Θεμελιώδεις αρχές

...«δημοκρατικός σοσιαλισμός - αριστερός ευρωπαϊσμός - μεταρρυθμιστική στρατηγική –οικολογική εγρήγορση»...

25 Δεκεμβρίου 2011

Χρονια πολλα "... Θα γεμισουν οι κηποι με καταραχτες" (Μιχαλης Κατσαρος-Οταν)







Όταν…
Όταν ακούω να μιλάν για τον καιρό
όταν ακούω να μιλάνε για τον πόλεμο
όταν ακούω σήμερα το Αιγαίο να γίνεται ποίηση
να πλημμυρίζει τα σαλόνια
όταν ακούω να υποψιάζονται τις ιδέες μου
να τις ταχτοποιούν σε μια θυρίδα
όταν ακούω σένα να μιλάς
εγώ πάντα σωπαίνω.
Όταν ακούω κάποτε στα βέβαια αυτιά μου
ήχους παράξενους ψίθυρους μακρινούς
όταν ακούω σάλπιγγες και θούρια
λόγους ατέλειωτους ύμνους και κρότους
όταν ακούω να μιλούν για την ελευθερία
για νόμους ευαγγέλια και μια ζωή με τάξη
όταν ακούω να γελούν
όταν ακούω πάλι να μιλούν
εγώ πάντα σωπαίνω.
Μα κάποτε που η κρύα σιωπή θα περιβρέχει τη γη
κάποτε που θα στερέψουν οι άσημες φλυαρίες
κι όλοι τους θα προσμένουνε σίγουρα τη φωνή
θ’ ανοίξω το στόμα μου
θα γεμίσουν οι κήποι με καταρράκτες
στις ίδιες βρώμικες αυλές τα οπλοστάσια
οι νέοι έξαλλοι θ’ ακολουθούν με στίχους χωρίς ύμνους
ούτε υποταγή στην τρομερή εξουσία.
Πάλι σας δίνω όραμα. 




18 Δεκεμβρίου 2011

18 Δεκεμβρίου ημέρα μεταναστών-Σε αδράνεια το τοπικό Συμβούλιο ένταξης




 
18 Δεκεμβρίου ημέρα μεταναστών-Σε αδράνεια το τοπικό Συμβούλιο ένταξης


Η διεθνής μετακίνηση ανθρώπων αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του παγκόσμιου χωριού. Οι μετανάστες, υπό προϋποθέσεις, μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη μιας χώρας και να την πλουτίσουν δημογραφικά και πολιτισμικά. Στην περίπτωση της Ελλάδας, όμως, σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης, η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη. 

Η συγκέντρωση εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών αποτελεί παγίδευση και για τους ίδιους, αλλά και προκαλεί σοβαρά κοινωνικά ζητήματα στον ντόπιο πληθυσμό. Οι ίδιοι, στην καλύτερη περίπτωση, αποτελούν μια μάζα εργατών-δούλων, που υφίσταται άγρια εκμετάλλευση, χωρίς δικαιώματα ή, στη χειρότερη περίπτωση, προστίθενται απλώς στις στρατιές των ανέργων, χωρίς πόρους, καταδικασμένοι στην εξαθλίωση, τον απόλυτο αποκλεισμό, την παραβατικότητα. 

Η κοινωνία μας θα ήταν φτωχότερη  χωρίς τη συνεισφορά των μεταναστών. Σήμερα, καθώς τιμούμε τη συμβολή τους, ας αποφασίσουμε  να διαφυλάξουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα κάθε άνδρα, γυναίκας και παιδιού που περνούν τα σύνορα μας αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας με την 50/2011 απόφαση του και σύμφωνα με τον ν. 3852/10 συγκρότησε Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών. 

Η Δημοκρατική Αριστερά Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας πιστεύει ότι η δραστηριοποίηση του είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της ένταξης των μεταναστών συμπολιτών μας στην τοπική  κοινωνία και την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων τους. 

13 Δεκεμβρίου 2011

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τις εισηγήσεις της τρόικας για νέα μέτρα


Οι εισηγήσεις της τρόικας για απολύσεις, κατάργηση του κατώτατου μισθού, περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων είναι επιλογές που διαλύουν την κοινωνία, καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό, επιτείνουν την ύφεση και δεν διαμορφώνουν προοπτική εξόδου από την κρίση.
Η χώρα δεν μπορεί να γυρίσει δεκαετίες πίσω επειδή ακραίοι συντηρητικοί «εγκέφαλοι» θέλουν να οδηγήσουν την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη σε απόλυτο αδιέξοδο.

12 Δεκεμβρίου 2011

15% Λιγοτερα τα ποσα των ΚΑΠ στους Δήμους




Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργούς:
Οικονομικών
Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Θέμα:  «Περικοπή κατά 15% των Κεντρικών Αυτοτελών  Πόρων των ΟΤΑ της χώρας»

    Στον αέρα τινάζεται ο προϋπολογισμός των Δήμων της χώρας μετά το έγγραφο που εστάλη από το υπουργείο Οικονομικών στις δημοτικές υπηρεσίες, σύμφωνα με το οποίο περικόπτονται κατά 15% οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε οικονομικό στραγγαλισμό  όλους τους ΟΤΑ της χώρας λίγο πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2012.
    Ήδη οι Δήμοι εισπράττουν πολύ λιγότερα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, λόγω της αδυναμίας πληρωμής τους από τους συμπολίτες μας, που βιώνουν την ανέχεια από τα εξοντωτικά μέτρα λιτότητας, ενώ πολλοί εξ αυτών έχουν μειωμένα έσοδα  λόγω της αποπληρωμής  δανείων που είχαν συναφθεί στο παρελθόν από τις Καποδιστριακές δημοτικές αρχές.
    Χαρακτηριστική περίπτωση ο Δήμος Πατρέων ο οποίος εισπράττει 19% λιγότερα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη, δεν εισέπραξε για το 2011 ούτε ένα ευρώ από τη ΣΑΤΑ, από το Πράσινο Ταμείο και από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, κονδύλια τα οποία είχαν προϋπολογιστεί. Αποτέλεσμα τούτων είναι όχι μόνο να μην μπορεί ο Δήμος να καταβάλλει τις πληρωμές για τις εν εξελίξει εργολαβίες, όχι μόνο να μην μπορεί να προκηρύξει νέα έργα, ούτε καν για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας των δημοτών (ηλεκτροφωτισμός, κάλυψη λακκουβών κ.α) αλλά και να μην μπορεί να υλοποιήσει την κοινωνική του πολιτική καθώς και τις πολιτιστικές και άλλες δράσεις του.
    Με τις περικοπές το 2012, ο Δήμος θα βρεθεί στη πολύ δυσάρεστη θέση να μην μπορεί να καταβάλλει μισθούς στους εργαζομένους του και τις επιχορηγήσεις στα Νομικά του Πρόσωπα.
•    Επειδή  η πολιτική αυτή της κεντρικής εξουσίας ωθεί τους ΟΤΑ στο να αυξήσουν, και μάλιστα σημαντικά, τα δημοτικά τέλη σε αυτή τη δραματική περίοδο για τους δημότες οι οποίοι ήδη αδυνατούν να πληρώσουν τα υπάρχοντα τέλη,
•    Επειδή αυτός ο φαύλος κύκλος με τη σειρά του οδηγεί τους ΟΤΑ με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Προτίθεται η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους ΟΤΑ και να μην τους οδηγήσει σε πλήρη αδράνεια, επανεξετάζοντας την απόφαση περικοπής κατά 15% των Κεντρικών Αυτοτελών  Πόρων;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός

10 Δεκεμβρίου 2011

Αγωνας για τα ανθρωπινα δικαιωματα



Κάθε άνθρωπος πάνω στον πλανήτη Γη θα πρέπει να έχει δικαιώματα. Να μην φοβάται και να μην αισθάνεται απειλή, να ζει σε ένα περιβάλλον δημοκρατικό και να μην παραβιάζονται οι προσωπικές του ελευθερίες, Τουλάχιστον έτσι λένε τα χαρτιά. Ήταν 10 Δεκεμβρίου του 1948 όταν στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ υπεγράφη η σχετικη Παγκόσμια Διακήρυξη.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα όμως δεν προστατεύονται με τις διακηρύξεις και τη ρητορική των επετείων, ούτε γίνονται αυτομάτως σεβαστά λόγω της ειρηνικής περιόδου που διέρχεται – τουλάχιστον η Ευρώπη.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι κομμάτι του πολιτισμού του ανθρώπινου γένους, καλύπτουν κάθε άνθρωπο όπου γης και μας υποχρεώνουν σε καθημερινό αγώνα υπέρ των αδυνάτων, των αποκλεισμένων και των κινδυνευόντων.
Η ΔΗΜΑΡ θα τιμήσει την ημέρα αυτή σήμερα εντείνοντας τις προσπάθειές της για μία κοινωνία ισοελευθερίας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής είναι κατώτερες των περιστάσεων και των αναγκών της Ευρώπης.

Δήλωση του Φώτη Κουβέλη, για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής


Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής είναι κατώτερες των περιστάσεων και των αναγκών της Ευρώπης.
Είναι αποκλειστικά επικεντρωμένες στη δημοσιονομική πειθαρχία. Απουσιάζει η οικονομική αλληλεγγύη.
Δεν υπάρχουν μέτρα για την ανάπτυξη και για την αποτροπή της ύφεσης που απειλεί τη χώρα μας και άλλες χώρες της Ευρώπης.
Δεν προσδιορίζεται ο δημοκρατικός έλεγχος των εθνικών κοινοβουλίων και του Ευρωκοινοβουλίου .
Η Ευρώπη χρειάζεται αποτελεσματικό ταμείο διάσωσης με επαρκή χρηματοδότηση, χρειάζεται ευρωομόλογα, χρειάζεται τη μεταφορά μέρους του χρέους στην ΕΚΤ, καθώς και την έκδοση χρήματος.
Η Ευρώπη  που διεκδικούμε είναι μια Ευρώπη πολιτικά και οικονομικά ενοποιημένη.

9 Δεκεμβρίου 2011

Εκρηκτική άνοδος της Αριστεράς. Στο 9,5% η ΔΗΜΑΡ !!!


 Ικανοποιημένος αλλά σίγουρα όχι εφησυχασμένος δήλωσε ο αρχηγός της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης από τη μεγάλη άνοδο που παρουσιάζει το κόμμα του σύμφωνα με τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων.






Ο κ. Κουβέλης, μιλώντας στον Real FM, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ «έχει απολέσει την κοινωνική του βάση», χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη ως αναμενόμενη «λόγω των πολιτικών που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο συγκρότησης ενός ενιαίου «τόξου εξουσίας της Αριστεράς», ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ ξεκαθάρισε η αντιμνημονιακή στάση δεν είναι αρκετή για τη γέννησή του: «Ο πολυκερματισμός της Αριστεράς πρέπει να αντιμετωπιστεί αλλά όχι ερήμην των διαφορών σε καίριας σημασίας ζητήματα πολιτικής. Έχουμε διαμετρικά αντίθετες θέσεις για παράδειγμα στα ζητήματα της Ευρώπης».

«Ασφυκτικές καταστάσεις για την Ελλάδα» αλλά και τις λοιπές χώρες του Νότου εκτίμησε, τέλος, ο κ. Κουβέλης ότι θα δημιουργηθούν με τις σχεδιαζόμενες πολιτικές απόλυτης δημοσιονομικής πειθαρχίας των Ευρωπαίων ηγετών, αφού «δε λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες και τις αρνητικές καταστάσεις της κάθε χώρας».

 
Οι δημοσκοπήσεις μοιάζουν με βροχή το τελευταίο διάστημα με σημαντικες όμως διαφορές. Παραθέτουμε από τα "Επικαιρα"



Public Issue

Ενισχυμένα εμφανίζονται τα κόμματα της Αριστεράς, με το ΚΚΕ στο 13,5%, το ΣΥΡΙΖΑ στο 14% και τη Δημοκρατική Αριστερά στο 9,5%.

Στο μειωμένο 6% καταγράφει το ποσοστό του ΛΑΟΣ η δημοσκόπηση, στο 4% των Οικολόγων-Πρασίνων, στο όριο του 3%, για πρώτη φορά, της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ενώ στο 4% υπολογίζονται τα λοιπά κόμματα.

Αρνητική άποψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το 53% των πολιτών και θετική το 44%.

Το 66% έχει θετική άποψη για το ευρώ και το 30% αρνητική. Το 69% πιστεύει ότι εάν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή η κατάσταση θα είναι μάλλον χειρότερη και μόλις το 15% θεωρεί ότι θα είναι καλύτερη.

Το 24% δηλώνει πως έλαβε μέρος σε κάποια κινητοποίηση τον τελευταίο μήνα. Από τον Μάρτιο έως σήμερα το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής σε συγκεντρώσεις έχει καταγραφεί τον Ιούλιο και ανέρχεται στο 29%.

Κατά του μνημονίου τάσσεται το 71% των ερωτηθέντων ενώ υπέρ τάσσεται το 20%

Το 51% δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική και 49% πως ενδιαφέρεται.

Το 45% των ερωτηθέντων, δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τη λειτουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου. Το 36% δηλώνει όχι και τόσο, το 13% αρκετά ικανοποιημένο και το 2% πολύ ικανοποιημένο.

Το συντριπτικό 81% δηλώνει δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της νέας κυβέρνησης και το 15% ικανοποιημένο.

Το 60% έχει θετική και μάλλον θετική άποψη για την κυβέρνηση Παπαδήμου, ενώ το 20% έχει αρνητική άποψη.

Υψηλά είναι τα ποσοστά δημοτικότητας του Λουκά Παπαδήμου, καθώς φτάνουν το 60%. Υψηλά είναι τα ποσοστά δημοφιλίας του και στους ψηφοφόρους των κομμάτων.

Αναφορικά με την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό του για τη διαχείριση των προβλημάτων της οικονομίας το 53% δηλώνει ότι δεν τον εμπιστεύεται, έναντι 43% που δηλώνει την εμπιστοσύνη του.

Ο Φώτης Κουβέλης είναι ο πιο δημοφιλής αρχηγός κόμματος με 58%. Ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας με 39% ο Αντώνης Σαμαράς με 31%, ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 30%, η Αλέκα Παπαρήγα με 30%, η Ντόρα Μπακογιάννη με 25 και ο Γιώργος Παπανδρέου με 12%.


Metron Analysis

Στην πρόθεση ψήφου της δημοσκόπησης που δημοσιεύει η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος". η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 29,3% έναντι 17,1% του ΠΑΣΟΚ. Τα κόμματα της Αριστεράς βρίσκονται ψηλά με το ΚΚΕ στο 13,6%, το ΣΥΡΙΖΑ στο 10,7% και η Δημοκρατική Αριστερά στο 5,9%. Το ΛΑΟΣ είναι λίγο πάνω από το 9%, οι Οικολόγοι Πράσινοι ανεβάζουν το ποσοστό τους στο 5,8%, ενώ σε αντίθεση με την πρώτη δημοσκόπηση, το κόμμα της κ. Μπακογιάννη δεν μπαίνει στη Βουλή.

Επίσκεψη του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Λεβέντη, στην Ελληνική Χαλυβουργία

Αντιπροσωπεία της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ με επικεφαλής τον βουλευτή Αττικής Θανάση Λεβέντη, επισκέφτηκε τους απεργούς της Ελληνικής Χαλυβουργίας, με τους οποίους και συζήτησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τα αιτήματα της απεργίας.
Ο Θανάσης Λεβέντης εξέφρασε τη συμπαράσταση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ στον αγώνα των απεργών χαλυβουργών, ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, να μην κυριαρχήσουν οι προωθούμενες ακραίες ελαστικές μορφές εργασίας (απολύσεις, μειώσεις ωραρίου με μειώσεις αποδοχών, μείωση μισθών ) και δήλωσε ότι η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θα στηρίξει τον αγώνα των απεργών για επαναπροσλήψεις, για αξιοπρεπείς συμβάσεις εργασίας και για ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών εργασίας σε ένα εφιαλτικό εργασιακό περιβάλλον.

6 Δεκεμβρίου 2011

Δημοσκόπηση – Δεκεμβρίου 2011, στο 6,3% η ΔΗΜΑΡ !!!


Προβάδισμα 6,2 ποσοστιαίων μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ δίνει δημοσκόπηση της GPO τα αποτελέσματα της οποίας μεταδόθηκαν τη Δευτέρα από το Mega. Σημαντικά αυξημένα είναι ακόμη τα ποσοστά του ΚΚΕ που προσέγγισε το 10% αλλά και της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Συγκεκριμένα η δημοσκόπηση δίνει 21,5% στη Νέα Δημοκρατία έναντι 15,3% για το ΠΑΣΟΚ.
Στην προηγούμενη μέτρηση, τον Σεπτέμβριο, η ΝΔ είχε 22,3% και το ΠΑΣΟΚ 15,5%.
Ελαφρά αύξηση καταγράφει το ΚΚΕ που φτάνει το 10% έναντι του 9,8%.
Ακολουθούν ο ΛΑΟΣ με 7,1% και στη συνέχεια η Δημοκρατική Αριστερά που καταγράφει δημοσκοπική αύξηση των ποσοστών από το 2,7% το Σεπτέμβριο σε 6,3%.
Άνοδο καταγράφει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που φτάνει το 6,1%, όπως και οι Οικολόγοι Πράσινοι που βρίσκονται στο 3%.

Κάτω από το όριο εκλογής στο Κοινοβούλιο βρίσκεται η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,3% και το Άρμα Πολιτών στο 0,8%.
Το λευκό και το άκυρο βρίσκονται στο 17,5% ενώ δεν γνωρίζουν τι θα ψηφίσουν το 10,1%.
Επιπλέον, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 89,2% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι απέτυχε το Μνημόνιο.
Ακόμη, το 76,7% επιθυμεί «να παραμείνει η Ελλάδα πάση θυσία στο ευρώ» έναντι του 20,8% που έχει αντίθετη άποψη.
Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με 29,2% ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου συγκεντρώνει το 16%. Την απάντηση «κανένας» έδωσε το 53,8%.
Εξάλλου, το 76,3% εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να κατέλθει στις εθνικές εκλογές με αρχηγό τον Γιώργο Παπανδρέου.


27 Νοεμβρίου 2011

Ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί και να κυβερνηθεί προοδευτικά.


Συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη, στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» και το δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη



Από  όλους τους ηγέτες που ζήσατε ποιος σας επηρέασε περισσότερο;
Ο Μπάμπης Δρακόπουλος, γραμματέας του ΚΚΕ Εσωτερικού. Ημουν μαζί του τότε στο Τμήμα Θεσμών. Νεαρός πολύ εγώ. Και ανακάλυψα κάποια στιγμή ότι στο εξωτερικό υπάρχουν ανοιχτές φυλακές.
Μιλάμε για πότε;
Το 1975. Και πάω στον Δρακόπουλο ενθουσιασμένος. Ναι, μου λέει, είναι πολύ σημαντικό, αλλά αν έχεις την καλοσύνη, αναζήτησε τα κείμενα του Διονύσιου Σκληρού που έχει μιλήσει πολλά χρόνια πριν για το σύστημα των ανοιχτών φυλακών. Κι εγώ κατέρρευσα.
Τέτοια ευρυμάθεια;
Αυτός μαζί με τον Λεωνίδα Κύρκο καθόρισαν τη σκέψη της δικής μου Αριστεράς. Ηταν κατηγορούμενος στο Εφετείο γα την πολιτική του δράση και στην απολογία του μίλησε για την ανάγκη της ενωμένης Ευρώπης. Το φαντάζεστε ; Στο πενταμελές Εφετείο.

Ποιος είναι αριστερός  για εσάς; Ο Tίτοs Πατρίκιος στο ΒΗΜΑ είπε ότι είναι αυτός που πιστεύει στις αρχές της Γαλλικής Επανάστασης.
Οι ιδέες του γαλλικού Διαφωτισμού, ναι, αναμφισβήτητα. Μαζί με την κοινωνική ευαισθησία, την κοινωνική αλληλεγγύη που είναι η πεμπτουσία μιας αριστερής πολιτικής. Εγώ δεν είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι πέθαναν οι ιδεολογίες.
Και το όραμά σας είναι μια μεγάλη Αριστερά, ένα νέο ΕΑΜ, όπως λένε κάποιοι πρώην σύντροφοι σας;
 Εχω την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί αυτό το μεγάλο μέτωπο της Αριστεράς. Η Δημοκρατική Αριστερά έχει στον πυρήνα τής πολιτικής της τον σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, τον αριστερό ευρωπαϊσμό...

To ΚΚΕ τον έχει αποκλείσει και ο ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνεται.
Ετσι ακριβώς. Δεν αρκεί λοιπόν η αντι μνημονιακή στάση για να συγκροτηθεί ένα μέτωπο της Αριστεράς. Εγώ άλλωστε δεν πιστεύω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω στα συντρίμμια του κράτους. Η χώρα και η κοινωνία μπορούν να προχωρήσουν μόνο με μεταρρυθμίσεις.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας σήμερα;
Η αντιμετώπιση του χρέους και η δημιουργία ενός δικτύου προστασίας για το 30% του λαού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και για το 18,5%, που είναι άνεργοι.
Και πώς δημιουργείς δίκτυο προστασίας; Με επιδόματα;
Με κοινωνική πολιτική, αλλά και ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στην εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Δυστυχώς η προτεραιότητα δεν μπορεί να είναι μία. Πρέπει να γίνουν όλα μαζί. Εχουμε, βλέπετε, μια πολύμορφη κρίση.
Η απορία μου είναι πιο πεζή. Δηλαδή, αν ήσασταν ο Παπαδήμος αυτές τις μέρες, τι θα κάνατε;
Θα προσπαθούσα να εξασφαλίσω την εκταμίευση της έκτης δόσης και να έρθουν χρήματα στην Ελλάδα. Παράλληλα θα προχωρούσα σε αναδιαρθρώσεις του δημόσιου τομέα και ανάπτυξη. Αν δεν υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα, η κρίση δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο.
Για την ανάπτυξη, βέβαια, εκτός από καλές προθέσεις χρειάζονται και λεφτά.
Ναι και πρέπει άμεσα να υπάρξει στοιχειωδώς έστω η χρηματοδότηση της εσωτερικής αγοράς. Τα λουκέτα συνεχώς αυξάνονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για το μικρομεσαίο επιχειρηματία και για την αύξηση της ανεργίας και για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Συμφωνείτε και με την τήρηση των συμφωνιών τη 26ns Οκτωβρίου;
 Η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου αποτελεί μια ανάσα. Από μόνη της όμως δεν αρκεί. Αυτή η ανάσα μπορεί να γίνει κομμένη ανάσα εάν δεν συνοδευτεί από μια άλλη πολιτική στο εσωτερικό.
Τότε γιατί συστήσατε στον Σαμαρά να μην υπογράψει;
Δεν συνέστησα στον Σαμαρά να μην υπογράψει. Απλώς σχολίασα ότι ήταν υπερβολική η απαίτηση των εταίρων μας.

Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, έπειτα από όσα μου λέτε δεν αντιλαμβάνομαι γιατί καταψηφίσατε τον Παπαδήμο.
Να σας πω. Διότι ήταν μια επιλογή στο πλαίσιο του συντηρητικού τόξου του πολιτικού συστήματος. Η συγκρότηση αυτού του τόξου απέκλεισε εκ των προτέρων τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και τούτο ανεξάρτητα από το τι θα έπρατταν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Ο Παπανδρέου δεν σας πρότεινε να συμμετέχετε στην κυβέρνηση;
 Οχι. Ο κ. Παπανδρέου μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι προωθεί τη ρύθμιση αυτής της κυβέρνησης. Του είπα ότι είμαι ενημερωμένος από τον Τύπο.
Σας είπε και για τον ΛΑΟΣ;
Βεβαίως υπήρξε αναφορά και στον ΛΑΟΣ. Εμείς βέβαια είχαμε αποφασίσει ότι δεν συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση με αυτά τα χαρακτηριστικά.
Σε ποια κυβέρνηση θα συμμετείχατε;
 Σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη μετατόπιση της πολιτικής προς μια προοδευτική κατεύθυνση.
Αν ο Παπανδρέου, πριν συμφωνήσει με τον ΛΑΟΣ, σας είχε πει να συζητήσετε το ενδεχόμενο μια κεντροαριστερής κυβέρνησης με τη συμμετοχή και της Νέας Δημοκρατίας, θα το συζητούσατε;
 Με τα χαρακτηριστικά της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ναι.

Και γιατί δεν το προτείνατε εσείς;
Γιατί θεώρησα ότι καλύτερη και από μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας είναι η γνήσια και καθαρή λύση της προσφυγής στις εκλογές.

Θα το δέχονταν οι δανειστές μας; Η’ θα χάναμε την έκτη δόση και θα πήγαινε στις  ελληνικές καλένδες και η συμφωνία της 26ns Οκτωβρίου;
 Εγώ πιστεύω ότι θα το αποδέχονταν. Οταν έκανα την πρόταση για εκλογές, ήξερα τα ασφυκτικά περιθώρια. Εχουμε όμως και μια κοινωνία διαλυμένη που πρέπει να εκφραστεί.
Οι εκλογές τι λύση θα έδιναν; Θα νικούσε ο Σαμαράς ... Ελπίζω να μην αμφισβητείτε τις δημοσκοπήσεις.
Οχι, δεν τις αμφισβητώ.
Θα ερχόταν δεύτερο το ΠΑΣΟΚ, θα βγάζατε και εσείς , όπως και τα άλλα κόμματα της Αριστεράς , περισσότερους βουλευτές και θα είχαμε μια πιο πλουραλιστική Βουλή.
Και θα αναζητούσαμε νέες συνθέσεις. Από τη στιγμή μάλιστα που κανένα κόμμα δεν θα έχει αυτοδυναμία δεν θα είχαμε και άλλη λύση.
Εκλογές και κυβέρνηση συνεργασίας δηλαδή μου λέτε.
Ναι, νέες συνθέσεις και κυβερνήσεις συνεργασίας. Να το πω καθαρά. Τη Δημοκρατική Αριστερά δεν την αφήνει αδιάφορη η κυβερνητική εξουσία. Ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί και να κυβερνηθεί προοδευτικά.
Κυβέρνηση συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ φαντάζομαι, όχι με την Κεντροδεξιά.
Βεβαίως, μιλάω πάντα για μια κεντροαριστερή κυβέρνηση. Εδώ βεβαίως τίθεται το θέμα με ποιες δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, όπως αντιστοίχως και στο ΠΑΣΟΚ θα θέτουν το ερώτημα με ποιες δυνάμεις της Αριστεράς.
Εσείς με ποιες δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσατε να συνεργαστείτε;
Δεν είναι θέμα προσώπων. Είναι θέμα πολιτικού περιεχομένου. Υπάρχει πολύς κόσμος που πίστεψε σε μια προοδευτική πολιτική, διαψεύστηκε και απομακρύνθηκε. Αυτές οι δυνάμεις όμως είναι υπαρκτές. Η Δημοκρατική Αριστερά θέλει να ανασυγκροτηθεί αυτός o χώρος με τη συμμετοχή των σοσιαλδημοκρατών, των σοσιαλιστών, των οικολόγων, των προοδευτικών πολιτών οι οποίοι δεν καλύπτονται από τα υπάρχοντα σχήματα.
Θα ήταν προτιμότερο μετά τις εκλογές να υπάρχει ένας καινούργιος ηγέτης στο ΠΑΣΟΚ;
Αυτό είναι θέμα που θα το αποφασίσει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.
Θα επιμείνω στο εξής. Μετά τις εκλογές η Δημοκρατική Αριστερά θα συζητήσει με το ΠΑΣΟΚ και με άλλες κεντροαριστερές δυνάμεις το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας;
Ναι, βεβαίως.
Αυτή τη συζήτηση δεν θα μπορούσατε να γίνει τον Οκτώβριο και να μην καταλήγαμε σε μια κυβέρνηση που γέρνει δεξιά, για να το πω απλουστευτικά, αλλά να είχαμε μια κυβέρνηση που γέρνει αριστερά;
 Μα το συντηρητικό τόξο ήταν ήδη διαμορφωμένο. Για αυτό θεωρούσαμε ότι η αναγκαία πολιτική κίνηση ήταν οι εκλογές.
Κάποιες εφημερίδες του Βορρά έγραψαν Goodby Παπανδρέου Goodby Μπερλουσκόνι, καλώς ήρθε Μόντι-Παπαδήμο. Επισημαίνουν όμως μια βασική διαφορά, ότι τον Μόντι δεν τον στηρίζει η Ακροδεξιά αλλά τον στηρίζει η Αριστερά. Στην Ελλάδα έχουμε το αντίστροφο.
Το γεγονός πάντως ότι και στην Ελλάδα και στην Ιταλία αναζητήθηκε λύση τεχνοκρατών είναι ήττα της πολιτικής.
Δεν μου απαντάτε όμως. Οι αριστεροί στην Ιταλία στηρίζουν τον κεντροδεξιό τεχνοκράτη, εδώ γιατί όχι;
Μα και εμείς εδώ θα παρακολουθούμε, θα καταθέτουμε τις προτάσεις μας, τις διεκδικήσεις μας και θα στηρίζουμε ό,τι είναι χρήσιμο να στηριχθεί.
Που σημαίνει ότι θα ψηφίσετε μέτρα  του Παπαδήμου.
Βεβαίως, εάν είναι σωστά, γιατί να μην τα ψηφίσουμε;
Ποια είναι η άποψή σας για το νέο Πρωθυπουργό;
Είναι θετική η γνώμη μου. Αλλά να σας πω, όμως, αυτό το υπερτροφικό σχήμα των 49 υπουργών τι μαρτυρεί; Μαρτυρεί το βαθύτατα συμψηφιστικό χαρακτήρα αυτής της κυβέρνησης. Την ανεπάρκεια, αλλά και την παθολογία του πολιτικού συστήματος.
Δεν έχετε άδικο, αλλά ξέρετε τι λένε και για σας; Ότι συνέχεια μιλάτε για συνεργασίες, όταν όμως σας δίνεται η ευκαιρία, κάνετε πίσω. Χαρακτηριστική περίπτωση ο νόμος για τα ΑΕΙ. Συμφωνούσατε σε πολλά σημεία αλλά δεν τον ψηφίσατε.
Οχι, δεν είναι έτσι. Δεν ψηφίσαμε επί της αρχής. Ψηφίσαμε όμως 24 διατάξεις του νόμου. Η πολιτική δεν πρέπει να ασκείται με όρους μανιχαϊσμού, μαύρο άσπρο. Για αυτό και είπαμε ότι πρέπει να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο και στην πορεία να αλλάξουν όσα πρέπει να αλλάξουν...
Ησασταν ενάντια στις καταλήψεις, μου λέτε.
Ναι, είπα ότι όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων πρέπει να είναι ανοικτά έτσι ώστε οι εκπαιδευτικοί, οι φοιτητές, η κοινωνία να διεκδικήσουμε αλλαγές. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν τα σχολεία, τα πανεπιστήμια είναι ανοιχτά.
Δεν δέχεστε δηλαδή την κατηγορία κάποιων συντρόφων σας που αποχώρησαν λέγοντας ότι το βήμα σας είναι δειλό. Ότι ενώ ζητάτε μεταρρυθμίσεις, δεν τολμάτε να τις στηρίξετε κιόλας.
Οχι, δεν είναι δειλό και βέβαια να πούμε ότι μιλάμε για διαφωνίες ελάχιστων φίλων. Είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα όμως. Το ζήτημα της ψήφου προς την κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου το έφερα στην Κεντρική Επιτροπή. Η συζήτηση ήταν βασανιστική. Τελικά, με μεγάλη πλειοψηφία αποφασίσαμε να την καταψηφίσουμε. Υπήρξαν όμως μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που υποστήριξαν να δώσουμε ψήφο ανοχής, να πούμε παρών . Και ένας βουλευτής μας μάλιστα δήλωσε ότι δεν θα πάρει μέρος στην ψηφοφορία διότι δεν συμφωνούσε με την καταψήφιση.
Υπάρχουν βουλευτές άλλων κομμάτων με τους οποίους νιώθετε μια συγγένεια; Oτι έχετε, ας πούμε, τις ίδιες αγωνίες για τη χώρα;
Είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι συζητάμε, αλλά συνήθως, μόλις διαλυθεί η ομήγυρη, αυτή η συζήτηση χάνεται γιατί υποτάσσεται λίγα μέτρα μετά στις κομματικές σκοπιμότητες.
Παρ' όλα αυτά εγώ θα επιμείνω. Υπάρχουν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που θα μπορούσαν να έχουν ρόλο σε μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση;
 Βεβαίως, έχω υπόψη μου βουλευτές και της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι, εάν εγκαταλείψουν βαρίδια και εξαρτήσεις, θα μπορούσαν να υπηρετήσουν μια χρήσιμη πολιτική για τον τόπο.
Ο ΛΑΟΣ; Πρέπει να αποκλειστεί εκ προοιμίου από τη συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας;
Εγώ δεν θα μπορούσα να συνυπάρξω σε μια κυβέρνηση με τις απόψεις του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.
Κάθε μέρα πιο κοντά ή κάθε μέρα πιο μακριά βρίσκεστε από τον ΣΥΡΙΖΑ;
Υπάρχει μια συνεχής πολιτική απομάκρυνση. Οι προσωπικές σχέσεις βέβαια παραμένουν ίδιες.
Πιστεύετε ότι η επόμενη Βουλή από άποψη ανθρώπινου δυναμικού θα είναι καλύτερη από την παρούσα Βουλή;
Δεν το ξέρω. Το θέμα είναι, αγαπητέ Σταύρο, η ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος να γίνει με τη συμμετοχή της κοινωνίας και όχι από τους κομματικούς μηχανισμούς, γιατί τότε θα προκύψει κάτι ακόμα πιο επικίνδυνο από αυτό που ζούμε.
Στη βιβλιοθήκη σας διακρίνω μια φωτογραφία του Τσε Γκεβάρα, πώς ξέμεινε εκεί;
Δεν ξέμεινε. Μου την έστειλε πριν από 25-30 χρόνια ένας φίλος μου ιταλός ευρωκομμουνιστής. Από τότε την κουβαλάω συνεχώς μαζί μου. Κοιτάξτε, ο Τσε Γκεβάρα είναι τα νιάτα μου, είναι οι ευαισθησίες μου.
Είστε και με τον Κάστρο;
Οχι, δεν ήμουν ποτέ παρά μόνο όταν έκανε την επανάσταση. Για μένα σοσιαλισμός χωρίς δημοκρατία και ελευθερία δεν υπάρχει.

26 Νοεμβρίου 2011

Η ΔΗΜΑΡ για την αποσυνδεση εισπραξης τελους ακινητων μεσω ΔΕΗ


Η πρόσθετη φορολόγηση σε όλα τα ακίνητα και μάλιστα μέσω της ΔΕΗ ήταν εξαρχής απαράδεκτο μέτρο. Οι παλινωδίες και οι αστοχίες του κυβερνητικού επιτελείου αναφορικά με το θέμα της είσπραξης προκαλούν απόγνωση, ταλαιπωρία και σύγχυση στους πολίτες. Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί δεν λύνεται ούτε με διευκρινιστικές εγκυκλίους, ούτε με διαρροές για μελλοντικές αλλαγές. 

Υπάρχουν χιλιάδες νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν το τέλος. Πέραν της συγκεκριμένης εντολής να μην κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα, επιβάλλεται η κυβέρνηση να προβεί  άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση για την εξαίρεση από το μέτρο, με ρυθμίσεις και κριτήρια εισοδηματικού και κοινωνικού χαρακτήρα, με  προοπτική την τελική αποσύνδεση της είσπραξης του όποιου τέλους ακινήτων από τη ΔΕΗ.

21 Νοεμβρίου 2011

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για την είσπραξη φόρων μέσω της ΔΕΗ

Χιλιάδες νοικοκυριά, έχουν πραγματική και πλήρη αδυναμία να πληρώσουν το απαράδεκτο τέλος ακινήτων και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει σαφή και συγκεκριμένη εντολή στη ΔΕΗ να μην προχωρήσει σε διακοπές ρεύματος και άμεσα να προβεί σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την εξαίρεση από το μέτρο, με ρυθμίσεις και κριτήρια εισοδηματικού και κοινωνικού χαρακτήρα.

19 Νοεμβρίου 2011

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τον κρατικό προϋπολογισμό 2012και τις εξελίξεις στην οικονομία



Όταν για τέταρτη συνεχή χρονιά θα συνεχιστεί η ύφεση, το κυνήγι της εμφάνισης πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2012 προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην κοινωνία, δεδομένου ότι η νέα κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ θα βαδίσει και πάλι στην πεπατημένη του εικονικού προϋπολογισμού αλλά και της σταθερής κατεύθυνσης περαιτέρω συμπίεσης των συνήθων υποζυγίων.

Τούτες τις δύσκολες ώρες για την κοινωνία επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των αδύναμων στρωμάτων για την ανάσχεση της ανεργίας και την εκκίνηση της αναπτυξιακής και παραγωγικής διαδικασίας.

 Εδω η εισηγητική έκθεση του προυπολογισμού

 

Επίσης

Δήλωση του Δημήτρη Χατζησωκράτη, για το νέο προϋπολογισμό


Με ενδεικτικά μεγέθη και εικονικά στοιχεία ο νέος  προϋπολογισμός είναι συμβατικός.
Κατατίθεται προκλητικά όταν πριν από τρεις ημέρες τα στοιχεία  εκτέλεσης του 10μήνου δείχνουν  ξεκάθαρα  ότι τα κυβερνητικά επιτελεία σταθερά υπολείπονται στα έσοδα,   υπερβάλλουν στις δαπάνες και μειώνουν  εξακολουθητικά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

15 Νοεμβρίου 2011

Αριστερές απαντήσεις σε κρίσιμους καιρούς,της Μαρίας Γιαννακάκη



Είναι γνωστό ότι οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τη συγκεκριμένη στιγμή που πραγματοποιούνται τη διάθεση του εκλογικού σώματος, δεν βγάζουν κυβερνήσεις, ούτε πρωθυπουργούς. Τα κόμματα κάνουν το ταμείο τους στις κάλπες. Οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες καταγράφουν μία ευρεία κοινωνική αποδοχή του Πρωθυπουργού και σε μικρότερο βαθμό της κυβέρνησής του. Και ήταν αναμενόμενο.
Έτσι δεν προκαλούν καμία κατάπληξη τα υψηλά ποσοστά αποδοχής του νέου πρωθυπουργού που εμφανίστηκαν στις χθεσινές δημοσκοπήσεις. Πέραν από το συμπαθές προφίλ του κ. Παπαδήμου και της συστηματικής καλλιέργειας του Μεσσιανικού τρόπου εισαγωγής του στην πολιτική ζωή της χώρας, οι πολίτες αισθάνθηκαν ανακουφισμένοι με την ορκωμοσία του, την οποία ενσωμάτωσαν ως το τέλος ενός περιπετειώδους δεκαημέρου, που ξεκίνησε με την επικοινωνιακή βόμβα του δημοψηφίσματος, συνεχίστηκε με τον διασυρμό των Καννών και την παλινωδία της ονοματολογίας και τις φήμες.

Σύμφωνα με τις ίδιες δημοσκοπήσεις, η αλματώδης άνοδος των ποσοστών της Δημοκρατικής Αριστεράς τους τελευταίους τέσσερις μήνες επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο τις επιλογές της και ιδιαίτερα την τελευταία απόφαση της ΚΕ για καταψήφιση της κυβέρνησης Παπαδήμου, απόφαση για την οποία έγινε τόσος θόρυβος στους κόλπους του κόμματός μας.

Ο κόσμος φαίνεται να επικροτεί τη στάση της ΔΗΜΑΡ, η οποία βρίσκεται σε σταθερή ανοδική πορεία, διαχωρίζοντας τη θέση της από τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, των κομμάτων του δικομματισμού, που θεωρεί ως τους στρατηγικά υπεύθυνους για την πορεία της χώρας, αρνούμενη να της προσφέρει το αριστερό άλλοθι που θα εξισορροπούσε τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση.
Ως συστημική αριστερά, μακριά από ανέξοδες και ανεδαφικές φωνές άλλων εποχών και αριστερισμούς που επιτείνουν τα αδιέξοδα μετά από γόνιμο διάλογο και αντιπαράθεση επιχειρημάτων τοποθετήθηκε σε ένα κρίσιμο ερώτημα.
Επιβραβεύεται η τακτική της να απαντά με ξεκάθαρες θέσεις στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, η οποία αγωνιά για το μέλλον, επιζητά έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό σε μία ενοποιημένη Ευρώπη της αλληλεγγύης προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών.

Η Δημοκρατική Αριστερά αποτελεί την αριστερή απάντηση ευθύνης για ολοένα και περισσότερους πολίτες που στρέφουν την πλάτη στις αδιέξοδες πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες θα συνεχίσει και θα υλοποιήσει περαιτέρω η νέα κυβέρνηση, πολιτικές που μονιμοποιούν την λιτότητα, διαρρηγνύουν τον κοινωνικό ιστό, οδηγούν σε απόγνωση όλο και πλατύτερα κομμάτια της κοινωνίας, διαιωνίζουν κρατικοδίαιτες συνδικαλιστικές νοοτροπίες και σκανδαλώδη προνόμια, αποσαθρώνουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις εισάγοντας τον εργασιακό Μεσαίωνα και οδηγούν στην ύφεση, την φτώχεια και την φορολογική λεηλασία των αδυνάμων ενώ αφήνουν στο απυρόβλητο τα πλέον προνομιούχα στρώματα.

Οι άνθρωποι που στρέφονται στη Δημοκρατική Αριστερά απαιτούν την πάταξη της φοροδιαφυγής, την ουσιαστική μεταρρύθμιση στον Δημόσιο Τομέα με ορθολογική διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού, τον έλεγχο των προμηθειών και το τέλος των υπόγειων διαδρομών δημοσίου και κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα, τη διαφάνεια στο δημόσιο διάλογο, τις ουσιαστικές και μακρόπνοες λύσεις στα οικονομικά προβλήματα, προκειμένου να παραχθεί πλούτος μέσα από μία παραγωγική ανασυγκρότηση. Ακόμη και αν η Ελλάδα μπορέσει να επιβιώσει των βραχυπρόθεσμων απειλών της κοινωνικής αναταραχής και εξόδου από την ευρωζώνη, θα έχει να αντιμετωπίσει τη μεγάλη πρόκληση της μετάλλαξής της σε μια πραγματικά ανταγωνιστική και παραγωγική οικονομία και την αποκατάσταση της χαμένης τιμής του πολιτικού συστήματος για να προστατεύσει την Δημοκρατία. Για να τα καταφέρει πρέπει να πραγματοποιήσει αλλαγές που αγγίζουν την καρδιά της κοινωνίας.

απο το: ecoleft.wordpress.com

13 Νοεμβρίου 2011

ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΟ 7.5%



Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή(13/11/11) η δημοτικότητα του Λουκά Παπαδήμου φτάνει στο 55%, ενώ οι αρνητικές γνώμες στο 18%. Ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά του κ. Παπαδήμου και μεταξύ των ψηφοφόρων των κομμάτων, καθώς 7 στους 10 ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και 6 στους 10 του ΛΑΟΣ έχουν θετική γνώμη, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ θετική γνώμη έχει το 56%.

Σε δημοσκόπηση της Kapa Research για το Βήμα της Κυριακής, το 72,9% θεωρεί ως σωστή/μάλλον σωστή την επιλογή του κ. Παπαδήμου, εν αντιθέσει με το 20% που τη θεωρεί λανθασμένη.
Και η δημοσκόπηση της MRB για τη Real News καταγράφει θετική αξιολόγηση του κόσμου για τον πρωθυπουργό της νέας κυβέρνησης σε ποσοστό 75%, με την αρνητική αξιολόγηση να φτάνει το 17,4%.

Στην πρόθεση ψήφου της Public Issue, προηγείται η ΝΔ με ποσοστό 28,5%, και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 19,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 12%. Ακολουθούν ΚΚΕ με 11%, ΛΑΟΣ 8,5%, Δημοκρατική Αριστερά 7,5% και Οικολόγοι 3,5%. Εκτός Βουλής φαίνεται πως μένει η Δημοκρατική Συμμαχία, καθώς συγκεντρώνει το 2,5%. Η αποχή καταγράφεται στο 27%.

Όσον αφορά στη δημοσκόπηση της MRB, η ΝΔ συγκεντρώνει 21,8%, το ΠΑΣΟΚ 11,9%, το ΚΚΕ 9,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7,6%, η Δημοκρατική Αριστερά 6,5%, ο ΛΑΟΣ 6,1%, η Δημοκρατική Συμμαχία και οι Οικολόγοι Πράσινοι από 2,8% και το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών 1,3%, ενώ άλλο κόμμα ψηφίζει το 5,6% και η αδιευκρίνιστη ψήφος αποτελεί… πρώτη επιλογή με 24,1%.
Όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών για την Public Issue,  ο Γιώργος Παπανδρέου λαμβάνει το 19%, ο Αντώνης Σαμαράς το 33%, ο Γιώργος Καρατζαφέρης το 41%, ο Αλέξης Τσίπρας το 38% και η Αλέκα Παπαρήγα το 27%. Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο κανένας με 61%, ο Αντώνης Σαμαράς με 28% και ο Γιώργος Παπανδρέου με 11%.

Στην έρευνα της MRB περισσότερο δημοφιλής είναι ο Φώτης Κουβέλης με 29,3% και ακολουθούν οι Γιάννης Δημαράς με 24,6%, Αντώνης Σαμαράς με 23%, Γιώργος Καρατζαφέρης με 22,7%, Αλέξης Τσίπρας με 21,1%, η Ντόρα Μαπκογιάννη με 19,9%, η Αλέκα Παπαρήγα με 15,1% και ο Γιώργος Παπανδρέου με 14,2%.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με την Public Issue, το 54% κρίνει αναγκαία τη διεξαγωγή εκλογών.
Ωστόσο, για την MRB αυτό το ποσοστό αλλάζει, καθώς το 53,4% πιστεύει πως οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν μετά τις 19 Φεβρουαρίου ή στο τέλος της 4ετίας, εν αντιθέσει με το 40,7% που επιθυμεί εκλογές άμεσα μέχρι τις 19/2.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η έρευνα της Kapa Research, στην οποία καταγράφεται, ότι το 56,6% θεωρεί πιο σωστό να γίνουν οι εκλογές ‘’αργότερα’’, ενώ το 25,6% θεωρεί ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν τώρα και ένα 13,8% να γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου.

Επιπρόσθετα, σχετικά με την παραίτηση του κ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, το 66,8% (σ.σ. μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2009 το ποσοστό αυτό είναι στο 58,3%) πιστεύει ότι πρέπει ο Γιώργος Παπανδρέου να παραιτηθεί και από την ηγεσία του κόμματος και να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέου αρχηγού, σε αντίθεση με το 19,8% που πιστεύει ότι πρέπει να μείνει στην ηγεσία και να οδηγήσει ο ίδιος το κόμμα σε εκλογές.
Πάντως, αυτό που καταγράφεται και στις 3 δημοσκοπήσεις είναι η απαισιοδοξία του κόσμου για το μέλλον και η ανασφάλεια, καθώς και η υποβάθμιση του πολιτικού συστήματος στη χώρα, την ίδια στιγμή που οι περισσότεροι πιστεύουν ότι πράγματα πάνε χειρότερα για τη χώρα και κανένα από τα κόμματα ή τους πολιτικούς αρχηγούς δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της χώρας.

12 Νοεμβρίου 2011

Δημοκρατική Αριστερά: Άμεση σύγκλιση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης για τον προϋπολογισμό 2012 του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η οργάνωση  της Δημοκρατικής Αριστεράς θεωρεί απαραίτητη την άμεση σύγκληση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας με θέματα το σχέδιο του προϋπολογισμού, το τεχνικό και επιχειρησιακό πρόγραμμα και το πρόγραμμα δράσης του Δήμου για το 2012.

Η Επιτροπή Διαβούλευσης προβλέπεται από τον ν.3852/2010, η σύνθεσή της έχει αποφασισθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και μετέχουν σε αυτήν εκπρόσωποι συλλόγων, πολίτες οι οποίοι έχουν επιλεγεί μετά από κλήρωση και κόμματα με  δικαίωμα λόγου μόνο. Η συνεδρίαση της, ιδιαίτερα  με θέμα τον προϋπολογισμό του Δήμου, δεν είναι μόνο υποχρεωτική αλλά και ουσιαστική, πριν αυτός βέβαια εισαχθεί για ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η Δημοτική Αρχή πρέπει να συμβάλει με τις ενέργειες της για την εφαρμογή και προώθηση των θεσμοθετημένων συμμετοχικών διαδικασιών της τοπικής κοινωνίας συμβάλλοντας έτσι στον εκδημοκρατισμό και την διαφάνεια. 
12/11/2011
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

11 Νοεμβρίου 2011

Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς για τη στάση του κόμματος απέναντι στη νέα κυβέρνηση

Αρνητική ψήφο στη νέα κυβέρνηση, αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών με εκλογές.
Μετά από την διελκυστίνδα ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ, που εξάντλησε τις αντοχές της κοινωνίας, ενώ περιείχε και θεσμικές αποκλίσεις, επήλθε μεταξύ τους η συμφωνία στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.
Όλοι οι χειρισμοί που έγιναν κατέδειξαν την αδήριτη και επιτακτική ανάγκη για ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος, η οποία μπορεί να προκύψει μόνο από τη λαϊκή ετυμηγορία.
Aν ο στόχος ήταν η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, θα είχε ακολουθηθεί άλλη διαδικασία και θα υπήρχαν άλλα πολιτικά ζητούμενα, που δεν θα απέκλειαν εκ των προτέρων από την εξεύρεση λύσης καμιά από τις πολιτικές δυνάμεις.
Αυτό που επιδιώχθηκε ήταν μια συμψηφιστική μεταβατική ρύθμιση στο πλαίσιο ενός τμήματος του πολιτικού συστήματος με συγκεκριμένες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις, με δεδομένη τη συνέχιση της ίδιας οικονομικής πολιτικής.
Με δεδομένο ότι αυτή η κυβέρνηση θα υπογράψει τη δανειακή σύμβαση και τους σχετικούς εφαρμοστικούς νόμους, η χώρα και η κοινωνία βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλα ζητήματα:
• Την αντιμετώπιση των απωλειών για τα ασφαλιστικά ταμεία και τη διασφάλιση της ικανότητας τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους ασφαλισμένους
• Τη λήψη άμεσων μέτρων υποστήριξης των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων και την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
• Την υλοποίηση της προβλεπόμενης περιστολής δαπανών χωρίς περαιτέρω συρρίκνωση του λαϊκού εισοδήματος
• Την ουσιαστική ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα με ανακατανομή των ανθρώπινων πόρων και όχι με οριζόντιες περικοπές προσωπικού και απολύσεις.
• Την ουσιαστική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
• Τη συμβολή του κράτους στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τον τρόπο που αυτή θα γίνει
• Την άμεση χρηματοδότηση της αγοράς και την εύρεση πόρων χρηματοδότησης για όσο διάστημα οι τράπεζες βρίσκονται στη φάση της ανακεφαλαιοποίησης.
• Τη διεκδίκηση στα όργανα της ΕΕ ενός αναπτυξιακού πακέτου επενδυτικών δραστηριοτήτων για την αναπτυξιακή ώθηση της οικονομίας
• Την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας
• Τη διασφάλιση ότι η όποια παρακολούθηση των διαδικασιών υλοποίησης από κοινοτικούς μηχανισμούς θα αφορά τις τεχνικές πλευρές των ζητημάτων και δε θα συνιστά βαρύτατη εποπτεία της χώρας
Όλοι οι παραπάνω ουσιαστικοί πολιτικοί λόγοι σε συνδυασμό με τη θεσμική ανακολουθία και τις αποκλίσεις που υπήρξαν, θεμελιώνουν την αρνητική ψήφο μας στη νέα κυβέρνηση και επιβεβαιώνουν την ανάγκη αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών με εκλογές.

6 Νοεμβρίου 2011

Δήλωση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, για τη συμφωνία συγκρότησης νέας κυβέρνησης


Είχαμε επισημάνει ότι οι εκλογές ήταν η μόνη έντιμη και καθαρή δημοκρατική λύση. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αναζητούν τη «μεταβατική» λύση και το μεταβατικό πρωθυπουργό στο πλαίσιο των δικών τους παλινωδιών, της δικής τους πολιτικής διελκυστίνδας και των δικών τους πολιτικών επιλογών. Εξαντλούν την υπομονή της κοινωνίας.

Η δική μας ευθύνη, έναντι της χώρας και της κοινωνίας, βρίσκεται στο περιεχομένο των θέσεων και προτάσεών μας για τη διέξοδο από την κρίση.

Τη στάση μας για το νέο κυβερνητικό σχήμα, που δεν θα έχει τη δική μας συμμετοχή, θα προσδιορίσουμε με βάση το χρόνο της θητείας του και τις πολιτικές δεσμεύσεις που θα αναλάβει.

29 Οκτωβρίου 2011

Η ΔΗΜΑΡ πλησιαζει το 5%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ RESEARCH για το ΒΗΜΑ της Κυριακής 29-30/10/11


Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ RESEARCH για το ΒΗΜΑ της Κυριακής 29-30/10/11:

Στο ερώτημα ποιο κόμμα θα ψηφίζατε σήμερα, οι πολίτες απαντούν: ΝΔ 22,2%, ΠΑΣΟΚ 14,7%, ΚΚΕ 9,1%, ΛΑΟΣ 6,3%, ΣΥΡΙΖΑ 5,1%, Δημοκρατική Αριστερά 4,2%, Οικολόγοι Πράσινοι 3,4%, Δημοκρατική Συμμαχία 2,6%, Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών 1,8%.

Με αναγωγή των ποσοστων αυτών η ΔΗΜΑΡ πλησιάζει το 5%

27 Οκτωβρίου 2011

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για την επέτειο της 28ής Οκτωβρίου


Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί μια μεγαλειώδη στιγμή στην ιστορία του ελληνικού λαού στην πάλη του απέναντι στο φασισμό και το ναζισμό.
Η μάχη των ελλήνων κατά του Άξονα και η ΕΑΜική εποποιία στη συνέχεια,  θα είναι πάντα στις συνειδήσεις μας η μεγάλη προσφορά του έθνους στην αποτροπή της φασιστικής κυριαρχίας στην Ευρώπη.
Το μήνυμα της 28ής Οκτωβρίου είναι και σήμερα σημαντικό γιατί συμπίπτει με μια εποχή που σε πολλές χώρες της Ευρώπης καταγράφονται ακροδεξιές και φασίζουσες αντιλήψεις, στηριγμένες στον εθνικισμό, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία. Η πάλη απέναντι σε αυτές τις λογικές παραμένει και σήμερα βασικό καθήκον των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων που πιστεύουν στη δημοκρατία, την ελευθερία και την ανοιχτή κοινωνία.
Σήμερα ο ελληνικός λαός δίνει τον αγώνα του για μια κοινωνία όρθια, μια κοινωνία που διεκδικεί να αποκρούσει την οικονομική και γενικότερη κρίση και να μετατοπίσει την πολιτική ζωή σε ουσιαστικά προοδευτικές και δημοκρατικές κατευθύνσεις.

26 Οκτωβρίου 2011

Ανακοίνωση Νέων της Δημοκρατικής Αριστεράς για τις μαθητικές παρελάσεις



Οι νέες και οι νέοι της Δημοκρατικής Αριστεράς θέλουμε να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στο θεσμό των μαθητικών παρελάσεων.

Υπογραμμίζουμε ότι:  Η Ιστορική μνήμη  δεν διατηρείται από τις παρελάσεις στρατιωτικού τύπου, αλλά μέσω σωστής, ουσιαστικής και αντικειμενικής διδασκαλίας στα σχολεία.  Η ιστορία για την αντίσταση του ελληνικού λαού απέναντι στο φασισμό είναι θέμα συνείδησης και όχι  παρέλασης.
Αντιλαμβανόμαστε την οργή των νέων που δεν βλέπουν πλέον καμία προοπτική για το μέλλον τους. Παρά  τη διαφωνία μας με τις παρελάσεις υποστηρίζουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για πολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις από μερίδα συνδικαλιστών.


20 Οκτωβρίου 2011

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τις διήμερες μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις 19-20/10/11


Η Δημοκρατική Αριστερά χαιρετίζει την αγωνιστική παρουσία των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων και της νεολαίας στις διήμερες πανελλαδικές συγκεντρώσεις.
 
Οι μαζικές κινητοποιήσεις των πολιτών αποτελούν ισχυρό μήνυμα προς την κυβέρνηση, αλλά και προς την ηγεσία της ΕΕ για αλλαγή πορείας. Η υπεράσπιση της μισθωτής εργασίας, των εργασιακών δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους, αποτελεί τη σταθερή διεκδίκηση για τις δυνάμεις της προόδου και της αριστεράς. 

Καμία πράξη βίας, δεν μπορεί να αμαυρώσει τις ογκώδεις κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού σε όλη τη χώρα. Eίναι ενθαρρυντικό γεγονός ότι σήμερα οι χιλιάδες διαδηλωτές απώθησαν και απομόνωσαν τους κουκουλοφόρους, οι οποίοι, για μια ακόμη φορά, επιχείρησαν να πλήξουν το μαζικό λαϊκό κίνημα.

O Σταυρος Κοντος για την κρίση στο Δημοτικο Συμβουλιο Φιλαδελφειας Χαλκηδονας


Το τελευταίο διάστημα η Πόλη μας βιώνει πρωτόγνωρες διαδικασίες και μεθοδεύσεις στην λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίες έχουν σοβαρές επιπτώσεις απόδοση των υπηρεσιών του Δήμου. Τα όσα συνέβησαν στην συνεδρίαση της 18/10/2011 δυναμιτίζουν τους θεσμούς και την λαϊκή βούληση.

Δείτε τα video
http://www.youtube.com/watch?v=AE1WIogwkfA&feature=mfu_in_order&list=UL

 Μονη λυση η παραίτηση Γρετζελια
http://www.youtube.com/watch?v=LwANkxP-NT0&feature=related

7 Οκτωβρίου 2011

Σε δημοσκοπικη ανοδο η ΔΗΜΑΡ στο 5% εφτασε τον Οκτωβριο

Σε Πανελλαδική τηλεφωνική έρευνα, χωρίς κάλπη σε δείγμα 1.015 ατόμων, ηλικίας 18 ετών και άνω που διαθέτει το εκλογικό δικαίωμα, από 29/09-04/10/2011, η οποια πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και της εφημερίδας Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ η ΔΗΜΑΡ έλαβε ως προθεση ψηφου 5%

Οι αντίστοιχες τιμες στην δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου ήταν:

4 Οκτωβρίου 2011

Ερώτηση της ΔΗΜΑΡ για τη συμφωνία της ΕΡΤ με την TEAM για τα δικαιώματα του Champions League


Το θέμα της συμφωνίας της ΕΡΤ με την ΤΕΑΜ για τα δικαιώματα του Champions League φέρνουν στη βουλή οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Επικρατείας. Το κείμενο της ερώτησης που υπογράφουν ο Νίκος Τσούκαλης, ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Θανάσης Λεβέντης, έχει ως εξής:

Την στιγμή που η κυβέρνηση εξαγγέλλει τη μείωση των δαπανών της δημόσιας τηλεόρασης και μάλιστα μέσω της εφεδρείας - απόλυσης περίπου 1000 εργαζομένων, η διοίκηση της ΕΡΤ προχωρά σε συμφωνία με την TEAM ( την εταιρεία που διαχειρίζεται τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων του Champions League).

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων, η ΕΡΤ χρειάστηκε να προσφέρει 18-24 εκατ. ευρώ για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα του Champions League, τα οποία και θα προκαταβάλει στην ΤΕΑΜ, μιας και δεν έχει τη δυνατότητα χορήγησης εγγυητικής επιστολής.

Η κρατική τηλεόραση πρόκειται να δείξει 17 αγώνες το χρόνο, χωρίς να έχει την αποκλειστικότητα του τελικού του Champions League, αφού παράλληλα θα τον δείχνει και η Nova. Για να μπορέσει η ΕΡΤ να έχει οικονομικό όφελος, πρέπει να βρει για κάθε αγώνα που θα μεταδίδει διαφημιστικά έσοδα περίπου 400.000 ευρώ, την ώρα που η διαφημιστική αγορά τονίζει ότι η διαφημιστική απόδοση του Champions League τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει σημαντική πτώση.

Και όλα αυτά τη στιγμή που θα μπορούσε να πάρει και πάλι τα δικαιώματα με λιγότερα χρήματα, αφού σύμφωνα με τα δημοσιεύματα τα υπόλοιπα κανάλια δεν πρόσφεραν στην ΤΕΑΜ περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ το έτος ( η συμφωνία της ΕΡΤ είναι 6-8 εκατ. ευρώ το έτος). Υπενθυμίζουμε ότι ανάλογη πρακτική είχε εφαρμόσει και η ΕΡΤ με τα δικαιώματα μετάδοσης αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος, με προκλητικές συμφωνίες με συγκεκριμένες ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

• Αληθεύουν τα δημοσιεύματα του τύπου για το χρηματικό αντίτιμο της συμφωνίας της ΕΡΤ με την ΤΕΑΜ;
• Το ποσό αυτό θεωρείται αναλογικό, όταν οι αντίστοιχες προσφορές των ιδιωτικών καναλιών ήταν πολύ μικρότερες;
• Θα υπάρχει οικονομικό όφελος για την ΕΡΤ από τη συγκεκριμένη συμφωνία;

ΔΗΜ. ΑΡ. : Πολιτική και όχι ζήτημα ζωοφιλίας η στάση μας απέναντι στα ζώα...


Δήλωση του γραμματέα της Οργάνωσης Οικολογίας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θέμη Δημητρακόπουλου, για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Ζώα
 
 
Σε εποχές όπου διακυβεύεται η ίδια η επιβίωση της κοινωνίας και το επίπεδο ζωής και εργασίας όλων μας υποβαθμίζεται εξουθενωτικά, ακούγεται ίσως υπερβολικό και εξεζητημένο να υπερασπίζεται κανείς τα δικαιώματα στην επιβίωση και την ευζωία και των υπόλοιπων πλασμάτων του πλανήτη μας. Κι όμως… Η στάση μας απέναντι στα υπόλοιπα ζώα βρίσκεται, με κάποια έννοια, στην καρδιά της σημερινής πλανητικής οικονομικής, και όχι μόνο, κρίσης.

Γιατί αν δεχτούμε ότι στη φύση επικρατεί το «δίκαιο του ισχυρού» και άρα το είδος μας ως το ισχυρότερο έχει το δικαίωμα της κατά βούληση νομής των ζωικών πόρων, τότε γίνεται φανερό ότι το παιχνίδι είναι χαμένο για τα υπόλοιπα πλάσματα με τα οποία μοιραζόμαστε τον πλανήτη. Αλλά όχι μόνο: αποδεχόμενοι και εφαρμόζοντας στην καθημερινότητά μας το «δίκαιο του ισχυρού» στη σχέση μας με τα άλλα, τα «κατώτερα» ζώα, στην ουσία απεμπολούμε το ηθικό και πολιτικό μας δικαίωμα να το αμφισβητήσουμε απέναντι στους οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά ισχυρούς του κόσμου ετούτου που, όπως αποδεικνύεται περίτρανα στην παρούσα βαθιά κρίση του καπιταλισμού, δεν διστάζουν να τσαλαπατήσουν όλους εμάς τους υπόλοιπους προκειμένου να επιβάλουν την εξουσία τους στις ζωές μας (όμως σκεφτείτε: μήπως κάνουμε κι εμείς κάτι ανάλογο, έστω ασυνείδητα, επιβάλλοντας την εξουσία μας στις ζωές των άλλων πλασμάτων-συγκατοίκων μας στη Γη;).

Η κρίση που βιώνουμε πλανητικά, κι όχι μόνο στη χώρα μας, δεν πρόκειται να ξεπεραστεί όσο δεν αλλάζει ριζικά το αδιέξοδο καταναλωτικό μοντέλο που έχει επιβληθεί στις δυτικές κοινωνίες, φιλοδοξώντας μάλιστα μέσω της παγκοσμιοποίησης να εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη, και το οποίο βασίζεται στην αντίληψη ότι οι άνθρωποι, ως περιούσιο είδος, δικαιούνται να εκμεταλλεύονται ανεξέλεγκτα τα υπόλοιπα ζωικά είδη και τον πλανήτη.

Όσο αρνούμαστε να δούμε ότι το ζήτημα της στάσης μας απέναντι στα υπόλοιπα ζώα είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό κι όχι ζήτημα ζωοφιλίας, όσο κεντρικές αξίες του σημερινού κόσμου εξακολουθούν να είναι η επιβολή και η απληστία των δυνατών απέναντι στους αδύναμους –όπου, στους αδύναμους, περιλαμβάνονται φυσικά και τα υπόλοιπα ζωικά είδη– κρίσεις σαν τη σημερινή θα ξεσπάνε όλο και πιο συχνά και με ολοένα μεγαλύτερη ένταση