Θεμελιώδεις αρχές

...«δημοκρατικός σοσιαλισμός - αριστερός ευρωπαϊσμός - μεταρρυθμιστική στρατηγική –οικολογική εγρήγορση»...

20 Φεβρουαρίου 2011

Ο Φώτης Κουβέλης για την Δημόσια περιουσία και την Φοροδιαφυγή


Ο Φώτης Κουβέλης σε εκδήλωση του κόμματος στην Κηφησιά στις 19/2/11 δήλωσε ότι η υπόθεση της δημόσιας περιουσίας είναι παλιά και ότι όταν τον Απρίλιο ο ίδιος είχε αναφερθεί στην ανάγκη αξιοποίησής της ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης είχε συμφωνήσει ότι το 27,5% αυτής δεν είναι καταγεγραμμένο, ένα μεγάλο ποσοστό είναι λεηλατημένο κι ένα άλλο αναξιοποίητο.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς τόνισε ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που πρέπει να συντελεσθεί δεν έχει καμία σχέση με την εκποίηση και ιδιαίτερα με την πώληση στοιχείων της που έχουν χαρακτήρα δημόσιου αγαθού. Υπογράμμισε ότι η σχετική διελκυστίνδα  ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Ν.Δ. που τροφοδοτείται και πάλι, στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, εξυπηρετεί το πολιτικό στερεότυπο του δικομματισμού.

Αναφορικά με το φορολογικό σύστημα η θέση του κόμματός του είναι πως πρέπει να είναι αναλογικό, δίκαιο, αναδιανεμητικό και κυρίως να αντιμετωπίζει την παραοικονομία που κατέχει το 30% του ΑΕΠ σε συνάρτηση με τη διαφθορά που κατέχει πάνω από το 10%.

Υποστήριξε επίσης ότι η κοινωνία γνωρίζει ότι τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος είναι υπαρκτά και ότι εκείνο που ζητά είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών ώστε να μη σωρευτούν στις πλάτες εκείνων που δεν ευθύνονται για τη δημιουργία τους.

Τόνισε ότι η επιλογή της κυβέρνησης να διαλέγει τον εύκολο και σταθερό στόχο της περικοπής των αποδοχών, των συντάξεων και των δαπανών του κοινωνικού κράτους από τα οποία εξασφάλισε περίπου 2,5 δις ευρώ καταστρέφει και γονατίζει την κοινωνία.

Τεράστια χαρακτήρισε την υστέρηση στην αντιμετώπιση των φορολογικών εσόδων, καθώς διαπιστώνεται μεν η ύπαρξη της φοροδιαφυγής, αλλά δεν εισπράττονται φόροι από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι αναποτελεσματικοί και δεν ενεργοποιούνται μέσα από τη λειτουργία του πελατειακού κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου