Θεμελιώδεις αρχές

...«δημοκρατικός σοσιαλισμός - αριστερός ευρωπαϊσμός - μεταρρυθμιστική στρατηγική –οικολογική εγρήγορση»...

26 Δεκεμβρίου 2013

Η επόμενη ημέρα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ μετά το 2ο συνέδριο

Άρθρο του Φιλαδελφειώτη Γεώργιου  Θωμόπουλου στο  www.neolaia.gr

 Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του 2ου της συνεδρίου η εκτίμηση μου είναι ότι η Δημοκρατική Αριστερά βγαίνει πιο δυνατή από την άποψη ότι έχει ξεκαθαρίσει και επιβεβαιώσει πλέον από τη βάση της την αυτονομία της στο χώρο της ανανεωτικής αριστεράς και οικολογίας.

Αυτό είναι σημαντικό, γιατί το πολιτικό μας στίγμα είναι πλέον ξεκάθαρο και διακριτό από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, είμαι δε πεπεισμένος ότι το στίγμα αυτό θα δυναμώνει συνεχώς και θα γίνεται καλύτερα αντιληπτό από την κοινωνία.



Εκτιμώ επίσης ότι το στίγμα αυτό και η ξεκάθαρη πολιτική τοποθέτηση θα επιτρέψει στη Δημοκρατική Αριστερά να αποκτήσει εκλογικά ποσοστά που αντιστοιχούν στις πραγματικές της δυνατότητες ώστε να συνδιαμορφώσει την μελλοντική κυβερνητική πολιτική.

Το συνέδριο επίσης επιβεβαιώνει ότι η Δημοκρατική Αριστερά, συνεχίζει να είναι η κυβερνώσα Αριστεράς και τώρα πιο δυνατή θα συνεχίσει να είναι παρούσα με τον υπεύθυνο αριστερό πολιτικό της λόγο, τις πραγματιστικές της θέσεις – προτάσεις με δίκαιες και αξιόπιστες λύσεις στα καθημερινά προβλήματα του πολίτη.

Η Δημοκρατική Αριστερά συνεχίσει να προτείνει ένα ανανεωμένο πολιτικό σχέδιο για τη χώρα που θέτει ως κύριο στόχο την παραμονή στο ευρώ, με σταδιακή απαγκίστρωση από τους επαχθείς όρους του μνημονίου και παράλληλη προώθηση εξυγιαντικών και δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Θεωρεί ότι είναι επιβεβλημένη η επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους για την αντικατάσταση του μνημονίου με μια νέα συμφωνία ανάπτυξης.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια ελπιδοφόρα προοπτική και όραμα. Μια διαφορετική πολιτική εξόδου από την κρίση που θα διασφαλίζει την ευρωπαϊκή προοπτική, με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής και θα την ανασυγκροτεί σε προοδευτική κατεύθυνση. Αυτή την προοπτική που προϋποθέτει τη διαμόρφωση ενός ισχυρού «τρίτου πόλου», μιας ευρείας, προοδευτικής, δημοκρατικής και μεταρρυθμιστικής συμπαράταξης, η Δημοκρατική Αριστερά μπορεί να την εγγυηθεί.

Η πολιτική μας κατεύθυνση για τις ευρωεκλογές.

Η Δημοκρατική Αριστερά θα αναδείξει τη σύνδεση της έκβασης του ελληνικού ζητήματος με το μέλλον της Ευρώπης. Θα αντιπαρατεθεί με τον ευρωσκεπτικισμό με σταθερή προσήλωση στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αλλά ταυτόχρονα θα αναδείξει την πολιτική της πρόταση για την αλλαγή των πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης. Υπό το πρίσμα μιας σταθερής ευρωπαϊστικής αφετηρίας διεκδικούμε έναν ευρωπαϊσμό που να δίνει λύσεις στην κρίση.

Εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος των ενεργών πολιτών και των ευρύτερων συμπαρατάξεων στη βάση των αυτοδιοικητικών προγραμμάτων με προοδευτικό περιεχόμενο.

Προγραμμάτων που διεκδικούν την αναβάθμιση και τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ενίσχυση της ανάπτυξης, την αναβάθμιση της κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο, τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη και την ενθάρρυνση της συμμετοχής του δημότη.

Η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει τη συγκρότηση, σε όλη την Ελλάδα, ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών κινήσεων προοδευτικού προσανατολισμού, που στηρίζονται στην αυτενέργεια των ενεργών πολιτών πάνω και πέρα από κομματική προτίμηση. Η δημοκρατική λειτουργία τέτοιων σχημάτων και η προγραμματική τους συνέπεια είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανταπόκριση στους στόχους τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου