Θεμελιώδεις αρχές

...«δημοκρατικός σοσιαλισμός - αριστερός ευρωπαϊσμός - μεταρρυθμιστική στρατηγική –οικολογική εγρήγορση»...

19 Ιουλίου 2014

Κουβελης-Τσιπρας: Διαλογος με επιστολές, κωδικοποιημενο περιεχομενο





Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του κόμματος για το διάλογο της κεντροαριστεράς και τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας, απέστειλε  σχετική  επιστολή  προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας απέστειλε  απαντητική επιστολή σχετικά με την ανάληψη κοινωνικών και πολιτικών πρωτοβουλιών για τη διαμόρφωση ενός νέου δημοκρατικού, αριστερού συνασπισμού με στόχο τη διακυβέρνηση για την κοινωνική σωτηρία.
Η γραμματεία της οργάνωσης Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας θέλοντας να συμβάλλει στην καλύτερη ενημέρωση των συμπολιτών μας , των φίλων και των μελών της ΔΗΜΑΡ παραθέτει το κωδικοποιημένο περιεχόμενο των δύο προαναφερθέντων επιστολών χωρίς κανένα σχολιασμό. Η συζήτηση για την κεντροαριστερά και την προοδευτική διακυβέρνηση πρέπει να βασίζεται στο περιεχόμενο και να μην προκαταλαμβάνει προθέσεις. Θα κάνουμε την ίδια αντιπαραβολή θέσεων και σε κάθε άλλη απαντητική επιστολή που θα λάβει δημοσιότητα.




ΔΗΜΑΡ
ΣΥΡΙΖΑ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ:   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ
Επιστολή - απάντηση του Αλέξη Τσίπρα
1.Αδιαπραγμάτευτη η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και η παραμονή στο ευρώ, με  ενεργό ρόλο για  την Ευρώπη των λαών και τις αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της πολιτικής δημοκρατικής ενοποίησης και αλληλεγγύης στην Ε.Ε.

2.Νέα σχέση με τους εταίρους ώστε η χώρα να έχει αυτονομία στη λήψη αποφάσεων με βάση τους στόχους. Διεκδίκηση μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους με ουσιαστική μείωση του χρέους, ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα και πλέγμα μέτρων χρηματοοικονομικής υποβοήθησης της πραγματικής οικονομίας.
1. Την πλήρη απεμπλοκή από το καθεστώς των μνημονίων και της λιτότητας, το καθεστώς των 400 νόμων και των χιλιάδων υπουργικών αποφάσεων που διαλύουν την κοινωνία και επιβάλλουν ένα νέο μοντέλο κεφαλαιακής συσσώρευσης πάνω στα συντρίμμια της εργασίας.
3.Αποτελεσματική αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο. Χρονική μετακύλιση ομολόγων, μείωση επιτοκίων, αναδρομική υπαγωγή των πόρων που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και αμοιβαιοποίηση μέρους του χρέους σε επίπεδο Ε.Ε. Όχι μονομερείς ενέργειες.

2. Την αναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους με στόχο την διαγραφή του μεγάλύτερου μέρους του και ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπολοίπου.
4.Φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία αποτελεί άμεση προτεραιότητα και πρέπει να γίνει εντός κρίσης με στόχο ένα φορολογικό σύστημα κοινωνικά δίκαιο. Ύπαρξη προοδευτικής κλίμακας στην φορολόγηση με στόχο ένα προοδευτικό φορολογικό σύστημα. Δίκαιος επιμερισμός των βαρών και δίκαιη κατανομή των ωφελειών. Όχι υπερφορολόγηση στα όρια της εξάντλησης, όχι φοροαποφυγή στα όρια της πρόκλησης. Μείωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης. Ανασυγκρότηση των υπηρεσιών και πολιτική βούληση για την καταπολέμηση της  φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

6. Την αναδιανομή του εισοδήματος με την καθιέρωση ενός ριζοσπαστικού φορολογικού συστήματος ανακατανομής των βαρών και με την ταυτόχρονη καταπολέμηση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής και φοροκλοπής του κεφαλαίου.
5.Ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της ρευστότητας με χαμηλότοκα δάνεια και αλλαγή της λογικής πρώτα να αυξήσουν τα κέρδη τους οι τράπεζες και μετά να δούμε την πραγματική οικονομία. Άμεσες ευνοϊκές ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών, αποποινικοποίηση για τις οφειλές αυτών και προσβασιμότητα τους στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Άμεση αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και αναβάθμιση των υποστηρικτικών μηχανισμών του κράτους προς τις επιχειρήσεις.

5. Τον δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην οικονομία και για την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με κοινωνικά κριτήρια.
6.Ειδικό πρόγραμμα για τη μείωση της ανεργίας, μείωση η οποία αποτελεί άμεση προτεραιότητα και εθνικό στόχο. Δεσμευτική συμφωνία για νέο ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα με στόχο τη μείωση της ανεργίας κατά 10%  σε τρία χρόνια και για μέτρα υποστήριξης όλων των ανέργων μέσω ειδικών προγραμμάτων.

9. Τέλος την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας για την αντιμετώπιση της ανεργίας, με ενίσχυση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων καθώς και την στήριξη μορφών κοινωνικής οικονομίας ώστε η ανάπτυξη να στηριχτεί στην αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία και όχι στα συντρίμμια θεσμών και εγγυήσεων.
7.Θεμελίωση ενός κράτους κοινωνικών υπηρεσιών που θα μειώνει τις ανισότητες. Στήριξη  των  πραγματικά αδύναμων στρωμάτων με την ανασύσταση του κράτους πρόνοιας. Καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, της σχολικής σίτισης και της πρόσβασης όλων σε ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

4. Την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους με την στήριξη παιδείας και υγείας και την αποτροπή της κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος.
8.Νέο καθεστώς εργασιακών σχέσεων. Επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Σταδιακή αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, που παραμένει σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα.

3. Την εγκαθίδρυση ενός θεσμικού πλαισίου που θα κατοχυρώνει τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις καθώς και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 Ευρώ.
9.Ισορροπία κράτους και αγοράς. Λειτουργία των  αγορών με ισονομία έναντι μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων και ισχυρές ρυθμιστικές αρχές που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα της κοινωνίας έναντι των αγορών και των ισχυρών επιχειρηματικών φορέων. Δημιουργία μιας νέας σχέσης δημόσιου και  ιδιωτικού τομέα. Συμπράξεις που να προωθούν την αξιοποίηση και όχι την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ούτε κερδοσκοπική εκχώρηση ρόλων στον ιδιωτικό τομέα, ούτε προώθηση κρατικίστικων προτύπων και επαναφορά συντεχνιακών λογικών. Είμαστε θετικοί στις αποκρατικοποιήσεις όταν αυτές εντάσσονται σε ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον. Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού και των δικτύων.


10.Ριζική  αλλαγή του παραγωγικού προτύπου και παραγωγική ανασυγκρότηση. Στήριξη της εξωστρεφούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων στον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα. Επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης με οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική ισορροπία. Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και αύξηση της παραγωγικότητας με μείωση του κόστους δανεισμού και της ενέργειας των επιχειρήσεων και υποστήριξη της εξωστρέφειας τους και όχι με υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων, των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας και συνεχείς μειώσεις μισθών. Ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και σύνδεση της ανώτατης παιδείας και του ερευνητικού ιστού με το νέο αναπτυξιακό πρότυπο.


11.Πλήρη ανασχεδιασμό του κράτους στη βάση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων. Αποσύνδεση της διοικητικής μεταρρύθμισης από οριζόντιες απολύσεις. Κανένας δημόσιος υπάλληλος, που κάνει τη δουλειά του, δεν θα φοβάται για την εργασία του. Ανασυγκρότηση του δημοσίου με σεβασμό στο κράτος δικαίου, με σχέδιο και με επιμονή, έλεγχο απόδοσης, αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, λειτουργικό και τεχνολογικό εκσυγχρονισμό.

7. Την ενίσχυση της δημοκρατίας και την ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με στόχο την αποτελεσματική και διαφανή λειτουργία του κράτους, την καταπολέμηση της διαφθοράς σε κάθε επίπεδο, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, την πάταξη του πελατειακού κράτους και των κομματικών μηχανισμών.
12.Ισχυρή εξυγιαντική παρέμβαση στο πολιτικό σύστημα Καταπολέμηση της διαφθοράς, των κομματικών προνομίων, των πελατειακών σχέσεων και της αδιαφανούς διαχείρισης πόρων. Θεσμική ενίσχυση της δημοκρατίας Άμεσες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.. Οι 5 προτάσεις που μπορούν να γίνουν εδώ και τώρα, με νόμο είναι:  το ασυμβίβαστο της ιδιότητας Υπουργού – Βουλευτή, η μείωση του αριθμού των βουλευτών, η αναδιάταξη των εκλογικών περιφερειών με κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, η άμεση κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών με στόχο ένα αναλογικότερο σύστημα και ο έλεγχος της χρηματοδότησης των κομμάτων.
8. Την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα για την δίκαιη εκπροσώπηση όλων των πολιτικών δυνάμεων σε κάθε αντιπροσωπευτικό δημοκρατικό θεσμό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου