Θεμελιώδεις αρχές

...«δημοκρατικός σοσιαλισμός - αριστερός ευρωπαϊσμός - μεταρρυθμιστική στρατηγική –οικολογική εγρήγορση»...

3 Απριλίου 2014

Εκδήλωση για την προοδευτική Ευρώπη


Την Τετάρτη 2 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες συζήτηση με θέμα: "Η ανάγκη μιας προοδευτικής Ευρώπης"

 Την εκδήλωση, την οποία συνδιοργάνωσαν η Μαριλένα Κοππά, ευρωβουλευτής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και η  Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία, άνοιξε ο Χάνες Σβόμποντα, επικεφαλής της Oμάδας των Σοσιαλιστών  και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε  η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά που παρουσίασε "μια άλλη αφήγηση για την Ευρώπη", ενώ ακολούθησαν  η ευρωβουλευτής από την Πορτογαλία και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του S&D Ελίζα Φερέιρα, ο Βούλγαρος Ιβάιλο Κάλφιν,  υπεύθυνος του S&D επί θεμάτων προϋπολογισμού και ο δημοσιογράφος Ριχάρδος Σωμερίτης που κατέθεσε "πέντε προτάσεις για μια διαφορετική Ευρώπη". Την εκδήλωση έκλεισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜ.ΑΡ Χρήστος Μαχαίρας, με μια ομιλία αφιερωμένη στην έκρηξη του ευρωσκεπτικισμού.


 Περιγράφοντας τις προτεραιότητες των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην έναρξη της εκδήλωσης ο Χάνες Σβόμποντα έκανε λόγο για "μία άλλη Ευρώπη, πιο προοδευτική στην οικονομία, την ανάπτυξη, τους φόρους, την κοινωνική πολιτική, τον ρόλο των συνδικάτων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων", την οποία επιζητούν, εκφράζοντας την ελπίδα η ευρωομάδα τους να είναι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στην επόμενη Ευρωβουλή.

«Η αλληλεγγύη δεν έχει μία μόνο κατεύθυνση, από τον Βορρά προς το Νότο, αλλά και από τον Νότο προς τον Βορρά», είπε, προσθέτοντας ότι «η λογική ότι οι πλούσιοι Βόρειοι πρέπει να βοηθήσουν τους φτωχούς Νότιους είναι λάθος", καθώς πολλές Βόρειες τράπεζες έδωσαν ακριβά δάνεια στην Ελλάδα, αλλά και συχνά βοήθησαν τις γερμανικές και αυστριακές τράπεζες, όπως είπε.

Τη διατήρηση και ανανέωση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου υπερασπίστηκε, από την πλευρά της η Μαριλένα Κοππά. «Λέμε ότι η Ευρώπη έχει το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού, παράγει το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ και ξοδεύει το 50% των παγκόσμιων κοινωνικών δαπανών. Όμως, δεν λέμε ότι η Ευρώπη υπάρχει χάρη σʼ αυτό, στο κοινωνικό μοντέλο της», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας με έμφαση ότι το κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης «δεν είναι πολιτιστικό μνημείο, αλλά η ασφάλεια της Ευρώπης, η καρδιά της Ευρώπης, η βάση ενός κοινωνικού συμβολαίου που πεθαίνει στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Κύπρο».

«Δεν έχουμε πει ότι μεταρρύθμιση δεν σημαίνει απορρύθμιση», συνέχισε, αναφερόμενη στα όσα υφίστανται οι «μνημονιακές χώρες» και δη η Ελλάδα. «Παραβιάζεται στην Ελλάδα το εργατικό δίκαιο. Ο ILO έχει αποκαλύψει ότι σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο έχουν παραβιαστεί 17 διεθνείς συμβάσεις του εργατικού Δικαίου», τόνισε, ζητώντας «να τελειώνει η έννοια της απασχόλησης" και υποστηρίζοντας πως "η νέα γενιά έχει δικαίωμα στην εργασία». Δεν παρέλειψε πάντως να τονίσει και την ανάγκη αυτοκριτικής εκ μέρους των Σοσιαλιστών, σημειώνοντας πως «είναι τραγικό ότι η λιτότητα ξεκίνησε από κυβερνήσεις Σοσιαλιστών». «Όποιος δεν κάνει αυτοκριτική δεν υπάρχει, όποιος δεν κοιτά πίσω δεν πάει μπροστά» κατέληξε.

Το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση βρίσκεται στην κρισιμότερη καμπή της, επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Χρήστος Μαχαίρας, κρούοντας το 'καμπανάκι' όμως παράλληλα ότι «απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από το πρότυπο που είχαν στο μυαλό τους οι εμπνευστές της». Στηλιτεύοντας το γεγονός ότι πλεον στην Ευρώπη έχουν επικρατήσει τα δημοσιονομικά προτάγματα και το δόγμα της δημοσιονομικής ορθοδοξίας, υποστήριξε πως «αυτή η Ευρώπη δεν πείθει, δεν καθοδηγεί, δεν εμπνέει».

Ο κ. Μαχαίρας αναφέρθηκε αναλυτικά στο εντεινόμενο ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού, μη αποκλείοντας το Ευρωκοινοβούλιο να βρεθεί στις 26 Μαΐου με πολλούς ευρωσκεπτικιστές, «ακροδεξιά μορφώματα, ακόμη και σβάστικες, που θα επιχειρήσουν να πάρουν τη ρεβάνς από την ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης», όπως είπε, σημειώνοντας ως πιο επικίνδυνο φαινόμενο ακόμα το ότι "ο ευρωσκεπτικισμός ενηλικιώνεται, ξεπερνά τις παιδικές ασθένειες, τέμνει οριζόντια ευρωπαϊκές οικογένειες και δημιουργεί αντιευρωπαϊκά μπλοκ», συνέχισε ο Χρήστος Μαχαίρας. "Αν επιμείνουμε σε δημοσιονομικά προτάγματα, το ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού θα γίνει ποταμός", προέβλεψε.

πηγη:  http://www.real.gr, http://www.dimokratikiaristera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου