Θεμελιώδεις αρχές

...«δημοκρατικός σοσιαλισμός - αριστερός ευρωπαϊσμός - μεταρρυθμιστική στρατηγική –οικολογική εγρήγορση»...

27 Μαρτίου 2012

Ποια τα οφέλη της ΔΗΜΑΡ από τη συγκρότηση ΚΟ


Διαβιβάστηκε στον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο η επιστολή με την οποία ανακοινώνεται η συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς, από δέκα βουλευτές.

Πρόκειται για τον πρόεδρο της ΚΟ Φώτη Κουβέλη και τους βουλευτές κ.κ. Ιωάννη Αμοιρίδη, Οδυσσέα Βουδούρη, Ηλία Θεοδωρίδη, Θανάση Λεβέντη, Ιωάννη Μιχελογιαννάκη, Βασίλη Οικονόμου, Γιώργο Παπαμανώλη, Νίκο Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανό.

Τα οφέλη

Ο προεκλογικός τηλεοπτικός χρόνος και το debate των πολιτικών αρχηγών είναι προεχόντως το μεγάλο διακύβευμα της ανακοίνωσης της νεοϊδρυόμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Το διάστημα που απομένει μέχρι τη διάλυση της Βουλής είναι άλλωστε, όπως όλα συνηγορούν, εξαιρετικά μικρό για τα όποια οφέλη προσδοκούν να αποκομίσουν τα κόμματα μέσα από την κοινοβουλευτική τους παρουσία στις ολιγάριθμες συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν.

Έτσι και αλλιώς όμως ο Κανονισμός της Βουλής δίνει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς τα «προνόμια» που της επιτρέπουν να έχει συγκροτημένη παρουσία και χρόνο παρεμβάσεων κατά τη συζήτηση των νομοσχεδίων που θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι το κλείσιμο της Βουλής.

Ο Κανονισμός της Βουλής (άρθρο 15) ορίζει ότι ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός για τη συγκρότηση μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ο μαγικός αριθμός των δέκα βουλευτών. Σύμφωνα με το άρθρο 16 «ο αρχηγός του Κόμματος θεωρείται και Πρόεδρος της Κ.Ο. του Κόμματος του, αν είναι βουλευτής».

Προβλέπεται επίσης ότι οι βουλευτές που επιθυμούν να ιδρύσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα, πρέπει να υποβάλλουν στον Πρόεδρο της Βουλής σχετική δήλωση, η οποία θα περιέχει τον τίτλο του κόμματος, τα ονόματα των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Οι πρόεδροι των ΚΟ μπορούν να ορίσουν, με ενυπόγραφη δήλωσή τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής, έως δύο αναπληρωτές - εκπροσώπους της ΚΟ, οι οποίοι τους αναπληρώνουν σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας (άρθρο 17).

Το σημαντικότερο όφελος που συνεπάγεται η ίδρυση μιας νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ως προς τον καταμερισμό του χρόνου τόσο στο νομοθετικό έργο όσο και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Ο πρόεδρος της Βουλής θα πρέπει να ανακατανείμει το χρόνο των ομιλητών με τρόπο ώστε να καλύπτει και τη συμμετοχή των νέων Κοινοβουλευτικών Ομάδων και βεβαίως και των Προέδρων τους.

Σύμφωνα με το άρθρο 18, στις ΚΟ παραχωρείται ιδιαίτερη αίθουσα στο βουλευτήριο, με χωρητικότητα ανάλογη με τον αριθμό των μελών της. Στους προέδρους των ΚΟ, παραχωρείται ιδιαίτερο γραφείο.

Σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι αίθουσες, η παραχώρηση ιδιαίτερου γραφείου στους προέδρους των Κ.Ο. γίνεται σύμφωνα με τη σειρά της δύναμης τους.

Οι διοικητικές γραμματείες των ΚΟ στελεχώνονται με μετακλητούς υπαλλήλους που διορίζονται με απόφαση του Προέδρου της Βουλής, μετά από πρόταση του Προέδρου κάθε Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά η ΚΟ της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν θα κάνει χρήση της δυνατότητας για μετακλητούς υπαλλήλους.

Σύμφωνα με το άρθρο 19, η νεοϊδρυόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα έπεται, σε σειρά, της ισοδύναμης παλαιότερης, στην περίπτωση ισοδυναμίας Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Στην περίπτωση της Δημοκρατικής Αριστεράς ο αριθμός των βουλευτών της είναι μεγαλύτερος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν 9 βουλευτές και άρα θα προηγείται στη σειρά των ομιλητών, εκτός και αν ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώσει ότι εντάσσει στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα και έναν ακόμη βουλευτή που πιθανολογείται ότι θα είναι η βουλευτής Σοφία Σακοράφα.

Προβλέπεται επίσης ότι σε περίπτωση συγκρότησης νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Πρόεδρος της Βουλής καλεί τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για να προσδιοριστούν οι θέσεις των μελών τους στην αίθουσα συνεδριάσεων.

Πηγη: nooz.gr

24 Μαρτίου 2012

Η ΔΗΜΑΡ πίσω από τον Κουβέλη-

Το κόμμα-έκπληξη των γκάλοπ έχει μόνο ένα πρόσωπο, αυτό του προέδρου του. Ποιοι είναι όμως αυτοί που διεκπεραιώνουν την κομματική ρουτίνα στο κτίριο της Αγίου Κωνσταντίνου;
Το δημόσιο πρόσωπο της ΔΗΜΑΡ - με τηλεοπτικούς τουλάχιστον όρους - έχει μόνο ένα όνομα, αυτό του προέδρου του. Η δημόσια εικόνα του κόμματος-σουξέ των γκάλοπ είναι αυτή του Φώτη Κουβέλη. Τα περισσότερα στελέχη παραμένουν αθέατα για το τηλεοπτικό κοινό. Το ίδιο ισχύει και για τους επιτελείς που διεκπεραιώνουν την κομματική ρουτίνα. Τον πυρήνα που κάθε πρωί καταστρώνει μαζί με τον αρχηγό σε έναν άτυπο πρωινό καφέ τη γραμμή του νεαρού κόμματος. Μια βόλτα στο ταλαιπωρημένο κτίριο της Αγίου Κωνσταντίνου, στην έδρα της ΔΗΜΑΡ, αποκαλύπτει μια διαφορετική εικόνα χαλαρής συλλογικής λειτουργίας, χωρίς αυστηρή οργάνωση και γραφειοκρατία, με πολλά γνωστά και άγνωστα ονοματεπώνυμα.
Σχεδόν 90% των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια της ΔΗΜΑΡ είναι πρωτάρηδες. Οχι στην πολιτική αλλά στην αρένα της κάλπης. Οι περισσότεροι μοιράζονται μια κοινή πορεία. Από τη Νεολαία Λαμπράκη, την ΚΝΕ και το ΚΚΕ εσωτερικού μέχρι τον Συνασπισμό και σήμερα στη «συμπαθή Αριστερά», όπως τους αποκάλεσε ελαφρώς σαρκαστικά ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Φυσικά, ο μέσος ψηφοφόρος που δηλώνει στα γκάλοπ ότι θα επιλέξει το κόμμα αγνοεί την ύπαρξή τους. Αυτό θεωρούν στο στενό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ ότι είναι το μεγαλύτερο ατού τους, αλλά παραδέχονται πως μπορεί να αποδειχθεί και το κυριότερο μειονέκτημα. 

Η έδρα
Την ίδια αμφίβολη επιρροή στην εκλογική επίδοσή τους θα μπορούσε να έχει και η οικονομική τους κατάσταση. Στο εξαώροφο κτίριο, στο νούμερο 40 της Αγίου Κωνσταντίνου πριν μπει η ταμπέλα της ΔΗΜΑΡ στεγάζονταν κλαδικές της Νέας Δημοκρατίας. Προτού καλά καλά εγκατασταθούν τα μέλη του νεοσύστατου κόμματος έπρεπε να ξεκολλήσουν από τους τοίχους αυτοκόλλητα του Καραμανλή του νεότερου, που κοσμούσαν μέχρι και τις τουαλέτες. Τώρα πάντως στα γραφεία των περισσοτέρων υπάρχει εν είδει... αγιογραφίας μια φωτογραφία ή ένα σκίτσο του Λεωνίδα Κύρκου. Οι υπάλληλοι του κόμματος, το οποίο διεκδικεί ρόλο ρυθμιστή στις κρισιμότερες εκλογές της μεταπολίτευσης, είναι δέκα όλοι κι όλοι. Κάποιοι από αυτούς προσφέρουν εθελοντικά την εργασία τους. Η ιδιοκτήτρια του κτιρίου τους κάνει διευκολύνσεις στην καταβολή του ενοικίου. Βλέπει, λένε, τις δημοσκοπήσεις και ελπίζει ότι θα πληρωθεί όταν μπουν στην επόμενη Βουλή. Η τιμή του μισθώματος (6.500 ευρώ μηνιαίως) είναι λογική, αλλά η ΔΗΜΑΡ δεν εισπράττει κρατική επιχορήγηση.Ρεπορταζ απο τα εγκαίνια
Ο ταµίας


Το κόμμα προς το παρόν βασίζεται εξ ολοκλήρου στις εισφορές των βουλευτών και των μελών του. Ο Χρήστος Μαυροκεφαλίδης είναι ο διευθυντής των γραφείων και ο πλέον αρμόδιος, όπως επισημαίνουν με μια δόση χιούμορ όλοι οι παροικούντες την Αγίου Κωνσταντίνου, να μιλήσει για τη «φτώχεια» τους. «Οταν ήρθαμε εδώ κουβάλησα έπιπλα και έκανα και φασίνα. Οχι μόνο εγώ δηλαδή, όλοι», λέει χαμογελώντας για να τονίσει πως «λεφτά δεν υπάρχουν». Πώς θα κάνουν καμπάνια; Η απάντησή του είναι αποστομωτική: «Με καρτ βιζίτ». Ακόμη και τώρα στη ΔΗΜΑΡ, «οι πάντες κάνουν τα πάντα», παραδέχεται.
Κομματική ιεραρχία με τη στενή του όρου έννοια δεν υπάρχει. Αν και ασχολείται με την πολιτική από τα 15 του, λέει με καμάρι ενθυμούμενος τους Λαμπράκηδες, ο 62χρονος Μαυροκεφαλίδης θα είναι υποψήφιος βουλευτής πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές, στη Β' Αθηνών. Είναι ένας από αυτούς που καθημερινά δίνουν το «παρών» στα γραφεία του κόμματος
Ο «µασέρ»
Κάθε πρωί μια μικρή ομάδα στελεχών πίνει καφέ με τον Φώτη, όπως όλοι αποκαλούν τον πρόεδρο. Ατύπως όμως. Δεν υφίσταται όργανο α λα πρωινός καφές. Κάποιοι είναι μόνιμοι, αλλά η σύνθεση συχνά πυκνά αλλάζει. Η παρουσία του Σπύρου Λυκούδη, του γραμματέα της ΔΗΜΑΡ, βέβαια θεωρείται απαραίτητη. Τα μέσα ενημέρωσης τον αποκαλούν «εξ απορρήτων του προέδρου». Οι υπόλοιποι στενοί συνεργάτες τον θεωρούν alter ego του Κουβέλη, ενώ άνθρωποι με πολύχρονη παρουσία στη λεγόμενη Ανανεωτική Αριστερά του αποδίδουν τον τίτλο του Νέστορος του κόμματος, παρότι δεν το δικαιολογεί η ηλικία του. Ο Λυκούδης είναι αυτός που αναλαμβάνει τις δύσκολες αποστολές, όπως φέρ' ειπείν να «ηρεμήσει» τα στελέχη που δεν βλέπουν με καλό μάτι τον προσεταιρισμό των διαγραμμένων πασόκων. Αποστολή που εξετελέσθη με επιτυχία όπως φάνηκε και από το αποτέλεσμα της σύσκεψης της Κεντρικής Επιτροπής την Τρίτη, στην αίθουσα που τιμής ένεκεν φέρει το όνομα του Λεωνίδα Κύρκου. Και θα είναι αυτός που θα τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Ανάλογης σημασίας για το επιτελικό τιμ θεωρούν όλοι και τον επικεφαλής του τομέα Οικονομικής Πολιτικής Δημήτρη Χατζησωκράτη. 
Οι «φωνές»
Ο Θόδωρος Μαργαρίτης και ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παπαδόπουλος έχουν αναλάβει το γραφείο Τύπου και την επικοινωνία. Και οι δύο περνούν τις πρωινές ώρες στην Αγίου Κωνσταντίνου και είναι στη διάθεση του προέδρου για τη γραμμή των ανακοινώσεων. Το γραφείο Τύπου δεν έχει πολύ καιρό που απέκτησε δύο βοηθούς. Μέχρι πρότινος ο Παπαδόπουλος έκανε μόνος του μέχρι και τις απομαγνητοφωνήσεις. Στο γραφείο του με το νούμερο 408 υπάρχει κρεμασμένο στον καλόγερο ένα κοστούμι. Εδώ και έναν χρόνο όμως δεν το έχει φορέσει ούτε μία φορά. Οταν ανέλαβε τα καθήκοντα του εκπροσώπου Τύπου της ΔΗΜΑΡ, δεν ήθελε καν να κάνει δηλώσεις στο περιστύλιο της Βουλής. Τώρα όμως πρέπει να φορτσάρει και να ξεπεράσει το «τρακ της σκηνής», αφού θα κατεβεί στην περιφέρεια που κρίνει τα πάντα, τη Β' Αθηνών. Είναι από τους πιο νέους υποψηφίους της ΔΗΜΑΡ, μόλις 35 ετών. Και φυσικά είναι ο νεότερος θαμών του άτυπου πρωινού καφέ. 
Ο Μαργαρίτης είναι πιο παλιά καραβάνα. Στον 4ο όροφο της Αγίου Κωνσταντίνου ασχολείται με την «τεκμηρίωση και την επιχειρηματολογία», όπως λέει. Μιλά πάντα πολύ γρήγορα και παρότι από τις σπάνιες τηλεοπτικές παρουσίες του φαίνεται εκρηκτική περσόνα, το μότο του πλέον είναι: «Ποτέ αντιπαράθεση μπουγαδοκαβγά. Η ΔΗΜΑΡ δεν κάνει προσωπικές επιθέσεις σε κανέναν». Αυτό άλλωστε είναι και το στυλ Κουβέλη.
Τα περισσότερα μέλη των οργάνων της ΔΗΜΑΡ δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί. Παρότι αυτό μπορεί να θεωρηθεί μεγάλο πλεονέκτημα τον καιρό του Μνημονίου, δυσκολεύει κάπως τη λειτουργία του κομματικού μηχανισμού. Ο αυθορμητισμός ενίοτε κοστίζει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η σύγχυση που προκάλεσε μια απλή ανακοίνωση του κόμματος που κατηγορούσε την αριστερή Die Linke επειδή δεν ψήφισε υπέρ της βοήθειας στη γερμανική Βουλή, ενώ ως γνωστόν ούτε η ίδια η ΔΗΜΑΡ είχε ψηφίσει υπέρ του πακέτου.
Ο οργανωτικός
Ο Στέφανος Μπαγεώργος συστήνεται από τους υπολοίπους ως «ο επί των οργανωτικών». Το εγχείρημα ΔΗΜΑΡ «ήταν πολύ πιο δύσκολο οργανωτικά από ό,τι το φανταζόμασταν», λέει. Τώρα όμως δηλώνει ικανοποιημένος. Εχουν πια στηθεί περιφερειακά γραφεία και τοπικές οργανώσεις και τους μένουν «τα προβλήματα ανάπτυξης», που έλεγαν και οι παλιοί αριστεροί. Ο Μπαγεώργος έκανε και κάνει ένα - δύο ταξίδια τον μήνα στην περιφέρεια. Οσο για την προεκλογική καμπάνια είναι κατηγορηματικός. «Ενα - δύο κεντρικά φυλλάδια κι από εκεί και πέρα θα δουλέψουμε με το Διαδίκτυο. Ούτε γιγαντοαφίσες ούτε σποτ». Πάντως, όλοι οι άνθρωποι του Κουβέλη είναι σαφείς: όποιο στέλεχος έχει χρήματα να τυπώσει προεκλογικό υλικό για τον εαυτό του μπορεί να το κάνει.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΑ ΝΕΑ": Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012
 

Συγκρότηση Κοινοβουλευτικης Ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς


Κοινοβουλευτική Ομάδα, με βάση τον κανονισμό της Βουλής, συγκροτεί η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, αποτελούμενη από τους εξής βουλευτές:
 
Κουβέλη Φώτη (βουλευτή Β Αθηνών), Πρόεδρο και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αμοιρίδη Γιάννη (βουλευτή Πιερίας), Βουδούρη Οδυσσέα (βουλευτή Μεσσηνίας), Θεοδωρίδη Ηλία (βουλευτή Πέλλας),  Λεβέντη Θανάση (βουλευτή Αττικής), Μιχελογιαννάκη Γιάννη (βουλευτή Ηρακλείου), Οικονόμου Βασίλη (βουλευτή Αττικής), Παπαμανώλη Γιώργο (βουλευτή Κυκλάδων), Τσούκαλη Νίκο (βουλευτή Αχαϊας) και Ψαριανό Γρηγόρη (βουλευτή Β Αθηνών).

Την σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο της βουλής κ. Φ.Πετσάλνικο, θα αποστείλει την Δευτέρα 26/3/2012 ο Πρόεδρος της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ  Φώτης Κουβέλης.
Η επίσημη παρουσίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας θα γίνει στα κεντρικά γραφεία της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ( Αγίου Κωνσταντίνου 40 – 3ος όροφος) την Δευτέρα 26/3/2012 στις 11πμ.αααα

21 Μαρτίου 2012

Ανακοίνωση του Τομέα Πολιτισμού της Δημοκρατικής Αριστεράς για την ημέρα της ποίησης


Η «σημερινή ημέρα της ποίησης» και η «πορεία των ποιητών» μας υπενθυμίζουν ότι η τρέχουσα κρίση δεν είναι μόνο οικονομική και πολιτική αλλά κυρίως αξιακή και πολιτισμική. Έχουμε επίγνωση ότι «κανένας στίχος δεν ανατρέπει καθεστώτα» — η ποίηση, ωστόσο, βοηθά στην ανάγνωση της πραγματικότητας: «κι όχι αυταπάτες προπαντός».

Πέρα από τον επετειακό εορτασμό της ποίησης, η ΔΗΜ.ΑΡ. στηρίζει ενεργά όλες εκείνες τις ζωντανές πνευματικές δυνάμεις του τόπου που επιμένουν με το έργο και τη δράση τους να συνεισφέρουν στο συμβολικό κεφάλαιο της χώρας. Για εμάς ο πολιτισμός είναι υπερασπίσιμο δημόσιο αγαθό, που αφορά την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και το δικαίωμά τους στην πρόσβαση της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

16 Μαρτίου 2012

Συνάντηση της Κίνησης των ανεξάρτητων βουλευτών με τον πρόεδρο και αντιπροσωπεία της ΔΗΜ.ΑΡ

Με πρωτοβουλία  της Κίνησης των ανεξάρτητων βουλευτών Γιάννη Αμοιρίδη, Γιάννη Μιχελογιαννάκη, Ηλία Θεοδωρίδη, Τσετίν Μάντατζη και Γιώργου Παπαμανώλη πραγματοποιήθηκε  σήμερα συνάντηση στα γραφεία της Δημοκρατικής Αριστεράς, με τη συμμετοχή  του πρόεδρου   Φώτη Κουβέλη, του γραμματέα Σπύρου Λυκούδη, των μελών της Ε.Ε Δημήτρη Χατζησωκράτη, Στέφανου Μπαγεώργου και του εκπροσώπου τύπου Ανδρέα Παπαδόπουλου.

Η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα και διαπιστώθηκε σε μεγάλο βαθμό η ταυτόσημη άποψη σε κεντρικά πολιτικά ζητήματα. Αναζητήθηκαν κοινές προγραμματικές θέσεις στο πλαίσιο της συγκρότησης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Η ΔΗΜΑΡ στη βάση των συλλογικών διαδικασιών και λειτουργιών της θα συζητήσει το θέμα σε ειδική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Τσετιν Μανταζη
Γιαννης Μιχελογιαννακης













Γιαννης Αμοιριδης

Ηλιας Θεοδωριδης
Γιωργος Παπαμανωλης                        


Δημοσκοπηση Μαρτιου 2012 της Public Issue, 15.5% η ΔΗΜΑΡ


Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ το Μάρτιο έναντι του Φεβρουαρίου παραμένουν αμετάβλητα (11%), της ΝΔ σημειώνουν πτώση 3% (25% το Μάρτιο έναντι 28% το Φεβρουάριο), του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν αμετάβλητα (4% και 12% αντίστοιχα), η ΔΗΜΑΡ καταγράφει μικρή πτώση 0,5% (15,5% έναντι 16%), οι Οικολόγοι επίσης πτώση 0,5% (3,5% έναντι 4%). Μικρή πτώση 0,5% και για τη Χρυσή Αυγή (3% το Μάρτιο έναντι 3,5% το Φεβρουάριο). Αμετάβλητα και τα ποσοστά της ΔΗΣΥ (2%). Άνοδος 2,5% για τους Ανεξάρτητους Έλληνες (6,5% έναντι 4%). Αμετάβλητη στο 1% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Όλα τα στοιχεία του Βαρόμετρου αναλυτικά ΕΔΩ

Τα ποσοστά αποχής μειώνονται σταθερά από το 32,5% τον Ιανουάριο του 2012 στο 25,5% τον Μάρτιο.
Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει αρνητική γνώμη κατά 63% (έναντι 35% θετική), το ΚΚΕ 70% αρνητική γνώμη (έναντι 28% θετική), η ΝΔ 73% αρνητική (έναντι 17%), ο ΛΑΟΣ 80% (έναντι 17% θετική) και το ΠΑΣΟΚ 85% αρνητική γνώμη (έναντι 13% θετική).
Σημειώνεται ότι στη δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων το ΠΑΣΟΚ καταγράφει άνοδο κατά 5% (13% το Μάρτιο έναντι 8% το Φεβρουάριο), η ΝΔ πτώση 2% (25% έναντι 27%), το ΚΚΕ άνοδο 2% (28% έναντι 26%), ο ΛΑΟΣ 1% (17% έναντι 16%) και ο ΣΥΡΙΖΑ 6% (35% έναντι 29%).
Ως κόμμα που κάνει καλύτερη αντιπολίτευση την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με 23% το Μάρτιο (έναντι 22% το Φεβρουάριο), ακολουθεί το ΚΚΕ (αμετάβλητο ποσοστό 17%), έπεται η ΝΔ με υποχώρηση των ποσοστών της (11% έναντι 14% το Φεβρουάριο), ο ΛΑΟΣ με 10% (άνοδος από το 8% του Φεβρουαρίου). Αμετάβλητο παραμένει και το ποσοστό της ΔΗΜΑΡ (4%). Χωρίς γνώμη είναι το 7% (έναντι 5% το Φεβρουάριο), ενώ το ποσοστό των ερωτώμενων που απαντά κανένα από τα παραπάνω κόμματα είναι και το υψηλότερο με 25% (υποχώρηση από 27% το Φεβρουάριο).

Για την αναγκαιότητα διεξαγωγής εκλογών το 61% απαντά ότι μάλλον χρειάζεται, το 36% ότι μάλλον δεν χρειάζεται και το 3% δεν έχει γνώμη. Σημειώνεται εδώ η μετεωρική άνοδος όσων απαντούν ότι χρειάζεται να γίνουν εκλογές, από το 14% τον Ιανουάριο του 2011 στο 61% το Μάρτιο του 2012.
Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, μόνο ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς παρουσιάζει «θετικό ισοζύγιο»: Ο Φώτης Κουβέλης συγκεντρώνει 54% θετικές γνώμες έναντι 39% αρνητικών, ο Αλέξης Τσίπρας έχει 37% θετικές γνώμες έναντι 61% αρνητικές, ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει 30% θετικές γνώμες έναντι 69% αρνητικές, ο Αντώνης Σαμαράς 28% θετικές έναντι 70% αρνητικές, η Αλέκα Παπαρήγα 26% θετικές έναντι 72%, η Ντόρα Μπακογιάννη 19% θετικές έναντι 80%, ο Γιώργος Καρατζαφέρης 19% έναντι 79% και τελευταίος ο Γιώργος Παπανδρέου με 10% θετικές γνώμες έναντι 89% αρνητικές.
Πάντως, ο τέως πρωθυπουργός σημειώνει άνοδο 3% το Μάρτιο έναντι του Φεβρουαρίου (10% έναντι 7%) στη δημοτικότητά του. Ο Αντώνης Σαμαράς σημειώνει μείωση 2% (28% έναντι 30%), ο Γιώργος Καρατζαφέρης καταγράφει +2% (19% έναντι 17%). Ο Αλέξης Τσίπρας +5% (37% έναντι 32%), το ποσοστό της Αλέκας Παπαρήγα παραμένει αμετάβλητο (26%), ο Φώτης Κουβέλης καταγράφει +2 (54% έναντι 52%) και το ποσοστό της Ντόρας Μπακογιάννη παραμένει επίσης αμετάβλητο (19%).

Ως προς τη δημοτικότητα
 του Λουκά Παπαδήμου (φωτό 3) το Μάρτιο, στις θετικές γνώμες καταγράφει άνοδο 4% συγκριτικά με το Φεβρουάριο (49% έναντι 44%), ενώ οι αρνητικές γνώμες σημειώνουν κάμψη 2% (48% έναντι 50%). Σταθερή μείωση σημειώνει το ποσοστό των πολιτών χωρίς γνώμη το (4% το Μάρτιο έναντι 8% τον Ιανουάριο).
Επίσης, το 66% των πολιτών εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό για τη διαχείριση των προβλημάτων της οικονομίας, έναντι 32% που δεν τον εμπιστεύονται και 1% που δεν γνωρίζει ή δεν έχει γνώμη.
Ωστόσο, το 86% των ερωτηθέντων δηλώνει δυσαρεστημένο από την κυβέρνηση έναντι 13% που δηλώνουν ικανοποιημένοι και 1% που γνωρίζει ή δεν απαντά.

Μειώνεται το ποσοστό που φοβάται χρεοκοπία
Όσον αφορά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους στο επόμενο 12μηνο παρατηρείται σημαντική μείωση του ποσοστού, από 60% το Σεπτέμβριο του 2011 στο 36% το Μάρτιο του 2012, και άνοδος των πολιτών που πιστεύουν ότι είναι απίθανο τέτοιο ενδεχόμενο (από 36% στο 48%). Πάντως, 13% των ερωτηθέντων θεωρεί το Μάρτιο ότι η χώρα έχει ήδη χρεοκοπήσει έναντι 10% το Φεβρουάριο.
Το 60% δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από τη ζωή, 27% όχι και τόσο, 11% αρκετά και 2% πολύ ικανοποιημένοι.
Το 76% εκτιμά ότι η σε σχέση με έναν χρόνο πριν η διεθνής ισχύς της χώρας έγινε πιο αδύνατη, 18% παρέμεινε η ίδια και 5% έγινε πιο ισχυρή.

Αναφορικά με την προσωπική
 τους οικονομική κατάσταση το 91% δηλώνει ότι έχει χειροτερέψει, το 8% αναφέρει ότι έχει μείνει ίδια ή δεν έχει γνώμη ενώ το 1% ότι έχει καλυτερέψει.
Στο επόμενο έτος το 65% πιστεύει ότι η ανεργία θα αυξηθεί πολύ, το 19% θα αυξηθεί λίγο, το 8% ότι θα μείνει ίδια, το 2% δεν έχει γνώμη και το 1% ότι θα μειωθεί πολύ.
Στην ερώτηση για το ποιες είναι οι προσδοκίες για την εξέλιξη των βασικών καταναλωτικών προϊόντων στο επόμενο έτος 53% των ερωτώμενων το Φεβρουάριο του 2011 δηλώνει ότι οι τιμές τους θα αυξηθούν έναντι 47% το Μάρτιο, το 27% ότι θα μείνουν ίδιες (έναντι 24% το Μάρτιο), το 17% ότι θα μειωθούν (έναντι 24%) και 4% δηλώνει ότι δεν ξέρει / δεν απαντά (έναντι 5%).

Πηγη:http://davanos-gr.blogspot.com

15 Μαρτίου 2012

Στο 50% η Ανεργία νέων στην Ελλάδα κατω των 25 ετων



Τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν βελτιωθούν, σύμφωνα με αναλυτές. “Παρά τη λήψη έκτακτων μέτρων από την κυβέρνηση για την ενίσχυση της απασχόλησης στις αρχές του 2012, είναι δύσκολο να δούμε πώς η αυξητική τάση της ανεργίας μπορεί να σταθεροποιηθεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους”, είπε ο Νίκος Μαγγίνας, οικονομολόγος στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Πηγη: http://www.zerohedge.com, http://omadeon.wordpress.com/2012/03/13/anergia-neon-ellada-zero-hedge/

Η ναφθαλίνη της Δημ.Αρ. και ο σκώρος του δικομματισμού.



Είναι καιρός τώρα-μετά από τα πρώτα, αλλά και τα δεύτερα δημοσκοπικά δείγματα-που άρχισε μια προϊούσα προσπάθεια εναγκαλισμού με στόχο τον στραγγαλισμό της Δημ.Αρ. από κονδυλοφόρους με "κύρος", γνωστών τροφίμων των συγκροτημάτων, αλλά και θεραπευτών του μυθιστορήματος και του πάλαι ποτέ κινηματογράφου , με χαριτωμένο , αλλά και αφόρητα πληκτικό και διαφανή για τις προθέσεις τους τρόπο.  


Αντιμετωπίζουν την Δημ.Αρ, ως "πληκτική" , πνιγμένη στη ναφθαλίνη και βαρετή. Ισως αυτό να οφείλεται στην δική τους παρακμάζουσα πέννα και κατανοώντας ότι το πάλαι ποτέ "έγκυρο" βήμα του έντυπου λόγου καταρρέει μέσα στις ίδιες του τις ακαθαρσίες, αλλά και η συνομοταξία των "χρονογράφων", "σχολιογράφων" και λοιπών αγράφων περνά σε ένα ιδιότυπο περιθώριο, αντιδρούν έτσι απαξιώνοντας και λοιδορώντας.


 Από την άλλη η Δημοκρατική Αριστερά είναι ένα πολιτικό  εγχείρημα που, ενώ αρχικά εμφανίσθηκε ως ακόμη μια διάσπαση στον χώρο της αριστεράς, φαίνεται ότι θα παίξει ένα, περισσότερο απ αυτό, ουσιαστικό ρόλο στην μελλοντική ζωή της χώρας. Η αναφορά στους πολίτες ως "ψηφοφόρων", πρώην ή νυν, αρχίζει να χάνει την στατιστική αξία του και η αμηχανία που αυτό προκαλεί, οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις εκείνους που ατάραχοι μέχρι τώρα, επέβλεπαν από το δημοσιογραφικό μετερίζι τους την κατρακύλα της χώρας από το λιβιγκ ρουμ της ευρωπαικής οικογένειας στο πρώτο υπόγειο δεξιά.
 Γιατί όμως αυτό να ανησυχεί τους επίδοξους και για το αύριο διαμορφωτές της κοινής γνώμης? Γιατί η Δημ.Αρ. δεν  φαίνεται να έχει-ακόμη-και ελπίζω όχι και στο μέλλον, "ακρες" σ αυτό το μμέδικο συνοθύλευμα που διαμορφώνει και "καθοδηγεί" δεκαετίες τωρα, με τις διάφορες μορφές του, το εκλογικό σώμα. Η τέταρτη εξουσία , όχι μόνο λόγω της παρουσίας της Δημ.Αρ, μπροστά σ αυτήν την διαφαινόμενη πολυδιάσπαση του πολιτικού τοπίου τα έχει χάσει. Και πολλές φορές η αδυναμία ποδηγέτησης και χειραγώγησης ,μετατρέπεται σε προσπάθεια αποδόμησης. Να το πνίξουμε αυτό το μωρό πριν μεγαλώσει. 


Μόνο που η Δημ.Αρ.-όταν και η ίδια δεν δίνει τροφή σε τέτοιες απόπειρες "ναφθαλινισμού" της-φαίνεται να περιέχει τα στοιχεία εκείνα, που δεν έχουν να κάνουν τόσο με την σαφήνεια του πολιτικού λόγου της και του προγραμματισμού της-αν και εκεί άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα θετικά δείγματα-φέρει όμως κυρίως μέσα της την αμφισβήτηση στις κατεστημένες αυθεντίες και σε ότι επιδοτούμενο έχει αυτός ο χώρος της υψηλής καθοδήγησης της κοινωνίας. Είναι ένας ορατός κίνδυνος για αυτούς η παρουσία της στην κεντρική πολιτική σκηνή. Υπάρχουν μέσα στις τάξεις της αξιόλογοι άνθρωποι που θα διατυπώσουν τον αντίλογο σε ότι μέχρι τώρα αποτελούσε θέσφατο στις κρατικοεθνικολαικές παραστάσεις και πρόζες. Ο "αφόρητα πληκτικός" Κουβέλης, με τον στρογγυλό και ενοχλητικό γι αυτούς λόγο, δεν χωράει στο κάδρο των ταριχευμένων ηγητόρων που μέχρι τώρα αντιμετώπιζαν με υψωμένο το δάχτυλο. Ο κόσμος που κουβαλάει από πίσω του έχει απαιτήσεις και από τον ίδιο και το επιτελείο του και από τις πολιτικές του επιδιώξεις, που σε καμμιά περίπτωση δεν μπορούν να κινηθούν στα νεφελώδη και ασαφή ύψη του λαικισμού και της φτηνής επαγγελίας. 


Ο δικομματισμός ανασαίνει βαρειά πίσω από τις κουρτίνες των παρασκηνίων τους , με τον σκώρο πλέον να απειλεί να του καταφάει τα σπλάχνα , αλλά και ο κόσμος που χρόνια τώρα "επένδυσε" στον διορισμό και την επιδότηση, χάνει σιγα-σιγά τον μεγάλο "πατερούλη" και υπάρχει ο κίνδυνος να αρχίσει να σκέφτεται. Η δουλειά τους πλέον ανήκει στα επικίνδυνα και ανθυγειινά επαγγέλματα. Είναι οι σπασμοί της επιβίωσης τους.


Σ.Σαρακενίδης

Αναδημοσίευση από το  http://dimarxanthis.blogspot.com Δημοκρατικη Αριστερα Ξάνθης

14 Μαρτίου 2012

Συνέντευξη τύπου της ΔΗΜΑΡ και στελεχών του Οικολογικού Χώρου



Την ανάγκη να καταστεί η ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ προτεραιότητα για την ανασυγκρότηση της χώρας τόνισαν σε κοινή συνέντευξη τύπου (13/2/12) η ΔΗΜΑΡ και επώνυμα στελέχη του Οικολογικού Χώρου. Στη βάση αυτής της κοινής αντίληψης  δηλώθηκε και η προσέγγιση και συνεργασία αυτών των στελεχών με τη Δημοκρατική Αριστερά.  Στην εκδήλωση, όπου μίλησαν από πλευράς ΔΗΜΑΡ ο πρόεδρος  Φώτης Κουβέλης  και ο Σταύρος Λιβαδάς, μέλος της ΕΕ και υπεύθυνος του Τομέα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας, παρουσιάστηκε  ένα πολυσέλιδο κείμενο θέσεων με τον χαρακτηριστικό τίτλο ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ.

Το κείμενο παρουσίασαν οι Ηλίας Ευθυμιόπουλος (τ. Υφυπ. ΠΕΧΩΔΕ και ιδρυτικό μέλος της Greenpeace) και  Μιχάλης Μοδινός(περιβαλλοντολόγος – συγγραφέας),  ενώ στη σύνταξή του συνέβαλαν οι: Φώτης Μερτζάνης (συγκοινωνιολόγος), Γιώργος Τσεκούρας (χωροτάκτης), Δημοσθένης Σαρηγιάννης (χημικός μηχανικός –καθηγητής ΑΠΘ), Σμάρω Γιαννακοπούλου (συγγραφέας), Δήμος Τσαντίλης(περιβαλλοντολόγος), Χρίστος Ζαμπίρας ( ηλεκτρολόγος – μηχανικός) και Χριστίνα Τσούτσου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος) .

    Σύνοψη: Η βιώσιμη ανάπτυξη οφείλει να καταστεί εθνική προτεραιότητα. Όχι ως σύνθημα ή τυπική αναφορά, αλλά ως ανάδειξη αυτού που σήμερα θεωρείται περιττό και δευτερεύον(αλλά παρ’ όλα αυτά είναι προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση). Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ένα νέο πρότυπο για την κοινωνική οργάνωση, την κατανάλωση, την βιομηχανική παραγωγή, την εργασία και την αλληλεγγύη (μεταξύ των γενεών και μεταξύ των λαών) και διαπερνά όλες τις άλλες πολιτικές. Η παρούσα κρίση είναι μια ευκαιρία για τη ριζική αναθεώρηση της μέχρι σήμερα πορείας. Οι νέες συμμαχίες οφείλουν να κτισθούν επί τη  βάσει ενός  «πράσινου κοινωνικού συμβολαίου» και με στόχο τον επαναπροσδιορισμό των συντελεστών της αειφορικής οικονομίας. Αντίστοιχα, η αριστερή πρόταση για τη νέα περίοδο στην οποία εισέρχεται η χώρα, θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνει τη σύνθεση προσφέροντας αυτό που δεν μπορούν να κάνουν οι αν-ιστορικοί πολιτικοί σχηματισμοί. Στην εποχή μάλιστα της σοβαρής υποχώρησης  της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, η Αριστερά θα χρειαστεί να λειτουργήσει και εξ ονόματός της, αξιοποιώντας αυτό που από τη δεκαετία του 70 και μετά αποτελεί για τον προοδευτικό χώρο  το (θετικό) Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

 

Παρέμβαση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου της ΔΗΜΑΡ και στελεχών του Οικολογικού Χώρου

 Είμαστε η αριστερά που έχει ενσωματώσει στον πυρήνα της συγκρότησής της την πεποίθηση ότι Αριστερά και Οικολογία δεν είναι πλέον δυνατόν να λειτουργήσουν χωριστά ως δυνάμεις σφαιρικού μετασχηματισμού. Μαζί, όμως, μπορούν να συνθέσουν ένα καινούργιο όραμα, μια προγραμματική καινοτομία για τον κόσμο και τις σύγχρονες κοινωνίες.

Πιστεύουμε στην ανάγκη πολιτικής και στρατηγικής σύμπλευσης με τον οικολογικό χώρο, τώρα που η περιβαλλοντική διάσταση ξεπέρασε τα στενά κλαδικά της πλαίσια και απέκτησε τη σημασία της καθολικής οπτικής στην αναπτυξιακή προοπτική.
Είμαστε η Αριστερά που είναι βαθύτατα πεισμένη ότι η ανάγκη για πράσινη στροφή της οικονομίας δεν έρχεται σε μια λανθασμένη χρονική στιγμή. Αντίθετα, είναι μια ώριμη δυνατότητα για τον κόσμο της οικονομίας, που επιπλέον έχει πολύ μεγάλη κοινωνική αποδοχή.
Προωθούμε και αναδεικνύουμε ισχυρές μεταρρυθμιστικές αλλαγές, πολιτικές πρωτοβουλίες για το κλίμα, το οποίο θεωρούμε ως πρόβλημα που συμπυκνώνει όλες τις αντιφάσεις ενός στρεβλού αναπτυξιακού προτύπου, που κυριάρχησε και σφράγισε τη φάσης της «βιομηχανικής κοινωνίας».
Αναδεικνύουμε το νέο ενεργειακό πρότυπο που θα στηρίζει την εξοικονόμηση, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τις καθαρές τεχνολογίες, τις καινοτομίες μέσα σε ένα σύγχρονο πλαίσιο οργάνωσης του χώρου, των φυσικών πόρων και οικοσυστημάτων.

Η Αριστερά που θεωρεί ότι η ανάγκη να προσμετράται στην τιμή  των προϊόντων η χρήση των φυσικών πόρων, όπως και η επίδραση στο περιβάλλον και οι συνθήκες εργασίας, μπορεί να κωδικοποιηθεί σε συγκεκριμένους δείκτες και τα συνολικά αυτά κόστη να πάρουν τη μορφή ενός «κοκκινοπράσινου ISO». Η Αριστερά που θα ανακηρύξει την «αυθαιρεσία» κάθε είδους ως το μεγαλύτερο εχθρό του περιβάλλοντος: φυσικού, γεωργικού και οικιστικού.
Είμαστε η Αριστερά που έχει επίγνωση των ορίων τα οποία η στενή ταξική οπτική θέτει στην ανάλυση των μεγάλων σύγχρονων οικουμενικών προβλημάτων.
Η Αριστερά που αναζητά να φωτίσει τα προβλήματα αυτά πέρα από την ομπρέλα του καθολικού «οικονομισμού» της κλασικής αριστερής σκέψης.
Η Αριστερά που πιστεύει ότι το αδιέξοδο κυνήγι της αυξημένης οικονομικής διεκδίκησης φτωχαίνει την ποιότητα της ζωής, προάγει τον παραγωγισμό και όχι την παραγωγή, καθηλώνει την ανάπτυξη σε μη παραγωγικά πεδία.

 

9 Μαρτίου 2012

Όνειδος για τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό η κοινή τροπολογία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τη ρύθμιση των χρεών τους


Όνειδος για τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό αποτελεί η κοινή τροπολογία που κατέθεσαν οι γραμματείς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προκειμένου να διευθετήσουν τα υπέρογκα χρέη τους σε ελληνικές τράπεζες.
Οι προτάσεις για διαγραφή ανεξόφλητων τόκων, το υπερβολικά χαμηλό για την αγορά και μάλιστα σταθερό επιτόκιο του 4% καθώς και οι διευθετήσεις για τις τοκοχρεολυτικές δόσεις, αποτελούν όνειρο για τους  χιλιάδες χειμαζόμενους δανειολήπτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ είναι ριζικά αντίθετη στην προώθηση της όποιας τέτοιας ρύθμισης.

6 Μαρτίου 2012

Ο Φώτης Κουβέλης για το μνημόνιο 2 και την αριστερά (video)


http://www.youtube.com/watch?v=4I7B5odF7p0&feature=player_embedded#!


Ο Φώτης Κουβέλης στην εκπομπή NETWEEK (5/3/12) της δημοσιογράφου Έλλης Στάη σχολιάζει την επίθεση που δέχεται η αριστερά από την ΝΔ και κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσμα ενός φόβου από την άνοδο της αριστεράς και απαντά για τις δυσκολίες αλλά και τις δυνατότητες αντιμετώπισης των επιπτώσεων των μέτρων και την εξεύρεση των ισοδύναμων επιλογών.

Απαντώντας σε ερωτήματα των βουλευτών  Χ. Πρωτόπαπα (ΠΑΣΟΚ) και Δ. Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ) τόνισε ότι το πλαίσιο εκλογικών συνεργασιών πρέπει να είναι συγκεκριμένο και όχι γενικόλογες περιγραφές ενώ για την συνεργασία της αριστεράς ανέφερε ότι δεν αρκεί η αντιμνημονιακή βάση φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τριετή παύση πληρωμών, η οποία θα έθετε σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στο euro group .

3 Μαρτίου 2012

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για το λεγόμενο «Κίνημα της πατάτας»


Το «κίνημα της πατάτας» είναι μια ακτιβιστική κίνηση η οποία αναδεικνύει ένα υπαρκτό πρόβλημα . Για αυτό την χαιρετίζουμε και την υποστηρίζουμε. Φέρνει στο προσκήνιο τη γκρίζα ζώνη των τιμών των προϊόντων, από τη στιγμή που εγκαταλείπουν το χωράφι και μέχρι να φτάσουν στο ράφι του καταναλωτή. Θέτει την πολιτεία προ των ευθυνών της. Μια πολιτεία που μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να ελέγξει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, τα καρτέλ, τον ανταγωνισμό.

Αλλά και οι παραγωγοί, καταλαβαίνουν πλέον τα πλεονεκτήματα της συλλογικής δράσης. Μια νέα ισορροπία θα πρέπει  να επιτευχθεί ανάμεσα στην αμοιβή του κόπου του παραγωγού που παράγει ποιότητα και συνεταιρίζεται και στο διαθέσιμο από τον καταναλωτή εισόδημα.

Στο πλαίσιο αυτό  η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να έχει καταλυτικό ρόλο, υποβοηθώντας στην άμεση επαφή  παραγωγών και καταναλωτών επ’ ωφελεία και των δυο μερών, προσεγγίζοντας το θέμα με φαντασία, δημιουργώντας νέες δομές που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην ζωή της πόλης .

2 Μαρτίου 2012

Προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για τα δάνεια των ιδιωτών από τις τράπεζες και τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών


Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, πριν από 1,5 μήνα με δύο ερωτήσεις (εδω) που είχαν καταθέσει οι βουλευτές της προς τον Υπουργό Οικονομικών, είχε αναδείξει το ζήτημα της παροχής διευκολύνσεων σε εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, σε ανέργους και σε πρόσφατα συνταξιούχους για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα που αφορούν σε στεγαστικά δάνεια, σε καταναλωτικά δάνεια καθώς και στις πιστωτικές κάρτες.

Σήμερα, μετά τη συνεχιζόμενη πολλαπλή επιδρομή στα εισοδήματα ευρύτατων κατηγοριών μισθωτών- συνταξιούχων και επαγγελματιών, η αναγκαιότητα κυβερνητικής παρέμβασης στο μεγάλο κοινωνικό ζήτημα των δανείων και των πιστωτικών καρτών καθίσταται μονόδρομος.

Η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη την διογκούμενη δυσαρέσκεια, αλλά και την πραγματική αδυναμία αποπληρωμής δανείων και πιστωτικών καρτών, την τελευταία εβδομάδα συντηρεί τη φημολογία για παρέμβασή της στο κρίσιμο αυτό ζήτημα. Η μόνη όμως  συγκεκριμένη αναφορά του Υπουργού Οικονομικών αναφέρεται αποκλειστικά στη διευθέτηση δανείων των δημοσίων υπαλλήλων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Οι αναφορές για ρυθμίσεις με ιδιωτικές τράπεζες, που έχουν σχέση και με τον μεγάλο όγκο των δανείων, εξαντλούνται σε τρέχουσες και συνήθεις τραπεζικές ρυθμίσεις, στις οποίες ούτως ή άλλως αυτές προβαίνουν, χωρίς βεβαίως να ανταποκρίνονται και σε ένα ορισμένο δεσμευτικό πλαίσιο και κυρίως στο ρυθμό και την ένταση που αντιστοιχεί στη ραγδαία όξυνση του προβλήματος και στις ανάγκες των ιδιωτών. Οι ρυθμίσεις αυτές, στις οποίες οι ίδιες οι τράπεζες προβαίνουν, έχουν προφανή στόχο τα δάνεια να μη θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα, να μην έρχονται στο κόκκινο, γιατί αυτό υποβαθμίζει το χαρτοφυλάκιο των ιδίων των τραπεζών.

Α) Δάνεια
Στο Νόμο 2024/2011 έχει προβλεφθεί διάταξη (άρθρο 34, παράγραφος 11) σύμφωνα με την οποία «θα συναφθεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου  και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, προκειμένου να ρυθμιστούν θέματα σχετικά με τη διευκόλυνση της εξυπηρέτησης και αποπληρωμής δανείων που έχουν λάβει πρόσωπα που εντάσσονται στην προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή στην εργασιακή εφεδρεία, καθώς και πρόσωπα που έχουν υποστεί μειώσεις μισθών λόγω εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, ανάλογα με το συνολικό οικογενειακό εισόδημα και την περιουσιακή τους κατάσταση».

Προφανή όμως αδυναμία για την αποπληρωμή των δανείων τους έχουν  και όσοι και όσες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα γίνονται άνεργοι και προστίθενται στο ένα εκατομμύριο των ανέργων, όσοι και όσες έχουν υποστεί την τελευταία διετία περικοπές αποδοχών τους πάνω από το 25%, όσοι και όσες συνταξιοδοτούνται στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο και περιμένουν ως και ένα χρόνο για τη συνταξιοδότησή τους καθώς και επαγγελματίες που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, εμπορικές ή βιοτεχνικές.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ζητεί τη λήψη μέτρων για την υποστήριξη του συνόλου των δανειοληπτών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Οι τράπεζες που θα δεχθούν τη χρηματοδοτική στήριξη μέσω της ανακεφαλαιοποίησης τους με χρήματα της δανεικής σύμβασης, πρέπει να υποχρεωθούν να προσέλθουν σε μια Προγραμματική Σύμβαση για τη  λήψη μέτρων όπως: η παραχώρηση περιόδου χάριτος, χωρίς καταβολή τόκων και κεφαλαίου, η μείωση του επιτοκίου και η παράταση της συμβατικής  διάρκειας του δανείου που συνδυαστικά θα οδηγούν στη μείωση του συνολικού ποσού που θα κληθεί να δώσει ο δανειολήπτης.
Συγκεκριμένα,  δάνειο ιδιωτών (στεγαστικό, προσωπικό-καταναλωτικό) για το οποίο έχει ήδη αποπληρωθεί το κεφάλαιο, συν ένα εύλογο κέρδος, αυτό να διαγράφεται. Στα υπόλοιπα, επαναπροσδιορίζονται: περίοδος χάριτος, επιτόκια και διάρκεια αποπληρωμής,  βελτιωμένα. 

Β) Πιστωτικές κάρτες

Η χώρα μας είναι από τις ακριβότερες τραπεζικές αγορές στην Ευρώπη στον τομέα των πιστωτικών καρτών. Τα επιτόκια του «πλαστικού χρήματος» διαμορφώνονται σήμερα σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα που αγγίζουν ακόμα και το 22% (συνολική ετήσια επιβάρυνση), μιλώντας  για τις αγορές με πιστωτικές κάρτες. Γιατί για τις αναλήψεις μετρητών από πιστωτική κάρτα το επιτόκιο έχει απογειωθεί.

Οι τράπεζες όλα τα προηγούμενα χρόνια μοίραζαν αφειδώς δάνεια και πιστωτικές κάρτες χωρίς να ελέγχουν την οικονομική κατάσταση των πελατών τους. Η εκτίναξη του κόστους δανεισμού, σε συνδυασμό με την εκτόξευση των επισφαλειών στις πιστωτικές κάρτες, είναι οι δύο βασικοί όροι που επικαλούνται οι τραπεζίτες, προκειμένου να δικαιολογήσουν την κατακόρυφη άνοδο των επιτοκίων τους τελευταίους μήνες.

Τα υψηλά επιτόκια τα οποία συνοδεύονται από μια σειρά από «καπέλα» και «ψιλά γράμματα», τα οποία κάνουν την εξυπηρέτηση των καρτών ακόμη πιο δύσκολη, όπως για παράδειγμα, στις αναλήψεις μετρητών, όπου οι τόκοι «μετρούν» από την πρώτη κιόλας μέρα της συναλλαγής. Αντίστοιχα, αν κάποιος δεν πληρώσει έγκαιρα ολόκληρο το ποσό της οφειλής, επιβαρύνεται με τόκους για το σύνολο και όχι για το κομμάτι το οποίο έχει αφήσει ανεξόφλητο. Ανά καιρούς βέβαια έχουν βγει και δικαστικές αποφάσεις για παράνομες χρεώσεις από τις τράπεζες, όμως τα τραπεζικά ιδρύματα καταφέρνουν να τις ξεπερνούν προβαίνοντας σε μια σειρά άλλων χρεώσεων.

Η Πολιτεία έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να θεσπίσει, κατ’ αντιστοιχία άλλωστε, προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέσα προστασίας που θα προβλέπουν την αποστέρηση των παράνομων κερδών από τις τράπεζες, αλλά και μέτρα για τη μείωση των εξαιρετικά υψηλών επιτοκίων.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αναλάβει άμεση πρωτοβουλία για μια Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου  και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών προκειμένου να διασφαλισθούν επιτόκια πιστωτικών καρτών που θα παρακολουθούν τα επιτόκια των «βασικών μαζικών προϊόντων» των πιστωτικών καρτών των τραπεζών των χωρών της ευρωζώνης.