Θεμελιώδεις αρχές

...«δημοκρατικός σοσιαλισμός - αριστερός ευρωπαϊσμός - μεταρρυθμιστική στρατηγική –οικολογική εγρήγορση»...

30 Μαΐου 2013

Συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ στο δελτίο του Mega, 29/05/2013


Συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega και στη δημοσιογράφο, Όλγα Τρέμη
video

Ο. Τ.:  Ξεκινώ κ. Κουβέλη με την εξέλιξη από το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, μία εξέλιξη που δημιούργησε εκ των πραγμάτων ρήγμα στην κυβέρνηση και πρόβλημα κυβερνητικής συνοχής και θέλω να σας ρωτήσω εάν θεωρείτε ότι αν αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για να αρχίσει να ξηλώνεται το κυβερνητικό πουλόβερ και αν νομίζετε ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση λειτουργεί στη βάση του δικαίου του ισχυρού. 
Φ.Κ:  Όχι, δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι είναι η απαρχή ρηγμάτωσης της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση συνέχεται από μία πολιτική που ακολουθείται. Βεβαίως στο συγκεκριμένο ζήτημα υπήρξε μια μεγάλη διαφορά, για την οποία πρέπει να σας πω ότι δεν είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος, δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος. Αυτό το νομοθέτημα είχε ξεκινήσει και μάλιστα θα σας έλεγα με επίσπευση από την πλευρά και της Νέας Δημοκρατίας.


Γ.Π:  Είχε συμφωνήσει ρητά ο κ. Σαμαράς στην ανάγκη να υπάρχει ένα τέτοιο νομοσχέδιο;
Φ.Κ.: Βεβαίως και ας επικαλεστώ αν μη τι άλλο, το γεγονός ότι η αρμόδια επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, δήλωνε προχθές ότι είχε λάβει τη διαβεβαίωση και ότι το νομοθέτημα θα έρθει χωρίς καθυστέρηση στη Βουλή. Θυμηθείτε ότι η Επίτροπος είχε επισκεφθεί τη χώρα μας πριν λίγες ημέρες. 

Ο.Τ:  Αυτή τη στροφή πως την ερμηνεύετε;
Φ.Κ : Νομίζω ότι πρόκειται για μία στροφή, η οποία υπεβλήθη από τακτικούς υπολογισμούς. Εκτιμώ ότι η Νέα Δημοκρατία θεώρησε πως το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο εάν πήγαινε στη Βουλή, όπως ακριβώς είχε γίνει η επεξεργασία του, θα δημιουργούσε πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία από τα δεξιά της, Θεωρώ όμως ότι είναι λάθος. Ο εκφασισμός που προωθείται μέσα στην Ελληνική κοινωνία, οι πράξεις οι παράνομες, οι βιαιοπραγίες, πρέπει να αντιμετωπιστούν και το νομοθέτημα αυτό, συν τοις άλλοις είναι και κοινοτική υποχρέωση.

Γ.Π.: Μιλάνε στη Νέα Δημοκρατία , για το ενδεχόμενο, για τον κίνδυνο, θυματοποίησης της Χρυσής Αυγής. Εσείς συμμερίζεστε αυτή την ανάλυση;
Φ. Κ. : Καθόλου δεν τη συμμερίζομαι. Εγώ πιστεύω ότι σε τέτοια ζητήματα, βεβαίως η δημοκρατία έχει ανοχή, αλλά έχει και νόμους. Και πρέπει να σας πω , επίσης για να το ξεκαθαρίσω, ότι το σχέδιο νόμου, αυτό που πλέον αύριο το πρωί θα κατατεθεί ως κοινή πρόταση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ, είναι αν θέλετε κάτω σε ότι έχει σχέση με τις προβλέψεις και με τις διατάξεις από εκείνα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν νομοθετήσει. Γιατί είναι πλέον υποχρέωση της χώρας μας, υποχρέωση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα υποχρέωση, η οποία αν δεν εκπληρωθεί, δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες στη βάση και της Συνθήκης της Λισσαβόνας. 

Ο.Τ.: Εσείς πιστεύετε με βάση το ισχύον πλαίσιο που έχουμε σήμερα στη διάθεσΉ μας, ότι οι θεσμοί έχουν εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες, οι οποίες τους παρέχονται με βάση αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο; Και μέσα στους θεσμούς συγκαταλέγω τη Βουλή, την αστυνομία και τη δικαιοσύνη. Έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια του σημερινού συστήματος και του κανονισμού;
Φ.Κ: Να αναφερθώ αρχικά στο ζήτημα που αναδεικνύει το ερώτημά σας. Η υπάρχουσα νομοθεσία καλύπτει όλα αυτά τα ζητήματα, όπως θα τα καλύψει αυτό το σχέδιο νόμου; Το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο υπάρχει δεν αξιοποιείται. 

Ο.Τ:  Άρα δεν έχουμε μόνο πρόβλημα νόμων και νομοθετικού πλαισίου. 
Φ.Κ.: Αναμφισβήτητα και πρόβλημα εφαρμογής και σεβασμού.

Γ.Π: Κ. Πρόεδρε, πάω σε ένα πρακτικό ζήτημα, δεν είναι πρακτικό αλλά έτσι το ονομάζω για να διευκολύνω τη συζήτηση. Από ότι φαίνεται, θα φτάσουμε να έχουμε τρία αντιρατσιστικά νομοσχέδια.  Το ένα που θα καταθέσετε εσείς με το ΠΑΣΟΚ, την πρόταση νόμου, την πρόταση νόμου που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα έχουμε και μία τρίτη νομοθετική πρωτοβουλία που θα αναλάβει η κυβέρνηση. Θα δούμε τι θα είναι και τι θα περιλαμβάνει. Από ότι καταλαβαίνετε, κανένα από τα τρία δεν θα καταφέρει να ψηφιστεί. Τι θα γίνει;
Φ.Κ : Αυτό είναι το αρνητικό στην όλη υπόθεση, και για αυτό ακριβώς και είπαμε, και λέω, ότι όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, έχουν υποχρέωση να εξασφαλίσουν αυτό που αντιστοιχεί σε μία πραγματικότητα που δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Αυτές οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου πρέπει να αφήσουν διάφορα τερτίπια, να αφήσουν τακτικισμούς. Παράδειγμα, άκουγα λίγο πριν τον ΣΥΡΙΖΑ, και τον πρόεδρο του τον κ. Τσίπρα να λέει αυτά τα οποία είπε. Μα λίγο πριν εγκαλούσε και τη ΔΗΜΑΡ, και βεβαίως και το ΠΑΣΟΚ, ότι δεν παίρνουν πρωτοβουλίες σχετικά με το αντιρατσιστικό νομοθέτημα και σήμερα έρχεται να πει ότι θα καταθέσει δικό του νομοθέτημα. Ε, λοιπόν εγώ τον καλώ, αν πράγματι πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει αντιρατσιστικό νομοθέτημα, για να θωρακίσει στο βαθμό που μπορεί να θωρακίσει, την υπόθεση της Δημοκρατίας μέσα στην κοινωνία, να εγκαταλείψει τα τερτίπια και τους τακτικισμούς και να έρθει και να ψηφίσει το συγκεκριμένο νομοθέτημα. Θέλει να κάνει βελτιώσεις όπως πιστεύει; Να κάνει τροποποιήσεις; Ας προσέλθει λοιπόν με αυτή τη λογική και όχι με τη λογική των τακτικισμών. Δεν τους ενδιαφέρει το συγκεκριμένο νομοθέτημα.

Γ.Π. : Σας αποκάλεσε δεκανίκι όμως. 
Φ.Κ : Κοιτάξτε, εγώ δεν παρακολουθήσω τέτοιους ισχυρισμούς και τέτοιους χαρακτηρισμούς, διότι μου είναι πάρα πολύ εύκολο να επιστρέψω χαρακτηρισμούς, αλλά σε κάθε περίπτωση, η ΔΗΜΑΡ δεν υπηρέτησε ποτέ πολιτική χρεοκοπίας. Η ΔΗΜΑΡ αυτά που έκανε, αυτά που κάνει, τα κάνει από θέση ευθύνης απέναντι στη χώρα και στην κοινωνία. Γιατί και εμάς θα μας ήταν εύκολο να περιοριστούμε στα έδρανα της μικρής αντιπολίτευσης, είναι ευρύχωρος εκεί ο χώρος, είναι βολικός, μπορείς να λες και να κάνεις ότι θες. Αλλά δεν κάναμε αυτό, εμείς προσήλθαμε από θέση ευθύνης να υπάρξει κυβέρνηση στην Ελλάδα, για να μην πέσει η χώρα σε κατάσταση πολιτικής αστάθειας. 

Ο. Τ : Και αυτό μας φέρνει στη λειτουργία της κυβέρνησης και πάλι κ. Κουβέλη και θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Λένε ορισμένοι ότι η εικόνα είναι η εξής : Εσείς, δηλαδή η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ συμφωνείτε σε όλα τα μνημονιακά μέτρα επειδή αυτό είναι σε τελευταία ανάλυση και υποχρέωση η οποία απορρέει  από συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει προκειμένου να έχουμε τη γνωστή δανειοδότηση από τους τρεις πιστωτές μας και σε όλα τα άλλα γίνεται ότι θέλει η ΝΔ. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη; Δηλαδή έχουμε μία κυβέρνηση που λειτουργεί στη βάση του δικαίου του ισχυρού και αν ναι, θα κάνετε κάτι για να το αλλάξετε και τι;
Φ.Κ : Είναι ακριβές ότι χρειάζεται συντονισμός του κυβερνητικού έργου, ένας συντονισμός που θα αφορά και τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις των επιμέρους υπουργείων και όλων μαζί των υπουργείων. 

Γ.Π.: Είναι θέμα συντονισμού ή μια νέας συμφωνίας μεταξύ των εταίρων για τη λειτουργία της κυβέρνησης; 
Φ.Κ.: Ο συντονισμός αναμφισβήτητα αναφέρεται και στο περιεχόμενο μιας συμφωνίας, η οποία θα κρατάει τον πυρήνα όλων εκείνων που συμφωνήσαμε και θα περπατάει μπροστά, θα προχωράει μπροστά γιατί τώρα βρισκόμαστε σε μια καινούργια φάση. 

Ο.Τ.: Εγώ, πάντως σας ρώτησα αν συμμερίζεστε αυτή την άποψη, όπως σας την περιέγραψα 
Φ.Κ.: Δεν τη συμμερίζομαι. Υπάρχουν, βέβαια, τομείς όπου πράγματι η Νέα Δημοκρατία προώθησε ρυθμίσεις χωρίς να πάρει τη συμφωνία με τα άλλα δύο κόμματα, δηλαδή με τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ. Ακριβώς για αυτό μίλησα, για την ανάγκη του ουσιαστικού συντονισμού, ενός συντονισμού που θα αντιμετωπίζει και αυτά τα ζητήματα. 

Ο.Τ.: Για να υπάρχει συντονισμός, δεν θα πρέπει να υπάρχει και συμφωνία , ώστε να υπάρχει συντονισμός; Γιατί αυτό δεν είναι ένα θέμα που εμφανίζεται για πρώτη φορά στο πλαίσιο της κυβερνητικής λειτουργίας, το έχουμε δει και στο παρελθόν. 
Φ.Κ.: Αναμφισβήτητα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και για αυτό το λόγο υποστήριξα ότι έτσι πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση μετά την τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. 

Γ.Π.: Και με ανασχηματισμό; 
Φ.Κ.: Ενδεχομένως να χρειάζεται και ανασχηματισμός. 

Γ.Π.: Σε περίπτωση ανασχηματισμού η ΔΗΜΑΡ προσφέρεται να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο μέσα στην κυβέρνηση; Το ΠΑΣΟΚ, ακούω πως ναι. 
Φ.Κ.: Δεν έχουμε αντιμετωπίσει ζήτημα αλλαγής της θέσης της απόφασης μας για τον τρόπο, το βαθμό συμμετοχής στην κυβέρνηση.

Ο.Τ.: Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μεταβάλλεται, δηλαδή θέλω να πω ότι δεν αποκλείετε αυτή τη στιγμή τη συμμετοχή σας και με πολιτικά πρόσωπα. 
Φ.Κ.: Όχι, δεν σπεύδω να το αποκλείσω γιατί ο οποιοσδήποτε ανασχηματισμός πρέπει να περιλαμβάνει και άλλες ρυθμίσεις. Υπάρχουν υπουργεία τα οποία θα πρέπει να σπάσουν. Για παράδειγμα το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι ένα υπερτροφικό υπουργείο και πρέπει να δημιουργηθεί άλλο δεύτερο υπουργείο για να πάρει έναν τομέα δράσης και δραστηριοτήτων του Υπουργείου Ανάπτυξης. Όπως, επίσης, τα παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά, αυτή η συνένωση του υπουργείου Πολιτισμού με το Υπουργείο Παιδείας καταδείχτηκε, εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο, ότι δεν απέδωσε. Και το Υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να επιστρέψει στην πρότερη κατάσταση. Ας επιμείνω όμως σε κάτι επανερχόμενος κα. Τρέμη σε αυτό που θέσατε. Διαφωνίες υπάρχουν, διαφορές υπάρχουν και πολιτικές και ιδεολογικές και την ώρα που στηρίζουμε την κυβέρνηση, δεν εκχωρούμε, ούτε την πολιτική μας ταυτότητα, ούτε την ιδεολογική μας ταυτότητα. Και επειδή υπάρχουν οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, αυτές που έχουν σχέση με τη δημοσιονομική προσαρμογή, με την αντιμετώπιση του χρέους. Την ίδια, όμως, ώρα υπάρχουν και ζητήματα τα οποία αφορούν το εσωτερικό της χώρας, που δεν έχουν καμία σχέση με διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και τέτοιο είναι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Κατά συνέπεια, όπου υπάρχουν ζητήματα που αφορούν την υπόθεση της δημοκρατίας, την υπόθεση της λειτουργίας του κράτους, θέλω να σας πω με κάθε σαφήνεια και πολιτική ειλικρίνεια, ότι εμείς όχι μόνο θα καταθέτουμε την αντίθετη άποψή μας, αλλά θα την προωθούμε προκειμένου να καταστεί και απτό αποτέλεσμα. 

Ο.Τ.: Κ. Κουβέλη, επειδή εδώ κλείνει ένας κύκλος συζήτησης που αφορά την κυβερνητική λειτουργία και την δική σας θέση απέναντι στο πλαίσιο το υπάρχει σήμερα και αυτό που εσείς θεωρείτε ιδεατό. Εγώ θέλω να σας ρωτήσω ευθέως, αν έχουμε επανάληψη αυτού του φαινομένου που είχαμε με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στο μέλλον, αυτό θα δημιουργήσει κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση, δηλαδή μπορούμε να φτάσουμε στο σημείο να κινδυνεύει η σταθερότητα της κυβέρνησης; 
Φ.Κ.: Κα. Τρέμη, εμείς δεν θέλουμε να κινδυνεύσει η σταθερότητα της κυβέρνησης για αυτό και τη στηρίζουμε. Αν θέλετε για αυτό και μπήκαμε στην κυβέρνηση, εάν θέλαμε να μην υπάρχει κυβέρνηση δεν θα δίναμε τη ψήφο εμπιστοσύνης, και δεν θα μετείχαμε με τον τρόπο που μετέχουμε. Γι' αυτό και υποστηρίζω, υποστηρίζω και διεκδικώ ταυτόχρονα, αυτό είναι το κρίσιμο, να αναζητείται κάθε φορά ο κοινός πολιτικός τόπος. Ούτε εγώ θα γίνω Σαμαράς, ούτε ο κ. Σαμαράς θα γίνει Κουβέλης. Θέλω να πω ότι οι πολιτικές μας διαφορές είναι υπαρκτές, οι ιδεολογικές μας διαφορές είναι παρούσες, αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να αναζητούμε τον κοινό πολιτικό τόπο, για να υπηρετήσουμε την επιτυχία της στόχευσης. Η επιτυχία της στόχευσης είναι να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται. 

Ο.Τ.: Κόκκινη γραμμή στο θέμα της λειτουργίας της κυβέρνησης εσείς θέτετε και ποια είναι αυτή; 
Φ.Κ.: Κόκκινη γραμμή με ποια έννοια; Σας είπα λίγο πριν...

Ο.Τ.: Με την έννοια ότι αν έχουμε ένα φαινόμενο επαναλαμβανόμενο, συνεχώς, και δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση ή βελτίωση, εσείς το προσπερνάτε; Τι θα κάνετε; 
Φ.Κ.: Εξαρτάται και από την κρισιμότητα του ζητήματος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, και από το περιεχόμενο του θέματος, αλλά και από την έντασή του. 

Γ.Π.: Φοβάστε αυτό που λέει περίπου ο κ. Βενιζέλος, με μεγαλύτερη ένταση από ότι το λέτε εσείς, ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μία κυβέρνηση, στην οποία όλα τα καλά τα πιστώνονται στον Σαμαρά και στη ΝΔ και όλα τα δύσκολα τα κουβαλάει πάνω του η ΔΗΜΑΡ και κυρίως το ΠΑΣΟΚ. 
Φ.Κ.:  Η ΔΗΜΑΡ εκείνο που κουβαλάει, εκείνο που θέλει συνεχώς να κουβαλάει είναι το αποτέλεσμα, όσο και το αντίκρισμα του αποτελέσματος στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών, ότι αυτό που έκανε και κάνει η ΔΗΜΑΡ, δεν το έκανε για το δικό της εκλογικό μέγεθος, το έκανε-για αυτό και η υπέρβαση-για να υπηρετήσει το στόχο, για να εξασφαλιστεί ο στόχος και αυτό είναι η χώρα να οδεύσει στην έξοδο από την κρίση. Να αρχίσει να ανακάμπτει η ελληνική κοινωνία. Υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης, τα σημάδια πια τα ξέρουμε, αυτά ψηλαφούμε, αυτά πιάνουμε και προς την κατεύθυνση αυτή οδεύουμε . 

Ο.Τ.: Ναι, αλλά αυτό που λέει ο Γιάννης έχει μία σημασία και ισχύει γιατί το δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, τα καλά τα πιστώνεται ο κ. Σαμαράς ενώ τα λιγότερο καλά, κυρίως το ΠΑΣΟΚ και βεβαίως η ΔΗΜΑΡ, αυτό είναι ένα γεγονός, δεν έχετε κάποια ερμηνεία γιατί συμβαίνει αυτό το πράγμα; Έχει σχέση με αυτό που λέγαμε, τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης και το πόσο δικές σας προτάσεις ή απόψεις γίνονται αποδεκτές ή όχι; 
Φ.Κ.: Ναι, υπάρχει ένα ζήτημα με την έννοια ότι προτάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές δεν έχουν γίνει. Και επειδή το παράδειγμα διευκολύνει την κατανόηση αυτών που λέω το αναφέρω. Εμείς είχαμε υποστηρίξει την ανάγκη να προωθηθεί όλο αυτό το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας, αυτό προωθείται τώρα με καθυστέρηση. Για αυτή την καθυστέρηση ποιος φταίει; Δεν φταίει η ΔΗΜΑΡ.

Γ.Π.: Αυτό όμως δεν είναι και μια ιδεολογική διαφορά. Είναι από θέμα δυσλειτουργίας, ανεπάρκειας ενός υπουργού, δεν ξέρω ποιανού, που δεν το προχώρησε. 
Φ.Κ.: Κ. Πρετεντέρη, σε κάθε περίπτωση είναι ένα ζήτημα. 

Γ.Π.: Ναι, αλλά είναι άλλο αυτό και άλλος παραδείγματος χάριν το αντιρατσιστικό, που εκεί από ότι φαίνεται υπάρχουν διαφορές ουσίας, δεν υπάρχουν διαφορές μόνο. 
Φ.Κ.: Έχετε δίκιο, όπως διαφορά δημοκρατικής ουσίας είναι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζονται τα κοινωνικά δικαιώματα, ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζονται τα ατομικά δικαιώματα.

Ο.Τ.: Τώρα σε ότι αφορά την οικονομία , επειδή σας άκουσα να λέτε ότι υπάρχουν προοπτικές ανάκαμψης. Σήμερα είχαμε την δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΟΟΣΑ που λέει, προβλέπει, ότι η Ελλάδα και το 2014 θα είναι σε ύφεση, δηλαδή θα μετρήσουμε 7 συνεχόμενα χρόνια ύφεσης, τη συμμερίζεστε αυτή την εκτίμηση; Με βάση τα στοιχεία και την ενημέρωση που έχετε η δική σας η άποψη ποια είναι; 
Φ.Κ.: Στην βάση των στοιχείων που υπάρχουν και με την αξιολόγηση που έχουμε κάνει, εμείς πιστεύουμε ότι στο τέλος του 2013, αρχές του 2014, θα αρχίσει άλλη πορεία. Βεβαίως υπάρχει το μεγάλο ζήτημα της ανεργίας, αυτή είναι η μεγάλη πληγή με τραγικούς πρωταγωνιστές τους νέους άντρες και τις νέες γυναίκες και προς την κατεύθυνση αυτή παίρνονται κάποια μέτρα. Μέτρα, όχι συνολικής λύσης, αλλά μέτρα ανακούφισης. Για αυτό και η ΔΗΜΑΡ προωθεί το δίκτυο κοινωνικής προστασίας, γι' αυτό επιμένουμε στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, γι' αυτό επιμένουμε ότι από την ώρα που θα φύγουν οι δεσμεύσεις που έχουμε, ότι θα πρέπει για παράδειγμα να αξιοποιηθούν οι πίνακες των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ. Υπάρχουν επιτυχόντες στο ΑΣΕΠ και βρίσκονται σε αναμονή εδώ και δύο-τρία χρόνια. Θέλω να πω με άλλα λόγια ότι ανακουφιστικές ενέργειες- κινήσεις πρέπει να γίνουν, όπως για παράδειγμα στις θέσεις εργασίας. Επιπλέον πρέπει χωρίς καθυστέρηση να καταβληθούν στους πολίτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου , εκείνα που χρωστάει το ελληνικό δημόσιο

Γ.Π.: Καλά αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ
Ο.Τ.: Αλλιώς πως θα αναθερμανθεί η αγορά.
Φ.Κ.: Δεν θα αναθερμανθεί αν δεν υπάρξει άμεση καταβολή. Βεβαίως σε ένα μεγάλο ποσό έχει καταβληθεί και ήδη έδωσε κάποια πρώτα σημάδια θετικά, είχαμε κάποια θετικά αποτελέσματα. Δεν λέω, παρακαλώ πάρα πολύ, το επαναλαμβάνω για την ακρίβεια των λεγομένων μου, ότι αποτελεί την οριστική λύση του ζητήματος, αλλά στην οριστική λύση θα πάμε αξιοποιώντας και δυνατότητες εντός των δεσμεύσεων που έχουμε για την αντιμετώπιση του χρέους.

12 Μαΐου 2013

Ποιος δρόμος για την Ευρώπη;


Κίνδυνοι, προκλήσεις και προοπτικές για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα
Παρασκευή 17 Μαΐου, 7.30 μμ 
ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100)
Αμφιθέατρο Ρ/Σ Α9.84, στο  Γκάζι

Ο μ ι λ η τ έ ς:

ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης
η ευρωβουλευτής Μαριέττα Γιαννάκου
ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών Γιάννης Δρόσος
η ευρωβουλευτής Μαριλέννα Κοππά
ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής & Οικονομίας στο Οικονομικό Παν/μιο Αθηνών Γιώργος Παγουλάτος

Συντονίζει ο Γεράσιμος Γεωργάτος, υπεύθυνος στην ΕΕ της ΔΗΜΑΡ για την Ευρωπαϊκή και Εξωτερική Πολιτική

10 Μαΐου 2013

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για την απόφαση της ΟΛΜΕ για απεργία την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων


Η πρόταση της ηγεσίας της ΟΛΜΕ για απεργιακές κινητοποιήσεις τις ημέρες των πανελλαδικών εξετάσεων είναι μία επιλογή που πλήττει κατάφορα τους μαθητές και τις οικογένειές τους. 
Η διεκδίκηση αιτημάτων ουδεμία σχέση μπορεί να έχει με ακραίες και εκβιαστικές ενέργειες που βάζουν την κοινωνία απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα και δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.
Αυτές τις κρίσιμες ώρες, καλούμε την ηγεσία της ΟΛΜΕ να επανεξετάσει τη στάση της και να μην προβεί σε ενέργειες που προσβάλλουν την ίδια την κοινή λογική.

Καλούμε και τις δυο πλευρές να εξαντλήσουν τα περιθώρια διαλόγου, προκειμένου να βρεθεί συναινετική λύση στα ζητήματα που έχουν ανακύψει.

1 Μαΐου 2013

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για την εργατική Πρωτομαγιά


Η εργατική πρωτομαγιά αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μία περίοδο που στην Ευρώπη κυριαρχεί το δόγμα της λιτότητας και η αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους και η συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Σε αυτή τη συγκυρία, οι πολίτες δεν μπορούν παρά να ενώσουν τις φωνές τους με τις προσπάθειες που γίνονται για συνολική αλλαγή πορείας της Ευρώπης. Αγωνιζόμαστε, για την αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη, ώστε και η χώρα μας να καταφέρει να βγει από την κρίση και να οδηγηθεί στην ανάπτυξη και την ανάκαμψη. Είναι ο μόνος δρόμος, για να σταματήσει ο κατήφορος της ανεργίας και να προστατευθούν τα εργασιακά δικαιώματα.