Θεμελιώδεις αρχές

...«δημοκρατικός σοσιαλισμός - αριστερός ευρωπαϊσμός - μεταρρυθμιστική στρατηγική –οικολογική εγρήγορση»...

31 Μαρτίου 2011

Πρώτο συνέδριο με σφραγίδα ευθύνης και συνεργασιών με βαση κοινων προγραμματικών στοχευσεωνΜε τη φιλοδοξία να δημιουργήσουν έναν νέο πόλο στο πολιτικό σκηνικό οι 823 σύνεδροι της «Δημοκρατικής Αριστεράς» συμμετέχουν στο ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος που άρχισε τις εργασίες του σήμερα το απόγευμα. Το «παρών» έδωσε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, καθώς επίσης η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Δημαράς.    

Ανοιχτή πρόταση διαλόγου, συνεργασίας και συμπόρευσης μέσα στα κινήματα, στα αυτοδιοικητικά σχήματα, στις κινήσεις πολιτών, στη βάση της εγγύτητας προγραμματικών στοχεύσεων και προοπτικής, σε δυνάμεις που προέρχονται από το σοσιαλιστικό χώρο, σε ανένταχτους αριστερούς, προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες, σε δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας, διατύπωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, ανοίγοντας τις εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου του κόμματος.


Παράλληλα, όμως, ο κ. Κουβέλης, μιλώντας ενώπιον 823 συνέδρων, τόνισε ότι η Δημοκρατική Αριστερά διεκδικεί την αυτοτελή δυναμική και διακριτή παρουσία της στην κοινωνία και στην πολιτική και κάλεσε τους προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες να βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, για να γείρουν την πλάστιγγα και τις εξελίξεις υπέρ των εργαζομένων.

Ο κ. Κουβέλης περιέγραψε την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα του νέου κόμματος αλλά και τις άμεσες προτεραιότητες, προσδίδοντας έτσι χαρακτήρα επείγοντος στην πολιτική δραστηριοποίηση της Δημοκρατικής Αριστεράς αμέσως μετά το συνέδριο.

«Διαμορφώνουμε ένα νέο κόμμα βαθύτατα δημοκρατικό, μακριά από συγκεντρωτικές και γραφειοκρατικές δομές και συμπεριφορές, στηριγμένο στις αρχές της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της πολυφωνίας και της αποτελεσματικότητας, συνδυάζοντας τη συλλογικότητα με την ατομική ευθύνη στη λειτουργία και τη δράση» είπε, θέτοντας στον πυρήνα του νέου κόμματος το δημοκρατικό σοσιαλισμό, τον αριστερό ευρωπαϊσμό, τη μεταρρυθμιστική στρατηγική, τον οικολογικό πολιτισμό.

Δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτική συμμαχιών, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι η πρωτοφανής ένταση των σύγχρονων προβλημάτων απαιτούν τη συνάντηση, τη συμπόρευση και την κοινή δράση πολιτικών δυνάμεων της δημοκρατικής Αριστεράς, της Πολιτικής Οικολογίας και του Σοσιαλιστικού χώρου, με σεβασμό της ιδιαιτερότητας, της ισοτιμίας και της αυτονομίας κάθε πολιτικού υποκειμένου.

Εξειδικεύοντας περαιτέρω τη θέση του για την ΕΕ ο κ. Κουβέλης είπε ότι η Δημοκρατική Αριστερά υποστηρίζει μια Αριστερά που αποστρέφεται τον πολιτικά άκριτο αντιευρωπαϊσμό, θα αναγνωρίζει τα υπαρκτά οφέλη της ευρωπαϊκής ενοποίησης και της ευρωπαϊκής ιδέας και θα προτιμά, αντί να απορρίπτει συλλήβδην, να προτείνει δημιουργικά και να διεκδικεί αγωνιστικά τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί ότι το ξεπέρασμα της κρίσης, θα κριθεί σε τρία μέτωπα:
1. Στην αποφυγή της χρεοκοπίας του δημοσίου και της κατάρρευσης της οικονομίας, παράλληλα με την ανεύρεση νέων δυνατοτήτων «ευρωπαϊκής σύγκλισης» στη βάση αναδιανεμητικών πολιτικών με κοινωνικό χαρακτήρα.

2. Στην ανατροπή της σημερινής άδικης κατανομής των βαρών σε βάρος των αδύνατων στρωμάτων, με την αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας και όχι μέσα από νέους έμμεσους φόρους.

3. Στην υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πορείας, που θα προωθεί την επιχειρηματικότητα, θα τονώνει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, με τρόπο που σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα, θα δημιουργεί απασχόληση, θα αυξάνει τα εισοδήματα, θα διασφαλίζει την αειφορία των πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

Επίσης, η Δημοκρατική Αριστερά ζητά επαναπροσανατολισμό του συστήματος κοινωνικής προστασίας, καθώς και πλήρη ανατροπή του συστήματος διαπλοκής και διαφθοράς.


Την Παρασκευή και μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου θα γίνουν τοποθετήσεις των συνέδρων.

Από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι το βράδυ θα τεθούν σε ψηφοφορίες οι θέσεις και οι καταστατικές αρχές του κόμματος και θα συνοψίσει ο Φώτης Κουβέλης.

Την Κυριακή θα γίνει η εκλογή προέδρου, γραμματέα και Πανελλαδικής Πολιτικής Επιτροπής που θα αριθμεί 110 μέλη και η εκλογή της Εξελεγκτικής Επιτροπής.Παρουσίες
Στο ιδρυτικό συνέδριο της ΔΗΜΑΡ έχουν προσκληθεί όλοι οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εκτός από τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Το 1ο Συνέδριο θα χαιρετίσουν σήμερα εκτός του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου- ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος, τον Συνασπισμό  εκπροσωπήσε ο γραμματέας του κόμματος Δ. Βίτσας, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, ο Στέφανος Μάνος (Δράση), ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πρασίνων Γ. Παρασκευόπουλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής Γ. Δημαράς, ο Λεωνιδας Κύρκος. Ακόμη, το «παρών» θα δώσουν και οι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και Πάτρας Γιάννης Δημαράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου