Θεμελιώδεις αρχές

...«δημοκρατικός σοσιαλισμός - αριστερός ευρωπαϊσμός - μεταρρυθμιστική στρατηγική –οικολογική εγρήγορση»...

9 Δεκεμβρίου 2011

Εκρηκτική άνοδος της Αριστεράς. Στο 9,5% η ΔΗΜΑΡ !!!


 Ικανοποιημένος αλλά σίγουρα όχι εφησυχασμένος δήλωσε ο αρχηγός της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης από τη μεγάλη άνοδο που παρουσιάζει το κόμμα του σύμφωνα με τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων.






Ο κ. Κουβέλης, μιλώντας στον Real FM, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ «έχει απολέσει την κοινωνική του βάση», χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη ως αναμενόμενη «λόγω των πολιτικών που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο συγκρότησης ενός ενιαίου «τόξου εξουσίας της Αριστεράς», ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ ξεκαθάρισε η αντιμνημονιακή στάση δεν είναι αρκετή για τη γέννησή του: «Ο πολυκερματισμός της Αριστεράς πρέπει να αντιμετωπιστεί αλλά όχι ερήμην των διαφορών σε καίριας σημασίας ζητήματα πολιτικής. Έχουμε διαμετρικά αντίθετες θέσεις για παράδειγμα στα ζητήματα της Ευρώπης».

«Ασφυκτικές καταστάσεις για την Ελλάδα» αλλά και τις λοιπές χώρες του Νότου εκτίμησε, τέλος, ο κ. Κουβέλης ότι θα δημιουργηθούν με τις σχεδιαζόμενες πολιτικές απόλυτης δημοσιονομικής πειθαρχίας των Ευρωπαίων ηγετών, αφού «δε λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες και τις αρνητικές καταστάσεις της κάθε χώρας».

 
Οι δημοσκοπήσεις μοιάζουν με βροχή το τελευταίο διάστημα με σημαντικες όμως διαφορές. Παραθέτουμε από τα "Επικαιρα"



Public Issue

Ενισχυμένα εμφανίζονται τα κόμματα της Αριστεράς, με το ΚΚΕ στο 13,5%, το ΣΥΡΙΖΑ στο 14% και τη Δημοκρατική Αριστερά στο 9,5%.

Στο μειωμένο 6% καταγράφει το ποσοστό του ΛΑΟΣ η δημοσκόπηση, στο 4% των Οικολόγων-Πρασίνων, στο όριο του 3%, για πρώτη φορά, της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ενώ στο 4% υπολογίζονται τα λοιπά κόμματα.

Αρνητική άποψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το 53% των πολιτών και θετική το 44%.

Το 66% έχει θετική άποψη για το ευρώ και το 30% αρνητική. Το 69% πιστεύει ότι εάν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή η κατάσταση θα είναι μάλλον χειρότερη και μόλις το 15% θεωρεί ότι θα είναι καλύτερη.

Το 24% δηλώνει πως έλαβε μέρος σε κάποια κινητοποίηση τον τελευταίο μήνα. Από τον Μάρτιο έως σήμερα το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής σε συγκεντρώσεις έχει καταγραφεί τον Ιούλιο και ανέρχεται στο 29%.

Κατά του μνημονίου τάσσεται το 71% των ερωτηθέντων ενώ υπέρ τάσσεται το 20%

Το 51% δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική και 49% πως ενδιαφέρεται.

Το 45% των ερωτηθέντων, δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τη λειτουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου. Το 36% δηλώνει όχι και τόσο, το 13% αρκετά ικανοποιημένο και το 2% πολύ ικανοποιημένο.

Το συντριπτικό 81% δηλώνει δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της νέας κυβέρνησης και το 15% ικανοποιημένο.

Το 60% έχει θετική και μάλλον θετική άποψη για την κυβέρνηση Παπαδήμου, ενώ το 20% έχει αρνητική άποψη.

Υψηλά είναι τα ποσοστά δημοτικότητας του Λουκά Παπαδήμου, καθώς φτάνουν το 60%. Υψηλά είναι τα ποσοστά δημοφιλίας του και στους ψηφοφόρους των κομμάτων.

Αναφορικά με την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό του για τη διαχείριση των προβλημάτων της οικονομίας το 53% δηλώνει ότι δεν τον εμπιστεύεται, έναντι 43% που δηλώνει την εμπιστοσύνη του.

Ο Φώτης Κουβέλης είναι ο πιο δημοφιλής αρχηγός κόμματος με 58%. Ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας με 39% ο Αντώνης Σαμαράς με 31%, ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 30%, η Αλέκα Παπαρήγα με 30%, η Ντόρα Μπακογιάννη με 25 και ο Γιώργος Παπανδρέου με 12%.


Metron Analysis

Στην πρόθεση ψήφου της δημοσκόπησης που δημοσιεύει η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος". η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 29,3% έναντι 17,1% του ΠΑΣΟΚ. Τα κόμματα της Αριστεράς βρίσκονται ψηλά με το ΚΚΕ στο 13,6%, το ΣΥΡΙΖΑ στο 10,7% και η Δημοκρατική Αριστερά στο 5,9%. Το ΛΑΟΣ είναι λίγο πάνω από το 9%, οι Οικολόγοι Πράσινοι ανεβάζουν το ποσοστό τους στο 5,8%, ενώ σε αντίθεση με την πρώτη δημοσκόπηση, το κόμμα της κ. Μπακογιάννη δεν μπαίνει στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου