Θεμελιώδεις αρχές

...«δημοκρατικός σοσιαλισμός - αριστερός ευρωπαϊσμός - μεταρρυθμιστική στρατηγική –οικολογική εγρήγορση»...

3 Απριλίου 2011

Άρχισε η καμπάνια της ΔΗΜΑΡ, με συλλογή υπογραφών, για το σταμάτημα λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων και την αποτροπή εγκατάστασης νέων. Σχετική ερώτηση στη Βουλή



Με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στη Φουκουσίμα, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κάλεσε την ελληνική κοινωνία και την κυβέρνηση να κλείσουν οριστικά την πόρτα στην πυρηνική ενέργεια στη χώρα μας και να πάρουν όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να μην προχωρήσουν ανάλογα σχέδια σε γειτονικές χώρες. 
 
Ο Φώτης Κουβέλης, πρότεινε από το βήμα του 1ου Συνεδρίου της ΔΗΜ.ΑΡ. την συλλογή εκατομμυρίων υπογραφών με αίτημα προς την Ε.Ε. να σταματήσει τη λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων και να αποτρέψει την εγκατάσταση νέων. 

 Αποσπασμα απο την ομιλια του Φώτη Κουβέλη στην έναρξη του Συνεδρίου:

Οι δραματικές εξελίξεις στη Φουκουσίμα μας φέρνουν στο επίκεντρο μιας εκτεταμένης πυρηνικής καταστροφής.

Η εξελισσόμενη τραγωδία έγινε σε μια χώρα τεχνολογικά προηγμένη και κλήθηκε να την αντιμετωπίσει με μια καλά οργανωμένη κοινωνία –ίσως το μέγιστο παράδειγμα στο οποίο θα μπορούσε να κριθεί η πυρηνική τεχνολογία.
Τόσο ο σεισμός, όσο και το τσουνάμι που ακολούθησε, ήταν αναμενόμενα φυσικά φαινόμενα και άρα είχαν ενταχθεί στο σχεδιασμό αντιμετώπισής τους. Τα συμπεράσματα που μπορούμε να βγάλουμε τώρα είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι το όποιο «ανθρώπινο λάθος», αλλά η ίδια η επιλογή των πυρηνικών αντιδραστήρων.
Η αντιμετώπιση τόσο μεγάλων κινδύνων δεν μπορεί να εξαρτάται από μια «απρόβλεπτη» ανθρώπινη συμπεριφορά, αφού η πυρηνική επιλογή δεν έχει κανένα περιθώριο λάθους. Το λάθος είναι η ίδια η προσφυγή στην πυρηνική τεχνολογία.


Καλούμε την ελληνική κοινωνία, κυβέρνηση και κοινωνία των πολιτών, να κλείσουν οριστικά την πόρτα στην πυρηνική ενέργεια στη χώρα μας, αλλά και να πάρουν όλες τις πρωτοβουλίες να μην προχωρήσουν ανάλογα σχέδια σε γειτονικές χώρες.
Η πυρηνική ενέργεια είναι επικίνδυνη, ακριβή, αλλά και αχρείαστη στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η χώρα μας και ο πλανήτης έχουν κάθε συμφέρον να στραφούν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενεργείας και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Έτσι, σήμερα οι κάτοικοι του πλανήτη συνειδητοποιούν ότι όλοι μας «είμαστε αναλώσιμοι» από τα εκατοντάδες πυρηνικά εργοστάσια.
Η απάντηση της προοδευτικής, οικολογικής κοινωνίας απέναντι στην εφιαλτική προοπτική για  νέες Φουκουσίμα δεν μπορεί να είναι άλλη από το ότι «ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ Η ΦΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ».

Η στάση πολλών κυβερνήσεων δείχνει να αλλάζει.
Η πυρηνική ενέργεια –με όλους τους κινδύνους που εγκυμονεί– δεν αφορά μόνον τις χώρες που ήδη διαθέτουν εργοστάσια, αλλά και εκείνες που φιλοδοξούν να αποκτήσουν πυρηνικούς αντιδραστήρες: τη γειτονική μας Τουρκία, που επιμένει στην κατασκευή εργοστασίου στο σεισμογενές Ακουγιού, την Αλβανία που σχεδιάζει πυρηνικό εργοστάσιο, ακόμη και την ΠΓΔΜ που το σκέφτεται σοβαρά.
Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που απορρίπτει πλήρως την πυρηνική ενέργεια και ζητεί την ακύρωση των πυρηνικών σχεδίων από τις γειτονικές μας χώρες, είναι ορθή αλλά δεν αρκεί.

Πρέπει η κυβέρνηση   να αναλάβει πρωτοβουλίες στην  ΕΕ, ώστε να διακοπεί δια παντός η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικές εγκαταστάσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος, συμπεριλαμβανομένων και των υποψήφιων προς ένταξη χωρών.

Στην ΕΕ είναι εγκατεστημένα 143 πυρηνικά εργοστάσια. Δεν είναι δυνατόν να αρκεστούμε απλά στα τεστ αντοχής που προγραμματίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με νέα σενάρια καταστροφής, για να αρχίσουν από τον Ιούνιο και να δώσουν τα αποτελέσματα μέχρι τέλους του έτους. Γνωρίζουμε βεβαίως ότι οι αντιστάσεις θα είναι μεγάλες και τα συμφέροντα είναι επίσης πολύ ισχυρά. Απαιτείται γι’ αυτό πανευρωπαϊκή εγρήγορση και κινητοποίηση.
Εμείς ως ΔΗΜΑΡ, από το βήμα του 1ου Συνεδρίου μας, κάνουμε την πρόταση για μια μεγάλη, πρώτα απ΄ όλα Πανελλαδική κινητοποίηση, απευθυνόμενοι σε όλους τους πνευματικούς ανθρώπους της χώρας, τις κινήσεις πολιτών, τα συνδικάτα, τις ΜΚΟ, να προχωρήσουν σε μια μεγάλη προσπάθεια συλλογής   εκατομμυρίων υπογραφών που θα ζητούν από την ΕΕ το σταμάτημα των πυρηνικών εργοστασίων και την αποτροπή εγκατάστασης νέων. Και προφανώς η πρότασή μας αυτή απευθύνεται προς όλα τα πολιτικά κόμματα.

Ερώτηση βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς σχετικά με τις πυρηνικές εγκαταστάσεις…


“Με αφορμή το πρόσφατο ατύχημα στα ιαπωνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από πυρηνική ενέργεια και τις ανυπολόγιστες ενδεχόμενες συνέπειες, όχι μόνο για τον λαό της Ιαπωνίας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, καταδεικνύεται με τον χειρότερο τρόπο, ότι η πυρηνική ενέργεια δεν αποτελεί την εναλλακτική λύση στην απειλή της κλιματικής αλλαγής.
Παρόμοια ατυχήματα στο μέλλον ακόμη και σε περιοχές της Ευρώπης, είναι πιθανόν να συμβούν. 

Η περίπτωση της Ιαπωνίας, η οποία θεωρείται από όλους τους ειδικούς η πλέον θωρακισμένη τεχνολογικά χώρα σε ότι αφορά την αντισεισμικότητα των πυρηνικών αντιδραστήρων, έδειξε σε όλη την ανθρωπότητα ότι εντέλει δεν υπάρχει πλήρως ασφαλής χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Σε ενδεχόμενο ισχυρό σεισμό στην Μεσόγειο, αντιδραστήρες που είναι εγκατεστημένοι στη νότια Γαλλία –μια επίσης σεισμογενής ζώνη- , ενδεχομένως θα μπορούσαν να πληγούν αντίστοιχα, προκαλώντας άμεση απειλή για τους λαούς της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής . 

Το ίδιο θα μπορούσε δυνητικά να συμβεί και  εφ’ όσον υλοποιηθεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας, η οποία έχει προγραμματίσει την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων σε εξαιρετικά σεισμογενείς περιοχές. 

Παρόμοιους σχεδιασμούς έχουν ανακοινώσει και άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Αλβανία, η ΠΓΔΜ και η Βουλγαρία, οπού ακόμα συνεχίζει να λειτουργεί το Κοζλοντούι.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να  αποκλείσει οριστικά σχέδια και μελέτες, που προτείνουν την μελλοντική εξασφάλιση ενέργειας για τη χώρα μας  από πυρηνικές εγκαταστάσεις ;
Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει  ,σε  επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να διακοπεί δια παντός η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικές εγκαταστάσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος, συμπεριλαμβανομένου και των υποψήφιων προς ένταξη χωρών;”

17.3.11


Οι ερωτώντες  βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου