Θεμελιώδεις αρχές

...«δημοκρατικός σοσιαλισμός - αριστερός ευρωπαϊσμός - μεταρρυθμιστική στρατηγική –οικολογική εγρήγορση»...

3 Μαΐου 2014

Ενα νέο παραγωγικό μοντέλο για την Αττική


 Αρθρο της  Μαρίας Γιαννακάκη, υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής, επικεφαλής του συνδυασμού «Παρέμβαση για την Αττική».

Η βασική μας αναφορά είναι η καινοτόμος αστική ανάπτυξη. Αποτελεί μια νέα αντίληψη για το πώς πρέπει να δράσουμε και για του τι είδους ανάπτυξη χρειαζόμαστε και τι παραγωγικό μοντέλο υιοθετούμε. Η βιώσιμη και αειφόρος ανάπτυξη συνδέεται από πολιτικές για τον περιορισμό της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

√ Βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει ολοκληρωμένη κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και περιβαλλοντική ανάπτυξη που να στηρίζεται στην αξιοποίηση όλων των πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού της περιφέρειας.
√ Η βιώσιμη ανάπτυξη εξασφαλίζει την ποιότητα ζωής, την πολιτιστική ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική φροντίδα και πάνω από όλα τον αγώνα για τον πολιτισμό της καθημερινότητας.
√ Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι δυνατόν να επέλθει μόνο με τη δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, καθώς ο πολυτιμότερος πόρος είναι ο ίδιος ο άνθρωπος.
Ένα τέτοιο μοντέλο ανάπτυξης:

• Προωθεί έξυπνες και πράσινες υποδομές που συνάδουν με τη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος και ανταποκρίνονται καλύτερα στις ιδιαιτερότητες και δυνατότητες της Αττικής.
• Δεν χρηματοδοτεί δράσεις και υποδομές που σπαταλούν ή βλάπτουν τους φυσικούς πόρους και τη βιοποικιλότητα.
• Υποστηρίζει λειτουργίες όχι μονοθεματικές αλλά εκείνες που συνδυάζουν με συνεκτικό τρόπο διαφορετικές θεματικές ενότητες σε οριζόντια κλίμακα συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή.
• Δεν συνάδει με τις βαριές υποδομές επεξεργασίας σύμμικτων απορριμμάτων που πιθανά υποκρύπτουν και αδιαφανείς και ιδιοτελείς συμφωνίες.
• Ενισχύει σχήματα τοπικής βιώσιμης διαχείρισης των απορριμμάτων και αποβλήτων με στόχο την ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και επεξεργασία των οργανικών απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή.
• Επιλέγει μορφές βιώσιμης κινητικότητας στις πόλεις και ενισχύει δράσεις που προωθούν την εξοικονόμηση ενέργειας.
• Χρηματοδοτεί την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όχι μόνο στα δημόσια κτήρια αλλά και στις κατοικίες.
Να γιατί θα πρέπει στην Αττική να αναδειχθεί μία νέα περιφερειακή αυτοδιοίκηση ικανή να:
√ αναπτύξει σύγχρονες πολιτικές εναλλακτικό πλαίσιο προτάσεων αντιμετώπισης της κρίσης σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, η εργασία, η στέγαση, η ανάπτυξη, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα,
√ διαρρήξει τα πελατειακά δίκτυα υποσχέσεων και εξυπηρετήσεων της Περιφέρειας σε Δήμους και σε φορείς της Αττικής χωρίς κριτήρια και αρχές,
√ αποκτήσει νέες πολιτικές απασχόλησης, αναδιάρθρωσης του παλαιωμένου παραγωγικού προτύπου με έμφαση σε πρωτοβουλίες και σε επενδύσεις πράσινης ανάπτυξης,
√ μετατρέψει την περιφέρεια σε παράγοντα ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής ενδυναμώνοντας τις δομές συμμετοχής, δικτύωσης και αλληλεγγύης,
√ αναλάβει πρωτοβουλίες οικονομικού χαρακτήρα στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αναδιανομή του παραγόμενου εισοδήματος υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων σε τοπικό επίπεδο.
Η «Παρέμβαση για την Αττική» είναι ικανή να αναπτύξει αυτό το νέο παραγωγικό μοντέλο της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου