Θεμελιώδεις αρχές

...«δημοκρατικός σοσιαλισμός - αριστερός ευρωπαϊσμός - μεταρρυθμιστική στρατηγική –οικολογική εγρήγορση»...

6 Απριλίου 2011

«Συγκεντρωτικό και αντιδημοκρατικό το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη συγκρότηση των συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης»


Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θεωρεί ότι το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τη συγκρότηση των συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης κινείται σε συγκεντρωτική και αντιδημοκρατική λογική.
Τα σχέδιο στοχεύει μεθοδευμένα στην κατασκευή ευνοϊκών συσχετισμών για τον έλεγχο των κεντρικών οργάνων της ΤΑ από φιλοκυβερνητικές δυνάμεις και υποβαθμίζει το κύρος τους σε μια περίοδο που χρειάζεται η συμβολή ευρύτατων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για τη δημοκρατική εμβάθυνση και την αξιοπιστία των θεσμών, για την τοπική ανάπτυξη και την ενίσχυση της δοκιμαζόμενης κοινωνικής συνοχής.
Ειδικότερα:

1)Ο τρόπος εκλογής των αντιπροσώπων στις ΠΕΔ και στην ΚΕΔΕ αλλοιώνει τους συσχετισμούς των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, όπως αυτοί εκφράστηκαν στις τελευταίες δημοτικές εκλογές και κομματικοποιεί απολύτως τον χώρο της αυτοδιοίκησης. Το σχέδιο ΠΔ δεν αναπαράγει απλώς το συγκεντρωτικό μοντέλο, αλλά, επιπλέον, επιχειρεί να συνθλίψει τις ανεξάρτητες φωνές, που, όμως, τις εμπιστεύτηκε μεγάλος αριθμός πολιτών και με την επικράτησή τους έδωσαν ένα διαφορετικό μήνυμα στις εκλογές του Νοεμβρίου.

2)Η αυτοδιοίκηση παραμένει άμεσα εξαρτημένη από την κεντρική διοίκηση, αφού δεν της επιτρέπεται να σχεδιάσει και να αποφασίσει αυτοτελώς τα του "οίκου" της.

3)
Τα συλλογικά όργανα (συμβούλια ΠΕΔ/ΚΕΔΕ) πρέπει να αναδεικνύονται από ευρύτερα σώματα ώστε να εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων και των ανεξάρτητων φωνών και η ισότιμη συμμετοχή δημάρχων και δημοτικών συμβούλων. .

Προτείνουμε η ΓΣ της ΚΕΔΕ να αποτελείται από 650 μέλη (325 δήμαρχοι, 325 δημοτικοί σύμβουλοι) και να εκλέγονται με απλή αναλογική, χωρίς τις αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις που προβλέπονται στο σχέδιο ΠΔ.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ καλεί όλους όσοι πιστεύουν στην αυτονομία και στο "αυτοδιοίκητο" της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αγωνιστούν για την ενίσχυση του παραπάνω πολιτικού πλαισίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου