Οφείλει ενοίκια και κοινόχρηστα, τα τηλέφωνά του είναι κομμένα, οι περιπολίες έχουν σταματήσει και τα προγράμματα διαχείρισης έχουν διακοπεί. Σύμφωνα δε με πρόσφατα δημιοσιεύματα, ο ΦΔΑΚ πρόκειται να συγχωνευτεί με τον Φορέα Διαχείρισης Πάρκου Τρίτση και τον Φορέα Διαχείρισης του Ελαιώνα, στο πλαίσιο της ενοποίησης φορέων.
Με βάση τα προαναφερόμενα,
ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:
  1. 1.        Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου ο Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης του Κηφισού ποταμού να αποτελέσει έναν ουσιαστικά ενεργό φορέα διαχείρισης και να υλοποιήσει το περιβαλλοντικό έργο που του έχει ανατεθεί; 
  2. 2.        Ποιο το χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των ρυπογόνων βιομηχανιών και βιοτεχνιών από την περιοχή του Κηφισού ποταμού;
  3. 3.        Σε ποια φάση βρίσκεται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του προγράμματος μετρήσεων ρύπανσης για την περιοχή του Κηφισού ποταμού;
27.7.11
Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Γρηγόρης Ψαριανός

22 Ιουλίου 2011

Δήλωση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Eurogroup


Οι χθεσινές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Eurogroup συνιστούν ένα συμβιβασμό που δίνει μια ανάσα στη χώρα.

Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, η μείωση των επιτοκίων και η δεκαετής περίοδος χάριτος για το νέο τμήμα του δανείου, είναι σε θετική κατεύθυνση, χωρίς, βέβαια, να αντιμετωπίζουν το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του συνολικού χρέους. Η αγορά ελληνικών ομολόγων από τον Προσωρινό Μηχανισμό Στήριξης στη δευτερογενή αγορά και η μελλοντική παρέμβασή του και για τις άλλες χώρες, αποτελεί εξέλιξη που εντάσσεται στην κατεύθυνση πανευρωπαϊκής αντιμετώπισης των κρίσεων. Αρνητικό στοιχείο της χθεσινής απόφασης αποτελεί, για μια ακόμη φορά, η επανάληψη της δογματικής προσήλωσης της Ε.Ε. στον «κορσέ» του Συμφώνου Σταθερότητας και η υποχρέωση για έλλειμμα 3% έως το 2013 εν μέσω κρίσης. Γεγονός που εμποδίζει την αναγκαία για τις ευρωπαϊκές οικονομίες ευελιξία.

Η αναφορά της απόφασης σε υποχρέωση της Ελλάδας να δίνει εμπράγματες εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου είναι αρνητική.

Η Δημοκρατική Αριστερά, με βάση την απόφαση του Eurogroup, υπογραμμίζει την ανάγκη προώθησης αναπτυξιακών προγραμμάτων με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς θεσμούς. Απαιτείται άμεση παρέμβαση και φροντίδα για να προσδιοριστεί το ποσό χρηματοδότησης και κυρίως να υπάρξει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για την απορρόφησή του, όπως εδώ και μήνες έχει προτείνει επίμονα η Δημοκρατική Αριστερά.

Η απόφαση του Eurogroup αποτελεί ουσιαστικά επιβεβαίωση της αποτυχίας του Μνημονίου.
Αποδεικνύει ότι λύσεις θα μπορούσαν να είχαν δοθεί νωρίτερα.

Η Δημοκρατική Αριστερά έγκαιρα είχε προτείνει την έκδοση ευρωομολόγου και τη θετική αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους. Πρόταση για την οποία η κυβέρνηση κώφευε και άλλες πολιτικές δυνάμεις τη λοιδορούσαν.

Η απόφαση που ελήφθη θα δοκιμαστεί στο εσωτερικό της χώρας από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τους εφαρμοστικούς νόμους.

Η Δημοκρατική Αριστερά επιμένει ότι αποτελεί πρωταρχική ανάγκη να διαμορφωθεί ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας για τα αδύναμα στρώματα της κοινωνίας και των ανέργων και να υπάρξει άμεσα δίκαιο φορολογικό σύστημα και μηχανισμοί πάταξης της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.
Η επί της ουσίας πολιτική ενότητα της Ευρώπης και η Οικονομική Διακυβέρνηση αποτελεί εκκρεμότητα και διεκδίκηση, που σταθερά πρέπει να προωθείται.

11 Ιουλίου 2011

Εκδήλωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για την τριτοβάθμια εκπαίδευση



Ο Τομέας Παιδείας και Έρευνας της Δημοκρατικής Αριστεράς διοργανώνει την Τετάρτη στις 7 μ.μ., στο Νέο Αμφιθέατρο του Κεντρικού Κτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών(Προπύλαια), δημόσια συζήτηση με θέμα «Το νέο νομοσχέδιο στα ΑΕΙ». Εισηγούνται οι πανεπιστημιακοί Γιάννης Καλογήρου, Αλέξης Καλοκαιρινός, Αντώνης Λιάκος και Λεωνίδας Λουλούδης, ενώ σχολιάζει ο Δημήτρης Κυρτάτας. Την εκδήλωση συντονίζει η Μαρία Ρεπούση.

6 Ιουλίου 2011

Η Δημοκρατική Αριστερά, με νέα ανακοίνωση, καταδικάζει τις επιθέσεις κατά πολιτικών προσώπων και τις αντισυγκεντρώσεις

Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρώντας πρώτιστο δείγμα δημοκρατικής συμπεριφοράς την καταδίκη των προπηλακισμών πολιτικών και την διενέργεια αυτοσυγκεντρώσεων προχώρησε, σήμερα 6 Ιουλίου 2011, σε νέα ανακοίνωση με την οποία θέτει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων προ των ευθυνών των.  Οι φασίζουσες συμπεριφορές, ο πολιτικός χουλιγκανισμός και οι τραμπουκισμοί αποτελούν ιδεολογική οπισθοδρόμηση και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εμποδίσουν την λειτουργία του πολιτεύματος και πρώτα και κύρια της Βουλής.
 

 Η κοινωνική δυσαρέσκεια συνεχώς μεγαλώνει και η κυβέρνηση οφείλει να το αντιληφθεί και να προωθήσει μέτρα στήριξης ιδιαίτερα των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. 

Την ίδια ώρα, όμως, η χώρα ταλανίζεται από έναν ανεξέλεγκτο κύκλο βίας. Οι αθλιότητες με τις επιθέσεις, τους προπηλακισμούς, τις αντισυγκεντρώσεις, τις «επισκέψεις» στα σπίτια πολιτικών, τις αφίσες με απειλές κατά προσώπων, είναι απολύτως καταδικαστέες ενέργειες, παντελώς ξένες προς τις παραδόσεις της ανανεωτικής αριστεράς.

Η απερίφραστη καταδίκη αυτών των ενεργειών από όλες τις πολιτικές δυνάμεις πρέπει να γίνεται χωρίς συμψηφισμούς, χωρίς υπεκφυγές, χωρίς ψηφοθηρικές σκοπιμότητες και με μόνο γνώμονα τη βαθιά πίστη στις δημοκρατικές διαδικασίες, το διάλογο και την αντιπαράθεση των ιδεών.

4 Ιουλίου 2011

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τις επιθέσεις κατά πολιτικών προσώπων

Τα φαινόμενα βίας και οι προπηλακισμοί κατά πολιτικών δεν συνιστούν πολιτική αντιπαράθεση. Είναι απαράδεκτες ενέργειες, ξένες προς το δημοκρατικό λαϊκό κίνημα και εχθρικές προς την κουλτούρα της αριστεράς. Θυμίζουν σκοτεινές περιόδους της ελληνικής πολιτικής ζωής, όπου η αριστερά ήταν το θύμα ανάλογων επιθέσεων.

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις χρειάζεται, χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές, να καταδικάσουν τέτοιες αθλιότητες.