"Κύριε Υπουργέ, να σας πω, όμως, τι Οπισθοδρόμηση είναι, όπως πολύ σωστά είπατε στην τοποθέτησή σας, ότι από το Μάρτιο του 2013 με μια εγκύκλιό σας –αν δεν κάνω λάθος ήταν δική σας εγκύκλιος- ουσιαστικά ανεστάλη, «πάγωσε» η ισχύς του νόμου περί ιθαγένειας. Έκτοτε έχει περάσει ένας χρόνος και δεν έχει έρθει νέο νομοσχέδιο.
Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο, όχι στην Ευρώπη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που ουσιαστικά αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει σε ισχύ πλαίσιο απονομής ή χαρακτηρισμού ιθαγένειας. Αντί, λοιπόν, να έρθει η ολοκληρωμένη πρότασή σας για συζήτηση, μέσα στην οποία πιθανόν να υπάρχει και η συγκεκριμένη, φέρνετε ξεκούδουνα μια ρύθμιση μόνο για την ψήφο των μεταναστών.
Και δε φτάνει μόνο αυτό. Την αποσύρατε χθες κάτω από την πίεση του ΠΑΣΟΚ φαντάζομαι. Κάποιοι πανηγυρίσαμε ότι κερδίσαμε. Την επανακαταθέτετε στην Επιτροπή που συνεδριάζει τώρα. Γνωρίζουμε ότι ο κύριος Πρόεδρος της Επιτροπής δεν θα την έκανε δεκτή γιατί κατατέθηκε και εκεί εκπρόθεσμη.
Το ερώτημα είναι το εξής. Γιατί δεν την φέρνετε και δεν την ψηφίζετε σήμερα -έτσι κι αλλιώς με την ίδια διαδικασία πάει- και τη φέρνετε σε άλλο νομοσχέδιο; Εδώ απευθύνομαι στο ΠΑΣΟΚ και το λέω ευθέως.
Η Νέα Δημοκρατία έχει τη συγκεκριμένη ατζέντα. Υπάρχει και ευθύνη του ΠΑΣΟΚ που δεν έχει έρθει το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, δεδομένου ότι έχει Αναπληρωτή Υπουργό και αρμόδιο μάλιστα γι’ αυτό το θέμα στο Υπουργείο Εσωτερικών. Για ποιο λόγο;
Είναι στρέβλωση του Συντάγματος και του κράτους δικαίου το ότι λόγω της αναστολής παραδείγματος χάριν ισχύος του νόμου περί ιθαγένειας από πέρυσι το Μάρτιο μέχρι σήμερα δεν έχει απονεμηθεί ούτε μια ιθαγένεια, δεν έχει γίνει καμία πολιτογράφηση, όταν γνωρίζετε ότι υπάρχουν δεκάδες αλλοδαποί οι οποίοι πληρούν τις προδιαγραφές να αποκτήσουν ιθαγένεια και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο τελικό στάδιο που είναι η ορκωμοσία; Το ότι δηλαδή, δεν δίνεται η δυνατότητα ούτε σε αυτούς να ψηφίσουν, δεν είναι στρέβλωση;
Αυτό είναι οπισθοδρόμηση. Οπισθοδρόμηση δεν είναι να κάνουμε μια ολοκληρωμένη συζήτηση για το τι ακριβώς αναφέρει στις σκέψεις του το Συμβούλιο της Επικρατείας και στο κατά πόσο πρέπει αυτονόητα να προσαρμοστούμε. "
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου