Θεμελιώδεις αρχές

...«δημοκρατικός σοσιαλισμός - αριστερός ευρωπαϊσμός - μεταρρυθμιστική στρατηγική –οικολογική εγρήγορση»...

20 Απριλίου 2015

Φ. Koυβέλης: Οχι σε «ηρωική έξοδο» από το ευρώ, ταχύτερα προς ένα έντιμο προωθητικό συμβιβασμό.


Σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ερωτηθείς δήλωσε:


«Υποστηρίζουμε την κυβέρνηση στην επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους. Η συμφωνία για τετράμηνη περίοδο επανεξέτασης του Προγράμματος ήταν θετική εξέλιξη. Είναι λάθος όμως η επικέντρωση σε θέματα επικοινωνιακής διαχείρισης και η υποτίμηση της ανάγκης να υπάρχει ταχύτητα στις διαπραγματεύσεις» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

«Ο έντιμος προωθητικός συμβιβασμός δεν είναι μια εύκολη διαδικασία»

Κληθείς να σχολιάσει την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές, «είναι αναγκαίο να βρεθεί κοινός τόπος με μια νέα συμφωνία που θα περιλαμβάνει την ουσιαστική μείωση του χρέους και τη σύνδεση της δημοσιονομικής προσαρμογής με την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία, χωρίς η χώρα να παραιτείται από την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της» υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης, προσθέτοντας ωστόσο ότι «η επαναδιαπραγμάτευση και ο έντιμος προωθητικός συμβιβασμός δεν είναι μια εύκολη και ατάραχη διαδικασία».

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση καλούνται να σταθμίσουν την πορεία της διαπραγμάτευσης»

«Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο για την Ευρώπη η διαπραγμάτευση να διεξάγεται υπό καθεστώς χρηματοδοτικού εκβιασμού και ασφυξίας της χώρας» υποστήριξε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, εκτιμώντας ότι «θα γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμοί. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση καλούνται να σταθμίσουν την πορεία και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης σε συγκεκριμένους τομείς».

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο ρήξης, «το ενδεχόμενο ρήξης πρέπει να αποκλειστεί και από τις δύο πλευρές. Η εντολή που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση είναι η αλλαγή πολιτικής εντός ευρώ και όχι «η ηρωική έξοδος». Υποχρέωση των ευρωπαϊκών θεσμών και των κρατών-μελών είναι να συνυπολογίσουν την εκφρασμένη βούληση του ελληνικού λαού. Ταχύτερα λοιπόν προς έναν έντιμο προωθητικό συμβιβασμό» απάντησε με κατηγορηματικό τρόπο ο κ. Κουβέλης.

Εκλογές μόνο με αποσαφηνισμένο το τοπίο σε ό,τι αφορά τη συμφωνία

Αναφορικά με την πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος, «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια σαφή υποστήριξη από τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού για διαπραγμάτευση και νέα συμφωνία, με την Ελλάδα εντός ευρωζώνης. Γι΄ αυτό και δεν βλέπω τον λόγο να γίνουν εκλογές ή δημοψήφισμα με σκοπό να ενισχυθεί η διαπραγματευτική δύναμη έναντι των εταίρων. Σε κάθε περίπτωση όμως η προσφυγή στη λαϊκή βούληση μπορεί να γίνει μόνο με αποσαφηνισμένο το τοπίο σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με τους εταίρους» επισήμανε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Επιπλέον, «η κυβέρνηση έχει τη στήριξή μας στον βαθμό που επαναδιαπραγματεύεται με συγκεκριμένες και ρεαλιστικές εναλλακτικές θέσεις και ταυτόχρονα προωθεί στο εσωτερικό της χώρας ένα πρόγραμμα αναγκαίων εκσυγχρονισμών, δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και κοινωνικά δίκαιων αλλαγών» επανέλαβε ο κ. Κουβέλης, όπως και τη βούλησή του να μην είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματός του στο συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 22 έως 24 Μαΐου.

«Στον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού αναφέρεται και ο ΣΥΡΙΖΑ»

«Με το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ, το ΠΟΤΑΜΙ έχουμε διαφορές που δεν μας επιτρέπουν να μιλάμε για ενιαίο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, πολύ δε περισσότερο για δημιουργία ενιαίου φορέα. Άλλωστε, στον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού αναφέρεται και ο ΣΥΡΙΖΑ» περιέγραψε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναφορικά με το ενδεχόμενο ανασυγκρότησης των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού ακόμη και με ενιαίο σχήμα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «υπάρχουν βεβαίως περιθώρια κοινών δράσεων ή και συνεργασιών, όμως αυτό συναρτάται με τον βαθμό που αυτές οι δυνάμεις θα διαφοροποιηθούν από τις προηγούμενες συντηρητικές πολιτικές, θα αντιπαρατεθούν στον νεοφιλελευθερισμό και θα τάσσονται υπέρ των ουσιαστικών προοδευτικών αλλαγών».
πηγη:  m.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου