“Όταν ο δογματισμός συναντάται με τη σκοπιμότητα και την εκδικητικότητα και στοχεύουν, όλα μαζί, στην άγνοια των πολιτών, το μείγμα που διαμορφώνεται είναι εκρηκτικό αλλά και συνάμα επικίνδυνο.”
Έχω μπροστά μου δύο ανακοινώσεις, μία της “Λαϊκής Συσπείρωσης” του Κ.Κ.Ε και μία της “Δύναμης Πολιτών” του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ και οι δύο κινούνται στο ίδιο περίπου κλίμα, ψαρεύοντας σε θολά νερά, νομίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα κερδίσουν μέρος πολιτών που αγνοούν το ιστορικό των ζητημάτων που αναφαίρονται οι καταγγελίες τους. Θα ήθελα να σταθώ σε ορισμένες λεπτομέρειες ώστε οι πολίτες να τις λάβουν και αυτές υπ’ όψην τους.
1. Για την παιδική χαρά του τριγώνου.
Αποκρύπτουν ότι η παιδική χαρά υπήρχε προ αμνημονεύτων χρόνων στο τρίγωνο. Ο Δήμος δεν έκανε τίποτε άλλο, από το να επανακατασκευάσει την παιδική χαρά, όπως έκανε και με άλλες 6 στο Δήμο μας, τις οποίες πραγματικά τις χαίρονται οι μπόμπηρες των γειτονιών που τις έχουν.
Δηλαδή τι θέλουν, μετά από βροχή να πατάνε τα παιδάκια μέσα στις λάσπες όταν παίζουν ή όταν κάνουν κούνια και πέφτουν να τραυματίζονται; Ή όταν οι πιτσιρικάδες ξεφεύγουν από τα υποτυπώδη ξύλινα κάγκελα να βγαίνουν στο δρόμο, να σκοτώνονται, για να μπορούν αυτοί οι κύριοι να καταγγέλουν το Δήμο για ανεπαρκή μέτρα προστασίας και εγκληματική αδιαφορία για τα παιδιά των δημοτών;
2. Περίπτωση MAVA - RENAULT
Η πρόταση του απερχόμενου Δημάρχου, η οποία βρίσκεται εντός των πλαισίων της Νομοθεσίας για την ένταξη ενός οικοδομικού τετραγώνου στο σχέδιο πόλης, ήταν: Να παραχωρηθεί στο Δήμο όλος ο πίσω ακάλυπτος χώρος του τετραγώνου και 1.600.000-1.700.000 ευρώ για το κομμάτι που απέμενε, αλλά καλύπτονταν από τα κτίσματα της MAVA - RENAULT.
Με το ποσό αυτό, θα ήταν δυνατόν άμεσα να διαμορφωθεί ένας τεράστιος χώρος πλατείας και αθλοπαιδιών που θα κοσμούσε την περιοχή. Η πρόταση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” και της “Δύναμης Πολιτών” είναι να απαλλοτριωθεί ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο, αποζημιώνοντας τους ιδιοκτήτες με 30.000.000 ευρώ!!!
Μήπως αυτοί, “δουλεύουν” για τη MAVA - RENAULT; Θα έλεγα πως όχι, γιατί τα χρήματα θα τα “δώσει” το υπουργείο χωροταξίας. Κατανοείτε τη σημασία των εισαγωγικών στη λέξη “δώσει”. Δηλαδή σε εκατό χρόνια και βάλε.
Φαίνεται ότι δε θέλουν οι λαϊκές γειτονιές να αναβαθμίζονται, γιατί νομίζουν ότι όσο περισσότερο υποβαθμίζονται, τόσο αυξάνονται οι ψηφοφόροι τους.
3. Πλατεία Γεννηματά στην περιοχή της Ειρήνης.
Ο απερχόμενος Δήμαρχος είχε πετύχει το ποσό των 1.600.000 ευρώ, αποκλειστικά για την αποζημίωση των ιδιοκτητών της πλατείας Γεννηματά, από το πρόγραμμα “Θησέας”. Σε αυτή την επιτυχία, βοήθησε τα μέγιστα και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος του Κ.Κ.Ε. Κώστας Μαρκέτης, προς τιμήν του.
Όμως η στάση της αντιπολίτευσης και των κομμάτων Κ.Κ.Ε., ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, ήταν τέτοια (μέχρι και για συναλλαγή κάτω από το τραπέζι κατηγορήθηκε ο απερχόμενος Δήμαρχος), ώστε να χαθούν τα χρήματα του “Θησέα”, λόγω χρονικού περιορισμού και να περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου. Η οποία θα είναι, το πιο πιθανόν, υπέρ του φερόμενου ιδιοκτήτη. Ξέρετε τι προτείνουν σε αυτή την περίπτωση; Δια της “επαναστατικής διαδικασίας” να μην επιτρέψουμε στον ιδιοκτήτη να πράξει αυτό που του επιτρέπει ο Νόμος.
Κύριε Μάλλιο και κύριε Βαλασσά, τι θα λέγατε εάν ερχόμουν εγώ με μερικά φιλαράκια ακόμα και σας πετάγαμε έξω από την ιδιοκτησία σας “επαναστατικώ δίκαιω”;
Ο κύριος Τσίπρας στην περίπτωση του Βοτανικού, όταν κερδίθηκε η υπόθεση στο ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας), επανέφερε τη φράση του αείμνηστου πολιτικού της αριστεράς Ηλία Ηλίου, “θα σας πολεμάμε με τη νομιμότητα” και εγώ σαν αριστερός χάρηκα, με το ότι άργησε η αριστερά, αλλά βρίσκει το δρόμο της.
Μήπως κύριοι της κομμουνιστικής και της άλλης αριστεράς, τη νομιμότητα την έχετε κάνει λάστιχο και την επικαλείστε όποτε σας βολεύει;
4. Τοπική φορολογία.
Τα ανταποδοτικά τέλη, κύριε Βαλασσά, δεν είναι τοπική φορολογία. Ανταποδίδονται στο δημότη μέχρι κεραίας μέσω της καθαριότητας και δεν μπορούν να διατεθούν πουθενά αλλού.
Η Νέα Φιλαδέλφεια την πρόσφατη απεργία της χωματερής, ελάχιστα τη βίωσε, όταν άλλοι Δήμοι στην Αττική είναι ακόμη μέσ’ το σκουπίδι. Γνωρίζετε γιατί; Τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό που πλέον διαθέτει, της δίνουν τη δυνατότητα να είναι από τους καθαρότερους Δήμους της Αττικής.
Αλλά φαίνεται ότι ο κύριος Βαλασσάς και οι σύντροφοί του, θέλουν οι γειτονιές και τα λαϊκά νοικοκυριά να ζουν μέσα στη βρώμα γιατί, πιστεύουν, ότι οι εξαθλιωμένοι είναι εν δυνάμει ψηφοφόροι τους.
Για να δούμε και τη στάση των αυτόκλητων υπερασπιστών της λαϊκής οικογένειας, στην περίπτωση του 3ου Παιδικού Σταθμού.
Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή μετά από πολύμηνη αναζήτηση κατάλληλου οικήματος για τη στέγασή του στην περιοχή και πιεζόμενη από το χρόνο, ώστε η λαϊκή οικογένεια να μπορέσει να αφήσει τα παιδάκια της για να πάει για το μεροκάματο, από την αρχή της σεζόν αναγκάστηκε να ενοικιάσει ένα ασφαλέστατο κτίριο, καινούργιας κατασκευής (με το νέο αντισεισμικό ΓΟΚ), το οποίο είχε κάποιες ημιυπαίθριες κατασκευές οι οποίες όμως τακτοποιήθηκαν με το νόμο περί ημιυπαιθρίων. Το κτίριο είχε χαρακτηριστεί κατοικία, για να το χαρακτηρίσει η Πολεοδομία παιδικό σταθμό έπρεπε η σκάλα να μην είχε σκαλιά στη στροφή αλλά πλατύσκαλο. Καταγγέλοντας το Κ.Κ.Ε. στην Πολεοδομία τους ημιυπαίθριους του κτίσματος, επεβλήθη πρόστιμο ανέγερσης 129.467 ευρώ και πρόστιμο διατήρησης 64.733,5 ευρώ στον ιδιοκτήτη. Και ταυτόχρονα το οίκημα δεν μπορεί να μετατραπεί από κατοικία σε παιδικό σταθμό, πράγμα που μπορεί να επιφέρει και πρόστιμα για το Δήμο.
Πώς είναι δυνατόν να κόπτονται για το αν θα κλείσει ο 3ος Παιδικός Σταθμός, όταν αυτοί ήταν που έκαναν τα αδύνατα - δυνατά για να μη λειτουργήσει ποτέ;
Το ότι λειτούργησε φέτος ο παιδικός σταθμός οφείλεται μόνο και μόνο στην κοινωνική ευαισθησία του απερχόμενου Δημάρχου.
6. Γενικά για το έργο
Επειδή, διαβάζοντας τις ανακοινώσεις της “Λαϊκής Συσπείρωσης” και της “Δύναμης Πολιτών”, ο δημότης ο οποίος δεν ασχολείται με τα πράγματα του Δήμου, μένει με την εντύπωση ότι το μόνο έργο που αφήνει η απερχόμενη Δημοτική Αρχή είναι η ανακατασκευή της παιδικής χαράς του Τριγώνου.
Θα ήθελα να αναφέρω μερικά από αυτά που υπέπεσαν στη φτωχή μου αντίληψη, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας.
α) Οικονομική διαχείριση. Είναι η πρώτη Δημοτική Αρχή η οποία δεν επιβάρυνε με παραπάνω χρέος το Δήμο. Όταν παρέλαβε, το πραγματικό χρέος ήταν περίπου 9,5 εκατομμύρια ευρώ, το ίδιο περίπου παραδίδει στη νέα Δημοτική Αρχή. Θα παρέδιδε λιγότερο εάν η κρατική χορηγία δε μειωνόταν κατά 35% τον τελευταίο ενάμισυ χρόνο.
β) Ο αέρας της δημοκρατίας διαπέρασε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου. Ο δημότης αλλά και ο κάθε ενδιαφερόμενος, είχε πρόσβαση σε ότι αφορούσε τη διαφάνεια και τη λειτουργία (δαπάνες, διαγωνισμούς, προσλήψεις, διάθεσης πόρων κ.λπ.) ευαίσθητων τομέων.
γ) Ο εκσυγχρονισμός του στόλου καθαριότητας, ο οποίος είχε να ανανεωθεί ουσιαστικά επί εποχής Σάββα Σταματιάδη, ο εμπλουτισμός σε έμψυχο δυναμικό με διαφανείς διαδικασίες του τμήματος. Και οι πιο απομακρυσμένες περιοχές, έβλεπαν τον οδοκαθαριστή και τη σκούπα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, τα απορριμματοφόρα περνούν κάθε μέρα, στις δε εμπορικές περιοχές και δύο φορές.
δ) Οι δρόμοι της Νέας Φιλαδέλφειας ασφαλτοστρώθηκαν κατά ποσοστό 80% κατά τη διάρκεια της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής.
Οι παιδικές χαρές ανακατασκευάστηκαν σε ποσοστό 60% περίπου (7 από 11).
Κατασκευάστηκαν αρκετές πλατείες σε περιοχές που δεν υπήρχαν, διανοίχτηκαν δρόμοι που εκρεμμούσαν δεκαετίες ολόκληρες.
Επανακατασκευάστηκε η κεντρική πλατεία της πόλης, με κριτήρια να απολαμβάνουν την παραμονή τους σ’ αυτήν οι πολίτες της πόλης αλλά και οι επισκέπτες της (μελέτη καθηγητών του Πολυτεχνείου).
ε) Κοινωνική πολιτική. Πενήντα (50) άποροι συμπολίτες μας σιτίζονται σε καθημερινή βάση (Δευτέρα - Παρασκευή) από τις υπηρεσίες του Δήμου.Εκατοντάδες ηλικιωμένοι δέχονται στο σπίτι τους τις κοινωνικές λειτουργούς του Δήμου για βοήθεια στο σπίτι. Κατάργηση τροφείων στους παιδικούς σταθμούς. Κατάργηση πληρωμής των αναλώσιμων (καφέδες - αναψυκτικά) στα ΚΑΠΗ για τους ανθρώπους της Γ΄ ηλικίας.
Η οικονομική βοήθεια του Δήμου προς το φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας κάθε χρόνο, ήταν αμέριστη. Κάθε χρόνο ο Δήμος διέθεται ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό για την οικονομική ενίσχυση των αθλητικών σωματείων και πολιτιστικών συλλόγων της Νέας Φιλαδέλφειας.
Η εθελοντική προσφορά των Δημοτικών Συμβούλων, Αντιδημάρχων, Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, που ανήκουν πολιτικά στο χώρο της “Δημοκρατικής Αριστεράς” αλλά και φίλων αυτής, καθώς και η λιτή θητεία του απερχόμενου Δημάρχου (δεν απασχολούσε ούτε οδηγό, ούτε αυτοκίνητο του Δήμου, καθ’ όλη τη διάρκεια των τεσσάρων ετών, τα κινητά του τηλέφωνα καθώς και των άμεσων συνεργατών του, έξοδα κίνησης ή παραστάσεων, ουδέποτε χρεώθηκαν στα έξοδα του Δήμου), ο οποίος και αυτός ανήκει, πολιτικά, στο χώρο της “Δημοκρατικής Αριστεράς”, είχαν σαν αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν περί τα 2 εκατομμύρια για το ταμείου του Δήμου.
στ) Παρακαταθήκη για το μέλλον. Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή, παρέδωσε ένα φάκελο ογκοδέστατο, ο οποίος περιέχει δεκατέσσερις (14) μελέτες που αφορούν τη χρηματοδότηση έργων για τη Νέα Φιλαδέλφεια, από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα (ΕΣΠΑ), που αν αξιοποιηθούν από τη νέα Δημοτική Αρχή θα εκτινάξουν την πόλη σε επίπεδα πρότυπης ευρωπαϊκής πόλης.
Σταματώ εδώ, αν και θα μπορούσα να γράφω με τις ώρες για το έργο της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής. Ελπίζω πως με αυτά τα λίγα, να βοήθησα κάποιους συμπολίτες μας να καταλάβουν κάπως, περισσότερα πράγματα.
Υ.Γ. Οι εκλογές τελείωσαν, ακούστηκαν πολλά ψέματα, καιρός να πούμε και καμιά αλήθεια.
(Το κείμενο αυτό δημοσιευθηκε στην εφημερίδα ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ τον Ιαουάριο του 2011)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου