Θεμελιώδεις αρχές

...«δημοκρατικός σοσιαλισμός - αριστερός ευρωπαϊσμός - μεταρρυθμιστική στρατηγική –οικολογική εγρήγορση»...

24 Μαρτίου 2013

Η ΔΗΜΑΡ για το Ευρωπαϊκο Οραμα

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για τις εξελίξεις στην Κύπρο

Η Ευρώπη πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της στην Κύπρο. Το πρόβλημα της Κύπρου αφορά όλη την Ευρωζώνη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Η μόνη βιώσιμη λύση είναι μια πανευρωπαϊκή οικονομική πολιτική που θα εντάξει τις αναδιαρθρώσεις της οικονομίας  σε μια κοινή αναπτυξιακή διαδικασία.
Το χρέος των κρατών ή θα αντιμετωπιστεί από κοινού μέσα από την επιτάχυνση της οικονομικής και πολιτικής  ενοποίησης ή θα πνίξει την οικονομία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα υπονομεύσει το ευρωπαϊκό όραμα.

17 Μαρτίου 2013

Αντίθεση της ΔΗΜΑΡ Νέας Φιλαδέλφειας για το ναζιστικό χαιρετισμό του ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, Γιώργου Κατίδη.


Την ημέρα που στη Θεσσαλονίκη τιμήθηκε η μνήμη χιλιάδων Εβραίων που οδηγήθηκαν από του ναζιστές στα κρεματόρια του Άουσβιτς, στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας ένας Θεσσαλονικιός, στον αγώνα ΑΕΚ - Βέροια ο Γιώργος Κατίδης χαιρέτησε ναζιστικά. 

Μάλλον ο κύριος Κατίδης δεν γνωρίζει ότι η ΑΕΚ είναι ομάδα προσφύγων, που έχουν πληρώσει πολύ ακριβά το ρατσισμό και τον φασισμό. Περιμένουμε να δούμε την αντίδραση της ΠΑΕ ΑΕΚ, αλλά και των αρμοδίων οργάνων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το δηλητήριο του ναζισμού δεν πρέπει να μολύνει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η συμπεριφορά του νεαρού ποδοσφαιριστή δεν μπορεί να αποτελεί πρότυπο για τους νέους της πόλης μας που τόσο αγαπούν την ΑΕΚ  και το ποδόσφαιρο.  Οι δημοκράτες και  προοδευτικοί συμπολίτες μας δεν πρέπει να ανεχτούν  ναζιστικές και  φασιστικές συμπεριφορές.

15 Μαρτίου 2013

Θα προκάνουμε, σύντροφοι; Του Σπύρου Λυκούδη


«Ο λόγος του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί σήμερα στο χώρο της ελληνικής Αριστεράς. Με βάση το εκλογικό του ποσοστό, φαίνεται να είναι αποδεκτός από ευρύ τμήμα των πολιτών. Αυτή η αποδοχή δεν εξηγείται μόνο με τη δεδομένη ισχύ της υποσχεσιολογίας σε περιόδους βαθειάς κρίσης. Είναι και κάποιες παθογενείς ιδιαιτερότητες της ελληνικής αριστερής θεώρησης των πραγμάτων, ρητές και άρρητες, που σε τέτοιες φάσεις δημιουργούν δυναμικές. Εντοπίζω τις 4 συνήθεις, αυτές ακριβώς που βάζουν τελικά την Αριστερά στη γωνία, παρά τα κέρδη που της αποφέρουν στη φάση της οργής. 
Α) Η αμφισβήτηση των αξιών της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και των θεσμών της, με την κατ΄ επιλογήν τήρηση νόμων και κανόνων, τακτική που υποσκάπτει και αφοπλίζει τελικώς τη Δημοκρατία. 
Β) Η ανοχή απέναντι στη βία, με την ερμηνεία ότι πρόκειται για φαινόμενο που γεννά η κρίση. Η αντίληψη αυτή είναι ελκυστική κυρίως σε ένα δυναμικό και νεανικό ακροατήριο αλλά καλλιεργεί αυταπάτες και προσδοκίες, τις οποίες πολύ δύσκολα θα διαχειριστεί στο μέλλον χωρίς κοινωνικό κόστος. 
Γ) Το επαναλαμβανόμενο στερεότυπο της δαιμονοποίησης των ξένων. Οι οποίοι ευθύνονται για όλα. Τη Χούντα, τη SIEMENS, τα μνημόνια, την αποδιάρθωση του παραγωγικού ιστού της χώρας, τη διαφθορά, τη διαπλοκή, τον εκμαυλισμό των αγροτών μέσω των επιδοτήσεων, την επιβουλή του ήλιου και του αέρα μας ……και πάει λέγοντας στη βάση διεθνών ανθελληνικών συνομωσιών. Η αντίληψη αυτή καθιστά ενόχους γενικώς… τους ξένους και αθωώνει το ντόπιο πελατειακό σύστημα, μια απολύτως ελληνική ιδιαιτερότητα, υποσκάπτει δε τη ρήξη με τις νοοτροπίες που το εξέθρεψαν. 
Δ) Η συνεχής επίκληση της ενότητας της Αριστεράς, που ακολουθείται όμως από συνεχείς διαιρέσεις, με στόχο την επαναπόκτηση της ιδεολογικής καθαρότητας.
Όλες οι παραπάνω παρατηρήσεις αφορούν, κατά την εκτίμησή μου, σε πολιτικές και ιδεολογικές αντιλήψεις που ενδημούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα. Αυτή η διαφορετικότητά μας, άλλωστε, κρίνουν οι πρώην σύντροφοι μας, ότι συνιστά απομάκρυνση από την αριστερή καθαρότητα και αυτή η συνολική μας αντίθεση είναι ο λόγος της δικής μας απομάκρυνσης από τον Συνασπισμό προ διετίας. Τα όσα ακολούθησαν τη συγκρότηση της ΔΗΜΑΡ επιβεβαίωσαν τους λόγους της ρήξης. Ακολουθούμε διαφορετικούς δρόμους. Σήμερα η ΔΗΜΑΡ αποφεύγοντας τη βολική επιλογή της διαμαρτυρίας και της ανέξοδης κριτικής, μετέχει με υψηλό κόστος στην προσπάθεια αναζήτησης εθνικής διεξόδου από την κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπίπτει, από διαφορετική βεβαίως αφετηρία, αλλά πάντως συμπίπτει στις βασικές του πολιτικές εκτιμήσεις με την λαϊκίστικη απολίτικη δεξιά. Συχνά οι ανακοινώσεις τους σχεδόν ταυτίζονται, όπως και τα πεδία αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Αυτό προφανώς δεν περιποιεί τιμή για την αριστερή σκέψη και δράση ούτε προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις για τη χώρα. Έτσι νομίζω πως έχουν τα πράγματα. Όπως όμως αρνούμαι γενικώς τις περιγραφές χωρίς «δια ταύτα», έτσι σ΄αυτό το σημείωμα, δεν θέλω να μείνω κι εγώ κυρίως σε περιγραφές.
Γνωρίζω επίσης ότι απέναντι στις δικές μου διαπιστώσεις θα υπάρχουν και διαφορετικές, του ΣΥΡΙΖΑ, με διαφορετικές περιγραφές. Η ζωή όμως περνάει δίπλα μας και όσοι νομίζουν ότι θα τη χειριστούν επαρκώς, με τούτο ή το άλλο, μικρό ή μεγάλο εκλογικό ποσοστό, πλανώνται πλάνην οικτράν. Στο ορατό μέλλον θα κληθεί η Αριστερά, στο σύνολό της, να τοποθετηθεί συγκεκριμένα και ουσιαστικά στα μεγάλα θέματα της προοπτικής της χώρας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Επίσης θα κληθεί να διαμορφώσει τις μεγάλες της συμμαχίες. Από την πλευρά του ΚΚΕ, παρά το ότι θα το επιθυμούσα, δεν αναμένονται εκπλήξεις. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ όμως τα ζητήματα πρέπει να μείνουν ανοικτά. Παρακολουθούμε προσεκτικά τον ΣΥΡΙΖΑ στην επιλογή του να γίνει ενιαίο κόμμα και να αποσαφηνίσει ευρωπαϊκή ταυτότητα και συμμαχίες. Και προλαβαίνω το εύλογο ερώτημα του αναγνώστη, θέτοντάς το ο ίδιος. Μπορεί να συνεργαστεί η ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ; Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι τα σοβαρότερα προβλήματα της χώρας μας γεννήθηκαν στο θερμοκήπιο των αυτοδυναμιών και του δικομματισμού. 
Γι΄ αυτό επενδύουμε στην προωθητική δύναμη των συνεργασιών. Πολύ περισσότερο τώρα, που η στροφή στην ανάπτυξη και την πρόοδο απαιτεί να διορθώσουμε γρήγορα και με το μικρότερο δυνατό κοινωνικό κόστος όλα τα κακώς κείμενα του νεοελληνικού κράτους, από τη γέννησή του. Για τούτο είμαστε απολύτως ανοικτοί σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα που επιλέγουν αυτήν την κατεύθυνση.
 Όμως τη δυνατότητα συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ θα την προδιαγράψει ο ίδιος. Σήμερα απευθύνεται με ένα πολυσυλλεκτικό λόγο στους πολίτες, συσσωματώνει ό,τι έρχεται από το γκρίζο παρελθόν και καλλιεργεί γέφυρες αποκλειστικά προς το κόμμα του δεξιού λαϊκισμού του Πάνου Καμμένου. Θα συνεχίσει έτσι; Προσωπικά πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα αλλάξει ή θα επιστρέψει σε πολιτικά περιθωριακό ρόλο. Αμφιβάλλω όμως αν υπολογίζει τον παράγοντα χρόνο. 
Η δική μας εκτίμηση είναι ότι τα χρονικά και τα πολιτικά περιθώρια, για να καταστεί η Ελλάδα ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, είναι τόσο ασφυκτικά, που δεν υπάρχει η πολυτέλεια του λάθους. Το μέλλον έρχεται απαιτητικό και όσον αφορά στην Αριστερά, επαναφέρει το ερώτημα του Χαρίλαου. Θα προκάνουμε, σύντροφοι;

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

13 Μαρτίου 2013

Ο Χρόνης Διαμαντοπουλος εκ μερους της Νεολαιας ΔΗΜΑΡ για το ΚΕΘΕΑ



Αντιπροσωπεία της νεολαίας της ΔΗΜΑΡ επισκέφτηκε το ΚΕΘΕΑ για να ενημερωθεί για τους τρόπους δράσης κατά της μάστιγας των ναρκωτικών αλλά και τα προβλήματα του οργανισμού.
Η αντιπροσωπεία δεσμεύθηκε να προωθήσει κοινοβουλευτικά την επίλυση των προβλημάτων του ΚΕΘΕΑ. Δηλώσεις έκανε ο Χρόνης Διαμαντόπουλος, ο οποίος είναι και μέλος της γραμματείας της οργάνωσης Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας.


 Μαζί με την αντιπροσωπεία της  Νεολαίας της ΔΗΜΑΡ ήταν και η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΔΗΜΑΡ, Νίκη Φούντα.

Η ουσιοεξάρτηση είναι ένα εξαιρετικά πολυσύνθετο φαινόμενο με σοβαρότατες κοινωνικές αλλά και οικονομικές προεκτάσεις. Είναι απαραίτητη η συνεχής δραστηριοποίηση στο θέμα της καλύτερης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για το μείζον αυτό πρόβλημα, που συνεχίζει να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις τόσο γενικά, αλλά και στη νεολαία ειδικότερα.Το δικαίωμα στην απεξάρτηση και τη θεραπεία είναι θεμελιώδες και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ασθενή και η επιλογή από τον ασθενή της θεραπευτικής μεθόδου που του ταιριάζει είναι ανθρώπινο δικαίωμα που δεν μπορεί να τίθεται υπό αμφισβήτηση .
Υποστηρίζουμε τα δημόσια και δωρεάν προγράμματα απεξάρτησης και ζητάμε τον πλουραλισμό των θεραπευτικών μεθόδων και την ενίσχυση των νοσοκομειακών δομών, αντιτιθέμενοι στη μείωση κονδυλίων που πλήττει έναν πολύ ευαίσθητο νεανικό πληθυσμό και τις οικογένειές τους.

Στον πυρήνα όλων των σύγχρονων επιστημονικών προσεγγίσεων βρίσκεται η αντιμετώπιση του χρήστη ως ασθενούς. Λαμβάνοντας αυτό ως δεδομένο, η νεολαία της ΔΗΜΑΡ θεωρεί απαραίτητη την περαιτέρω ανάπτυξη δράσεων και υπηρεσιών που να συμβάλλουν στην πρόληψη, στη θεραπεία με δυνατότητα επιλογής από ολόκληρη την σύγχρονη θεραπευτική γκάμα και στην κοινωνική επανένταξη των εξαρτημένων ατόμων.


11 Μαρτίου 2013

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ σχετικά με τη φημολογία περί χρονικής επιμήκυνσης του ΕΕΤΗΔΕ και για το 2013



Η Δημοκρατική Αριστερά τονίζει την ισχυρή της διαφωνία σχετικά με το ενδεχόμενο εφαρμογής του ΕΕΤΗΔΕ το 2013 και της αντίστοιχης μετάθεσης του χρόνου επιβολής του Ενιαίου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στο 2014.
Ο Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας παράγει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, είναι περισσότερο δίκαιος και δημοσιονομικά αποδοτικός. Φορολογεί την ακίνητη περιουσία όλων και διευρύνει σημαντικά τη φορολογική βάση, ελαφρύνοντας φορολογικά το 80% του πληθυσμού. Ενσωματώνει κοινωνικές πρόνοιες σε σχέση με τη φορολόγηση των ανέργων.

Η Δημοκρατική Αριστερά δεν μπορεί να δεχτεί την επιμήκυνση ενός κοινωνικά άδικου φόρου στο όνομα μιας αμφισβητήσιμης αποτελεσματικότητας. Η κυβερνητική δέσμευση για «σταδιακή διόρθωση των αδικιών» πρέπει να υλοποιηθεί.

 ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Τομέας Οικονομικής & Κοινωνικής Πολιτικής

Σε σχέση με τις «φήμες» περί μετάθεσης του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων για το 2014
Τις τελευταίες ημέρες σειρά δημοσιευμάτων αναφέρονται στο ενδεχόμενο μετάθεσης του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ο οποίος θα αντικαταστήσει το ΕΕΤΗΔΕ και το ΦΑΠ, το 2014.
Μολονότι, αυτό το ενδεχόμενο δεν έχει συζητηθεί σε καμία συνάντηση στην οποία συμμετείχε η ΔΗΜΑΡ (συνεπώς δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αυτή την πληροφορία), αισθανόμαστε την ανάγκη να σας ενημερώσουμε ότι η ΔΗΜΑΡ είναι κάθετα αντίθετη σε αυτό το ενδεχόμενο.
Η κάθετη διαφωνία της ΔΗΜΑΡ οφείλεται στο γεγονός ότι η αναβολή εφαρμογής του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων σημαίνει την παράταση του ΕΕΤΗΔΕ, κάτι το οποίο επιβαρύνει δυσανάλογα τα φτωχότερα νοικοκυριά.
Μολονότι η ακριβής κλίμακα φορολόγησης δεν ακόμα καθοριστεί, υπάρχουν ορισμένες σταθερές οι οποίες έχουν ήδη αναπαραχθεί από τον Τύπο. Ήτοι:
(α)       Θα υπάρχει αφορολόγητο τουλάχιστον 50.000€
(β)       Ο φορολογικός συντελεστής του κλιμακίου 50.000€ - 100.000€ θα διαμορφωθεί στο 0,1%
(γ)        Ο φορολογικός συντελεστής του κλιμακίου 100.000€ - 200.000€ θα διαμορφωθεί στο 0,2%
Επισημαίνεται ότι βάσει των στοιχείων του Υπ. Οικ. από τα 5,6 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων, το 50% διαθέτει ακίνητη περιουσία έως 50.000€ - συνεπώς δεν θα πληρώσει τίποτα βάσει του νέου φόρου (ενώ απέδιδε το ΕΕΤΗΔΕ) - και το 90% διαθέτει ακίνητη περιουσία έως 200.000€.

Βάσει των παραπάνω, σας διαβιβάζουμε αναλυτικό πίνακα για την διαμόρφωση της φορολογικής επιβάρυνση σε βασικές περιοχές της Αθήνας. Επισημαίνεται ότι στον πίνακα δεν έχει υπολογιστεί η επιβάρυνση από το ΦΑΠ 2010, 2011, 2012. Συνεπώς, η φοροελάφρυνση είναι πολύ μεγαλύτερη. Όπως προκύπτει από τον πίνακα:
-          Η εφαρμογή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων συνεπάγεται σημαντικές φορολοελαφρύνσεις για το σύνολο σχεδόν των ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίες κινούνται από 30% έως 95%.
-          Όσο μικρότερη είναι η αντικειμενική αξία του ακινήτου, τόσο μεγαλύτερη είναι η φοροελάφρυνση.


Σύγκριση φορολογικής επιβάρυνσης ενός διαμερίσματος 10 ετών και επιφάνειας 100 τ.μ. βάσει του ΕΕΤΗΔΕ
&
 του Ενιαίου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας
μέση τιμή ζώνης (€/τ.μ.)
Περιοχή
Αντικειμενική αξία
ΕΕΤΗΔΕ
Ενιαίος φόρος Ακίνητης Περιουσίας
Διαφορά
% διαφορά
2050
Αγία Παρασκευή
205.000
920
450
-470
-51%
1500
Αμπελόκηποι
150.000
575
150
-425
-74%
1450
Γκύζη
145.000
575
140
-435
-76%
1800
Δ. Αθηναίων
180.000
690
210
-480
-70%
1850
Μαρούσι
185.000
690
220
-470
-68%
1300
Γαλάτσι
130.000
575
110
-465
-81%
2350
Γλυφάδα
235.000
920
370
-550
-60%
1900
Ηράκλειο
190.000
690
230
-460
-67%
900
Ίλιον
90.000
460
40
-420
-91%
1300
Καισαριανή
130.000
575
110
-465
-81%
1300
Καλλιθέα
130.000
575
110
-465
-81%
2350
Κηφισιά
235.000
920
370
-550
-60%
1400
Μοσχάτο
140.000
575
130
-445
-77%
1400
Νέα Ιωνία
140.000
575
130
-445
-77%
1750
Νέα Σμύρνη
175.000
690
200
-490
-71%
1100
Περιστέρι
110.000
575
70
-505
-88%
1150
Αχαρνές
115.000
575
80
-495
-86%
700
Λιόσια
70.000
460
20
-440
-96%
1550
Χαλάνδρι
155.000
690
160
-530
-77%



11 / 03 / 13