Θεμελιώδεις αρχές

...«δημοκρατικός σοσιαλισμός - αριστερός ευρωπαϊσμός - μεταρρυθμιστική στρατηγική –οικολογική εγρήγορση»...

29 Ιανουαρίου 2011

Ο Φώτης Κουβέλης εγκαινίασε τα νέα γραφεία της Δημοκρατικής Αριστεράς



Τα εγκαίνια των νέων γραφείων της Δημοκρατικής Αριστεράς στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου 40, στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποιήθηκαν σήμερα το μεσημέρι 29/1/2011 σε μια ζεστή εκδήλωση. Εκατοντάδες μέλη και φίλοι του κόμματος πλημμύρισαν τη... μεγάλη αίθουσα του κτηρίου, τους διαδρόμους και τις σκάλες όλων των ορόφων.



Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, εγκαινίασε τα νέα γραφεία με μια σύντομη πολιτική παρέμβαση και έκοψε την πίτα για το νέο έτος, παρουσία του ιστορικού ηγέτη της ανανεωτικής αριστεράς, Λεωνίδα Κύρκου, του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, του δημάρχου Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Γιώργου Ιωακειμίδη, του Δημάρχου Πεύκης-Λυκόβρυσης, Δημήτρη Φωκιανού, της δήμαρχου Αγίου Δημητρίου Μαρίας Ανδρούτσου, του δήμαρχου Μοσχάτου-Ταύρο Ανδρέα Ευθυμίου,του δήμαρχου Ιλίου Νίκο Ζενέτου, του δήμαρχου Αγίας Βαρβάρας Γιώργου Καπλάν, πλήθους αυτοδιοικητικών στελεχών, προσωπικοτήτων των τεχνών, των γραμμάτων, της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και στελεχών της ευρύτερης αριστεράς. 

Λ. Κύρκος-Γ. Καμίνης-Κ. Κουτσομύτης
Γ. Πανούσης-Γ.Κακουλίδης-Σπ. Λυκούδης
Χρήστος Μαυροκεφαλίδης
Νωρίτερα την εκδήλωση προλόγισε ο Δ/ντης των γραφείων Χρήστος Μαυροκεφαλίδης, οποίος μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τους φίλους και τα μέλη που βοήθησαν τόσο οικονομικά όσο και στην διαμόρφωση των χώρων του κτηρίου.

Η αίθουσα τύπου


Η πίτα
Ένα από τα γραφεία

Αγ.Κωνσταντίνου 40

28 Ιανουαρίου 2011

Η Δημοκρατική Αριστερά για την αφαίρεση των Μεσογειακών αγώνων από το Βόλο και τη Λάρισα .

Σε μια περίοδο τεράστιας οικονομική κρίσης, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν οι Μεσογειακοί Αγώνες να αποτελέσουν προτεραιότητα για τη Θεσσαλία. Η αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων είναι εντέλει μια θετική  εξέλιξη για τη Λάρισα και το Βόλο για μια σειρά από οικονομικούς, κοινωνικούς, αλλά και περιβαλλοντικούς λόγους.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις, μετά και το πάθημα των Ολυμπιακών Αγώνων, θα πρέπει κάποια στιγμή «να βάλουν μυαλό» και να σκέφτονται διπλά και τριπλά πριν πάρουν την απόφαση για την υλοποίηση τέτοιων «εθνικών στόχων».

25 Ιανουαρίου 2011

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για την εγκατάσταση μεταναστών στη Νομική Σχολή Αθηνών





Η έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας δεν μπορεί να αντικαθίσταται ή και να υποκαθίσταται από επιλογές μεμονωμένων ομάδων ή προσώπων, όπως συνέβη στη Νομική Σχολή σήμερα από καταληψίες μετανάστες και στενόμυαλους «συμπαραστάτες» τους και χθες στον Άγιο Παντελεήμονα από αυτόκλητους ακροδεξιούς «σωτήρες».

 Η εγκατάσταση των μεταναστών στο κτίριο της Νομικής Σχολής είναι μια εντελώς αδιέξοδη και ανώφελη ενέργεια, η οποία το μόνο που καταφέρνει είναι να εγείρει συντηρητικά ανακλαστικά και να επαναφέρει με αρνητικό τρόπο το θέμα του ασύλου.

Το Το πανεπιστημιακό άσυλο από θεσμός που εγγυάται την ανάπτυξη της γνώσης και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, μετατρέπεται σε χώρο υποτιθέμενης προστασίας οποιασδήποτε κοινωνικής ή πολιτικής ομάδας επιθυμεί να διαμαρτυρηθεί ή να διεκδικήσει κάποιο αίτημα.

Καλούμε τα κόμματα, τις πολιτικές νεολαίες και τις φοιτητικές παρατάξεις να επιδείξουν  τη σοβαρότητα που απαιτεί το μείζον ζήτημα της μετανάστευσης και να αποφεύγουν κινήσεις εντυπωσιασμού που οδηγούν σε περιθωριοποίηση τα μεταναστευτικά αιτήματα και σε απαξίωση την έννοια του ακαδημαϊκού ασύλου. 

24 Ιανουαρίου 2011

Διακομματική ερώτηση για τη διασφάλιση της λειτουργίας της Ευωνύμου Οικολογικής βιβλιοθήκης

Διακομματική ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο, κατέθεσαν οι βουλευτές κ. Καρτάλης (ΠΑΣΟΚ), κ. Μητσοτάκης (ΝΔ), κ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) και ο κ. Τσούκαλης (Δημοκρατική Αριστερά) σχετικά με τη διασφάλιση της λειτουργίας της Ευωνύμου οικολογικής βιβλιοθήκης
Οι βουλευτές επαναφέρουν το ζήτημα της στέγασης και λειτουργίας της βιβλιοθήκης, καλώντας τον Υπουργό Πολιτισμού να προβεί σε άμεσες ενέργειες για τη διασφάλιση της λειτουργίας της, δεδομένου ότι η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη αποτελεί τη μοναδική οικολογική βιβλιοθήκη στην Ελλάδα με την πλουσιότερη συλλογή οικολογικού υλικού κάθε μορφής
Ακολουθεί, το κείμενο της ερώτησης:

Η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη αφού συμπλήρωσε 18 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, οδηγήθηκε στο οριστικό κλείσιμο, κυρίως λόγω γραφειοκρατικών εμπλοκών. Η Ευώνυμος, η οποία είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, εγκαταστάθηκε από την αρχή της λειτουργίας της σε τμήμα διατηρητέου κτιρίου του Υπουργείου Πολιτισμού, που βρίσκεται επί της οδού Ασωμάτων 9 στο Θησείο, ύστερα από άδεια νομίμως εγκατεστημένου φορέα, ο οποίος στη συνέχεια έπαψε να λειτουργεί. Το κτίριο παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα, θα είχε δε υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές ή και μερική κατάρρευση, εάν δεν είχε δεχτεί την φροντίδα των ανθρώπων της Ευωνύμου, παρά το γεγονός ότι δεν της έχει γίνει επίσημη παραχώρηση της χρήσης από το Υπουργείο.

Η Ευώνυμος, αποτελεί τη μοναδική οικολογική βιβλιοθήκη στην Ελλάδα με την πλουσιότερη συλλογή οικολογικού υλικού κάθε μορφής (20.000 βιβλία, 15.000 τεύχη περιοδικών, 100.000 φωτογραφίες, καρτ ποστάλ, γκραβούρες, χάρτες, πολλές χιλιάδες φύλλα παλαιών εφημερίδων, αποκόμματα, CD ROM, αντικείμενα, χειρόγραφα, πανεπιστημιακά και σχολικά εγχειρίδια, εργασίες ομάδων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, μελέτες, φυλλάδια, λεξικά, εγκυκλοπαίδειες κ.ά.). Πάγιο αίτημα της βιβλιοθήκης, το οποίο όμως ποτέ δεν ικανοποιήθηκε ήταν η παραχώρηση χρήσης του κτιρίου στο οποίο στεγαζόταν στο Θησείο, προκειμένου να δινόταν η ευκαιρία για περαιτέρω παρεμβάσεις οι οποίες μεταξύ άλλων θα έλυναν ζητήματα όπως η ασφάλεια του κτιρίου. Το αίτημα για την παραχώρηση που προσυπέγραψαν 1.300 πολίτες, πριν από 3 χρόνια, αν και στις 2/8/2010 φάνηκε να λύνεται μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με το Υπουργείο Πολιτισμού, δύο μήνες αργότερα και αφού το σχετικό έγγραφο δεν είχε φτάσει στη βιβλιοθήκη, ανακοινώθηκε τηλεφωνικά ότι το ζήτημα είχε διαβιβαστεί στο νομικό σύμβουλο, ο οποίος έκτοτε κρατάει το σχετικό φάκελο. Τονίζεται δε ότι της υπογραφής του Υπουργού, προηγήθηκαν οι θετικές εισηγήσεις και υπογραφές όλων όσων κατά νόμο εμπλέκονται στις σχετικές διαδικασίες (αρμόδια Διεύθυνση Ακίνητης Περιουσίας του ΥΠΠΟ, γενική διευθύντρια, γενική γραμματέας, διαδικασία που είχε γίνει άλλες 3 φορές επί υπουργίας κ.κ. Βουλγαράκη, Λιάπη και Σαμαρά).

Τελικά, την 1.1.2011, έγινε διάρρηξη στην Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη, με αποτέλεσμα την αφαίρεση αναγκαίου ηλεκτρονικού εξοπλισμού για τη λειτουργία της.  Η ζημιά που έγινε, πέραν της οικονομικής που αφορά στην αξία των κλαπέντων, είναι πολύ μεγαλύτερη αφού στα κλαπέντα μηχανήματα υπήρχε εγκατεστημένο λογισμικό για τις βασικές λειτουργίες της (βιβλιογραφική βάση δεδομένων, ψηφιοποίηση βιβλίων κλπ.).
Δεδομένων των ανωτέρω, καθώς και ότι η οικολογία, το βιβλίο, ο πολιτισμός, χρειάζονται χώρους ζωντανούς, ανοιχτούς σε δημιουργικές πρωτοβουλίες κάθε προέλευσης, χρειάζονται μια Στέγη της Οικολογικής Σκέψης,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
 - Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την επαναλειτουργία της Ευωνύμου βιβλιοθήκης, η οποία παρέχει μεταξύ άλλων μία από τις πλουσιότερες διεθνώς ιστοσελίδες σε οικολογικό υλικό με διεθνή αναγνώριση και περί τους 15.000 επισκέπτες μηνιαίως;
- Προτίθεται έστω και καθυστερημένα να ανταποκριθεί άμεσα στην έκκληση, παραχώρησης στην Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη τη χρήση του κτιρίου επί της οδού Αγίων Ασωμάτων 9, στο Θησείο, ενέργεια με την οποία έχουν συμφωνήσει και οι υπηρεσίες του υπουργείου σας;


Οι ερωτώντες βουλευτές
Κωνσταντίνος Καρτάλης
Κυριάκος Μητσοτάκης
Δημήτρης Παπαδημούλης
Νίκος Τσούκαλης

Δογματισμός και Εκδικητικότητα, του Γιάννη Πουλάκη

“Όταν ο δογματισμός συναντάται με τη σκοπιμότητα και την εκδικητικότητα και στοχεύουν, όλα μαζί, στην άγνοια των πολιτών, το μείγμα που διαμορφώνεται είναι εκρηκτικό αλλά και συνάμα επικίνδυνο.”

Έχω μπροστά μου δύο ανακοινώσεις, μία της “Λαϊκής Συσπείρωσης” του Κ.Κ.Ε και μία της “Δύναμης Πολιτών” του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ και οι δύο κινούνται στο ίδιο περίπου κλίμα, ψαρεύοντας σε θολά νερά, νομίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα κερδίσουν μέρος πολιτών που αγνοούν το ιστορικό των ζητημάτων που αναφαίρονται οι καταγγελίες τους. Θα ήθελα να σταθώ σε ορισμένες λεπτομέρειες ώστε οι πολίτες να τις λάβουν και αυτές υπ’ όψην τους.

1. Για την παιδική χαρά του τριγώνου.
Αποκρύπτουν ότι η παιδική χαρά υπήρχε προ αμνημονεύτων χρόνων στο τρίγωνο. Ο Δήμος δεν έκανε τίποτε άλλο, από το να επανακατασκευάσει την παιδική χαρά, όπως έκανε και με άλλες 6 στο Δήμο μας, τις οποίες πραγματικά τις χαίρονται οι μπόμπηρες των γειτονιών που τις έχουν.
Δηλαδή τι θέλουν, μετά από βροχή να πατάνε τα παιδάκια μέσα στις λάσπες όταν παίζουν ή όταν κάνουν κούνια και πέφτουν να τραυματίζονται; Ή όταν οι πιτσιρικάδες ξεφεύγουν από τα υποτυπώδη ξύλινα κάγκελα να βγαίνουν στο δρόμο, να σκοτώνονται, για να μπορούν αυτοί οι κύριοι να καταγγέλουν το Δήμο για ανεπαρκή μέτρα προστασίας και εγκληματική αδιαφορία για τα παιδιά των δημοτών;

2. Περίπτωση MAVA - RENAULT
Η πρόταση του απερχόμενου Δημάρχου, η οποία βρίσκεται εντός των πλαισίων της Νομοθεσίας για την ένταξη ενός οικοδομικού τετραγώνου στο σχέδιο πόλης, ήταν: Να παραχωρηθεί στο Δήμο όλος ο πίσω ακάλυπτος χώρος του τετραγώνου και 1.600.000-1.700.000 ευρώ για το κομμάτι που απέμενε, αλλά καλύπτονταν από τα κτίσματα της MAVA - RENAULT.
Με το ποσό αυτό, θα ήταν δυνατόν άμεσα να διαμορφωθεί ένας τεράστιος χώρος πλατείας και αθλοπαιδιών που θα κοσμούσε την περιοχή. Η πρόταση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” και της “Δύναμης Πολιτών” είναι να απαλλοτριωθεί ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο, αποζημιώνοντας τους ιδιοκτήτες με 30.000.000 ευρώ!!!
Μήπως αυτοί, “δουλεύουν” για τη MAVA - RENAULT; Θα έλεγα πως όχι, γιατί τα χρήματα θα τα “δώσει” το υπουργείο χωροταξίας. Κατανοείτε τη σημασία των εισαγωγικών στη λέξη “δώσει”. Δηλαδή σε εκατό χρόνια και βάλε.
Φαίνεται ότι δε θέλουν οι λαϊκές γειτονιές να αναβαθμίζονται, γιατί νομίζουν ότι όσο περισσότερο υποβαθμίζονται, τόσο αυξάνονται οι ψηφοφόροι τους.

3. Πλατεία Γεννηματά στην περιοχή της Ειρήνης.

Ο απερχόμενος Δήμαρχος είχε πετύχει το ποσό των 1.600.000 ευρώ, αποκλειστικά για την αποζημίωση των ιδιοκτητών της πλατείας Γεννηματά, από το πρόγραμμα “Θησέας”. Σε αυτή την επιτυχία, βοήθησε τα μέγιστα και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος του Κ.Κ.Ε. Κώστας Μαρκέτης, προς τιμήν του.
Όμως η στάση της αντιπολίτευσης και των κομμάτων Κ.Κ.Ε., ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, ήταν τέτοια (μέχρι και για συναλλαγή κάτω από το τραπέζι κατηγορήθηκε ο απερχόμενος Δήμαρχος), ώστε να χαθούν τα χρήματα του “Θησέα”, λόγω χρονικού περιορισμού και να περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου. Η οποία θα είναι, το πιο πιθανόν, υπέρ του φερόμενου ιδιοκτήτη. Ξέρετε τι προτείνουν σε αυτή την περίπτωση; Δια της “επαναστατικής διαδικασίας” να μην επιτρέψουμε στον ιδιοκτήτη να πράξει αυτό που του επιτρέπει ο Νόμος.
Κύριε Μάλλιο και κύριε Βαλασσά, τι θα λέγατε εάν ερχόμουν εγώ με μερικά φιλαράκια ακόμα και σας πετάγαμε έξω από την ιδιοκτησία σας “επαναστατικώ δίκαιω”;
Ο κύριος Τσίπρας στην περίπτωση του Βοτανικού, όταν κερδίθηκε η υπόθεση στο ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας), επανέφερε τη φράση του αείμνηστου πολιτικού της αριστεράς Ηλία Ηλίου, “θα σας πολεμάμε με τη νομιμότητα” και εγώ σαν αριστερός χάρηκα, με το ότι άργησε η αριστερά, αλλά βρίσκει το δρόμο της.
Μήπως κύριοι της κομμουνιστικής και της άλλης αριστεράς, τη νομιμότητα την έχετε κάνει λάστιχο και την επικαλείστε όποτε σας βολεύει;

4. Τοπική φορολογία.
Τα ανταποδοτικά τέλη, κύριε Βαλασσά, δεν είναι τοπική φορολογία. Ανταποδίδονται στο δημότη μέχρι κεραίας μέσω της καθαριότητας και δεν μπορούν να διατεθούν πουθενά αλλού.
Η Νέα Φιλαδέλφεια την πρόσφατη απεργία της χωματερής, ελάχιστα τη βίωσε, όταν άλλοι Δήμοι στην Αττική είναι ακόμη μέσ’ το σκουπίδι. Γνωρίζετε γιατί; Τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό που πλέον διαθέτει, της δίνουν τη δυνατότητα να είναι από τους καθαρότερους Δήμους της Αττικής.
Αλλά φαίνεται ότι ο κύριος Βαλασσάς και οι σύντροφοί του, θέλουν οι γειτονιές και τα λαϊκά νοικοκυριά να ζουν μέσα στη βρώμα γιατί, πιστεύουν, ότι οι εξαθλιωμένοι είναι εν δυνάμει ψηφοφόροι τους.

5. Τρίτος (3ος) παιδικός σταθμός
Για να δούμε και τη στάση των αυτόκλητων υπερασπιστών της λαϊκής οικογένειας, στην περίπτωση του 3ου Παιδικού Σταθμού.
Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή μετά από πολύμηνη αναζήτηση κατάλληλου οικήματος για τη στέγασή του στην περιοχή και πιεζόμενη από το χρόνο, ώστε η λαϊκή οικογένεια να μπορέσει να αφήσει τα παιδάκια της για να πάει για το μεροκάματο, από την αρχή της σεζόν αναγκάστηκε να ενοικιάσει ένα ασφαλέστατο κτίριο, καινούργιας κατασκευής (με το νέο αντισεισμικό ΓΟΚ), το οποίο είχε κάποιες ημιυπαίθριες κατασκευές οι οποίες όμως τακτοποιήθηκαν με το νόμο περί ημιυπαιθρίων. Το κτίριο είχε χαρακτηριστεί κατοικία, για να το χαρακτηρίσει η Πολεοδομία παιδικό σταθμό έπρεπε η σκάλα να μην είχε σκαλιά στη στροφή αλλά πλατύσκαλο. Καταγγέλοντας το Κ.Κ.Ε. στην Πολεοδομία τους ημιυπαίθριους του κτίσματος, επεβλήθη πρόστιμο ανέγερσης 129.467 ευρώ και πρόστιμο διατήρησης 64.733,5 ευρώ στον ιδιοκτήτη. Και ταυτόχρονα το οίκημα δεν μπορεί να μετατραπεί από κατοικία σε παιδικό σταθμό, πράγμα που μπορεί να επιφέρει και πρόστιμα για το Δήμο.
Πώς είναι δυνατόν να κόπτονται για το αν θα κλείσει ο 3ος Παιδικός Σταθμός, όταν αυτοί ήταν που έκαναν τα αδύνατα - δυνατά για να μη λειτουργήσει ποτέ;
Το ότι λειτούργησε φέτος ο παιδικός σταθμός οφείλεται μόνο και μόνο στην κοινωνική ευαισθησία του απερχόμενου Δημάρχου.

6. Γενικά για το έργο

Επειδή, διαβάζοντας τις ανακοινώσεις της “Λαϊκής Συσπείρωσης” και της “Δύναμης Πολιτών”, ο δημότης ο οποίος δεν ασχολείται με τα πράγματα του Δήμου, μένει με την εντύπωση ότι το μόνο έργο που αφήνει η απερχόμενη Δημοτική Αρχή είναι η ανακατασκευή της παιδικής χαράς του Τριγώνου.
Θα ήθελα να αναφέρω μερικά από αυτά που υπέπεσαν στη φτωχή μου αντίληψη, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας.
α) Οικονομική διαχείριση. Είναι η πρώτη Δημοτική Αρχή η οποία δεν επιβάρυνε με παραπάνω χρέος το Δήμο. Όταν παρέλαβε, το πραγματικό χρέος ήταν περίπου 9,5 εκατομμύρια ευρώ, το ίδιο περίπου παραδίδει στη νέα Δημοτική Αρχή. Θα παρέδιδε λιγότερο εάν η κρατική χορηγία δε μειωνόταν κατά 35% τον τελευταίο ενάμισυ χρόνο.
β) Ο αέρας της δημοκρατίας διαπέρασε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου. Ο δημότης αλλά και ο κάθε ενδιαφερόμενος, είχε πρόσβαση σε ότι αφορούσε τη διαφάνεια και τη λειτουργία (δαπάνες, διαγωνισμούς, προσλήψεις, διάθεσης πόρων κ.λπ.) ευαίσθητων τομέων.
γ) Ο εκσυγχρονισμός του στόλου καθαριότητας, ο οποίος είχε να ανανεωθεί ουσιαστικά επί εποχής Σάββα Σταματιάδη, ο εμπλουτισμός σε έμψυχο δυναμικό με διαφανείς διαδικασίες του τμήματος. Και οι πιο απομακρυσμένες περιοχές, έβλεπαν τον οδοκαθαριστή και τη σκούπα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, τα απορριμματοφόρα περνούν κάθε μέρα, στις δε εμπορικές περιοχές και δύο φορές.
δ) Οι δρόμοι της Νέας Φιλαδέλφειας ασφαλτοστρώθηκαν κατά ποσοστό 80% κατά τη διάρκεια της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής.
Οι παιδικές χαρές ανακατασκευάστηκαν σε ποσοστό 60% περίπου (7 από 11).
Κατασκευάστηκαν αρκετές πλατείες σε περιοχές που δεν υπήρχαν, διανοίχτηκαν δρόμοι που εκρεμμούσαν δεκαετίες ολόκληρες.
Επανακατασκευάστηκε η κεντρική πλατεία της πόλης, με κριτήρια να απολαμβάνουν την παραμονή τους σ’ αυτήν οι πολίτες της πόλης αλλά και οι επισκέπτες της (μελέτη καθηγητών του Πολυτεχνείου).
ε) Κοινωνική πολιτική. Πενήντα (50) άποροι συμπολίτες μας σιτίζονται σε καθημερινή βάση (Δευτέρα - Παρασκευή) από τις υπηρεσίες του Δήμου.Εκατοντάδες ηλικιωμένοι δέχονται στο σπίτι τους τις κοινωνικές λειτουργούς του Δήμου για βοήθεια στο σπίτι. Κατάργηση τροφείων στους παιδικούς σταθμούς. Κατάργηση πληρωμής των αναλώσιμων (καφέδες - αναψυκτικά) στα ΚΑΠΗ για τους ανθρώπους της Γ΄ ηλικίας.
Η οικονομική βοήθεια του Δήμου προς το φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας κάθε χρόνο, ήταν αμέριστη. Κάθε χρόνο ο Δήμος διέθεται ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό για την οικονομική ενίσχυση των αθλητικών σωματείων και πολιτιστικών συλλόγων της Νέας Φιλαδέλφειας.
Η εθελοντική προσφορά των Δημοτικών Συμβούλων, Αντιδημάρχων, Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, που ανήκουν πολιτικά στο χώρο της “Δημοκρατικής Αριστεράς” αλλά και φίλων αυτής, καθώς και η λιτή θητεία του απερχόμενου Δημάρχου (δεν απασχολούσε ούτε οδηγό, ούτε αυτοκίνητο του Δήμου, καθ’ όλη τη διάρκεια των τεσσάρων ετών, τα κινητά του τηλέφωνα καθώς και των άμεσων συνεργατών του, έξοδα κίνησης ή παραστάσεων, ουδέποτε χρεώθηκαν στα έξοδα του Δήμου), ο οποίος και αυτός ανήκει, πολιτικά, στο χώρο της “Δημοκρατικής Αριστεράς”, είχαν σαν αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν περί τα 2 εκατομμύρια για το ταμείου του Δήμου.

στ) Παρακαταθήκη για το μέλλον. Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή, παρέδωσε ένα φάκελο ογκοδέστατο, ο οποίος περιέχει δεκατέσσερις (14) μελέτες που αφορούν τη χρηματοδότηση έργων για τη Νέα Φιλαδέλφεια, από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα (ΕΣΠΑ), που αν αξιοποιηθούν από τη νέα Δημοτική Αρχή θα εκτινάξουν την πόλη σε επίπεδα πρότυπης ευρωπαϊκής πόλης.
Σταματώ εδώ, αν και θα μπορούσα να γράφω με τις ώρες για το έργο της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής. Ελπίζω πως με αυτά τα λίγα, να βοήθησα κάποιους συμπολίτες μας να καταλάβουν κάπως, περισσότερα πράγματα.

Υ.Γ. Οι εκλογές τελείωσαν, ακούστηκαν πολλά ψέματα, καιρός να πούμε και καμιά αλήθεια.

(Το κείμενο αυτό δημοσιευθηκε στην εφημερίδα ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ τον Ιαουάριο του 2011)

21 Ιανουαρίου 2011

Η Αριστερά στη Φιλαδέλφεια - Χαλκηδόνα αυτοσαρκάζεται

Το χιούμορ έχει πολλές διαβαθμίσεις, κατηγοριοποιήσεις και εκφράσεις, η πόλη μας έχει την τύχη να διαθέτει έναν άξιο γελοιογράφο τον Νικόλα, έργα του οποίου δημοσιεύονται τακτικά σε πολλές τοπικές εφημερίδες σχολιάζοντας τόσο την τοπική πολιτική ζωή όσο και τα γενικότερα προβλήματα της κοινωνίας.

Ζητήσαμε από τον Νικόλα να μας φτιάξει ένα σκίτσο για την πρόσκληση της κοπής της πίτας της Δημοκρατικής Αριστεράς στη Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα,δέχτηκε αν και αμφέβαλε ότι θα το χρησιμοποιήσουμε. 

Ο Νικόλας συχνά διακωμωδεί πρόσωπα, πράξεις και καταστάσεις, έτσι έφτιαξε για μας ένα σκίτσο όπου παρουσιάζει το μεγάλο ζήτημα της πολυδιάσπασης.  ... Πρόκειται για έναν αυτοσαρκασμό της Αριστεράς, που σαρκάζοντας τον ίδιο της τον εαυτό προσπαθεί να περάσει ένα μήνυμα στους αποδέκτες. Ευχαριστούμε Νικόλα.





Τα πρόσωπα είναι υπαρκτά όσοι τους γνωρίζουν θα τους αναγνωρίσουν

19 Ιανουαρίου 2011

Πρόσκληση συνεργασίας της Δημοκρατικης Αριστερας προς τους Οικολόγους Πράσινους



Aποσπάσματα από το  χαιρετισμό του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, στην εκδήλωση που διοργανώσαν στις 17/1/2011 οι τοπικές κινήσεις των Οικολόγων Πράσινων και της Δημοκρατικής Αριστεράς στους Αγίους Αναργύρους Αττικής:

"Αποτελεί σταθερή μας επιλογή η σύγκλιση των ιδεών της Αριστεράς και της Οικολογίας. Μας ενδιαφέρει ένας νέος προγραμματικός επαναπροσδιορισμός που οργανικά θα ενώνει τις ευαισθησίες της κοινωνικής κριτικής με τις διεκδικήσεις για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη. Μας ενδιαφέρει ένας προγραμματικός ορίζοντας που η ριζοσπαστική αμφισβήτηση του σημερινού καπιταλιστικού μοντέλου θα συμπίπτει με την οικολογική θεώρηση για τον πλανήτη, για τον τρόπο ζωής, για την οικονομία. Ιδιαίτερα μάλιστα στη χώρα μας- που σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά παραδείγματα- η επιβάρυνση του περιβάλλοντος είναι δραματική.
Η Αριστερά απαιτείται να επαναπροσδιορίσει τις αξιακές της αρχές, να αναμετρηθεί με τις δικές της ευθύνες για τα φαινόμενα της κρίσης. Οι αντιλήψεις του παραγωγισμού και η υποταγή στο καταναλωτισμό, οδήγησαν σε πισωγυρίσματα.

Έχουμε ανάγκη από νέες συνθέσεις, νέα μείγματα πολιτικών και ανακατατάξεις. Η ΔΗΜ.ΑΡ. σταθερά υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα έχουμε ανάγκη να υπερβούμε το παραδοσιακό κομματικό σύστημα. Αυτό που οδήγησε, είτε από θέσεις διακυβέρνησης είτε από θέσεις αντιπολίτευσης, στη σημερινή κρίση. Η ίδια η δημιουργία της ΔΗΜ.ΑΡ. είναι ένα στοιχείο της αμφισβήτησης του οχυρωμένου αριστερού λόγου σε παραδοσιακές βεβαιότητες και καταγγελίες, έξω από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και τις προτεραιότητες του τόπου. Όλοι μας, θα πρέπει να δούμε την ανάγκη μιας πλατειάς πολιτικής συμμαχιών, που να δημιουργήσει ένα ισχυρό πόλο της σύγχρονης Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας στην Ελλάδα. Ένας πόλος ικανός για ανατροπές στο πολιτικό σύστημα και για μια εναλλακτική λύση στη κρίση πολιτικής εκπροσώπησης που βιώνουμε όλοι.

Η ΔΗΜ.ΑΡ. απευθύνει προτάσεις συνεργασίας και συμπόρευσης στους Οικολόγους Πράσινους μέσα στα κινήματα, στα αυτοδιοικητικά σχήματα, στις κινήσεις πολιτών.

Προτείνουμε τη δημιουργία ενός μόνιμου Φόρουμ Διαλόγου από στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς, των Οικολόγων Πράσινων, από ανένταχτους πολίτες, που να προχωρήσει παραπέρα τις προγραμματικές αναζητήσεις και τις κοινές δράσεις".

16 Ιανουαρίου 2011

Ο ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΤΑΣ

 
Πλήθος κόσμου, μελών, φίλων, ανένταχτων αριστερών, μελών άλλων πολιτικών φορέων και τοπικών παραγόντων παρευρέθηκαν στην κοπή της πίτας της Δημοκρατικής Αριστεράς Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας το Σαββάτο 15/1/11. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης. Τους προσκεκλημένους υποδέχονταν στο ΠΠΙΕΔ μικρή ορχήστρα πλανόδιων μουσικών με γνωστές μελωδίες και ρυθμούς.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Νίκος Δάγκουρας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής, ο οποίος καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους ευχόμενος χρόνια πολλά κάλεσε στο βήμα τον Πρόεδρο του κόμματος. 

Ο Φώτης Κουβέλης στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε τόσο στους λόγους και την αναγκαιότητα της ίδρυσης της Δημοκρατικής Αριστεράς όσο και στο περιεχόμενο του επιθετικού προσδιορισμού της λέξης “Δημοκρατικής” που υπάρχει στον τίτλο.

Κάνοντας σύντομη αναφορά στις συνθήκες κρίσης που βιώνει ο ελληνικός λαός δήλωσε ότι σε μέσο- μακροπρόθεσμη βάση και για το σύνολο πλέον των δανείων μας πρέπει η κυβέρνηση να στοχεύσει στην αναδιαπραγμάτευση, επιμήκυνση και αναχρηματοδότηση των ελληνικών χρεών, χωρίς αυτά να αποτελούν τα μόνα μέτρα για την έξοδο από την οικονομική κρίση. 
Κλείνοντας αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο τελευταίο ταξείδι του Πρωθυπουργού στη γείτονα χώρα δηλώνοντας ότι πολλά δεν γνωρίζουμε για αυτά που συζητήθηκαν στην πλέον των 2 ωρών συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν. Τέλος προέτρεψε τους πολίτες να γίνουν μοχλοί ανατροπής του σημερινού συστήματος.

Στη συνέχεια ο  Γιάννης Πουλάκης, προσωρινός συντονιστικής της τοπικής επιτροπής, κάλεσε τον Φώτη Κουβέλη να κόψει την πίτα, ενώ στους καλεσμένους προσφέρονταν κρασί και αναψυκτικά. Στους τυχερούς της βραδιάς δόθηκαν βιβλία.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παντ. Γρετζελιάς, οι αντιδήμαρχοι Χαρ. Μπόβος, Ζαχ. Χωρινός, Μιχ. Κουτσάκης, οι επικεφαλείς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Χαρης Τομπύλογλου και Σταύρος Κόντος, καθώς επίσης πολλοί νέοι και πρώην δημοτικοί σύμβουλοι και τοπικοί σύμβουλοι. Την Πολιτική Επιτροπή εκπροσώπησε ο Ηλίας Ζαράνης






 

4 Ιανουαρίου 2011

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ- ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΣΤΗ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΧΡΟΝΟ 2011 ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ (ΠΠΙΕΔ)* ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ15 ΙΑΝΟΥΡΑΡΙΟΥ & ΩΡΑ 20.00.


ΣΤΗ ΚΟΠΗ ΘΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕΙ Ο ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ.



ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΧΑΡΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ!


* ΤΟ ΠΠΙΕΔ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΛΕΩΦΟΡΟ ΔΕΚΕΛΕΙΑΣ 152, ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ