Θεμελιώδεις αρχές

...«δημοκρατικός σοσιαλισμός - αριστερός ευρωπαϊσμός - μεταρρυθμιστική στρατηγική –οικολογική εγρήγορση»...

9 Φεβρουαρίου 2011

Για την προστασία των περιοχών NATURA καμία υποχώρηση από το όριο των 10 στρεμμάτων


ΔΗΜ.ΑΡ. : Υποστηρίζουμε την προστασία της βιοποικιλότητας, αντιδρούμε στις εκπτώσεις. Ξεκάθαρη είναι η θέση μας για την αρτιότητα: καμία υποχώρηση από  όριο των 10 στρεμμάτων στις περιοχές  NATURA 2000, είναι το πνευμα της δήλωσης της ΔΗΜ.ΑΡ. στη Βουλή


Ο Βουλευτής Ν. Τσούκαλης τόνισε μεταξύ άλλων:
 
« Το νομοσχέδιο παρά τις ατέλειες, είναι στοιχειώδης εκδήλωση της υποχρέωσης που έχει η χώρα απέναντι σε αυτό το παγκόσμιο διακύβευμα: τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας.
 Είμαστε ικανοποιημένοι που ενσωματώθηκαν κάποιες από τις προτάσεις μας, όπως η διεύρυνση του αριθμού των φορέων και των προσώπων που μπορεί να παρευρεθούν ως πολιτική αγωγή στις ποινικές δίκες. Αυτό διαχέει τον κοινωνικό έλεγχο και την προστασία των περιοχών, καθώς επίσης ότι έστω και συμβουλευτικά αναφέρατε την αιρετή περιφέρεια ως φορέα που γνωμοδοτεί, προκειμένου να χαρακτηρισθούν κάποιες περιοχές. 

Όσον αφορά την αρτιότητα, έτσι όπως ακριβώς «την βελτίωσε» η κυρία Υπουργός, το οποίο θα το καταψηφίσουμε, σας το λέμε ευθέως γιατί η θέση μας όσον αφορά την αρτιότητα είναι ξεκαθαρισμένη. Όσοι συνάδελφοι θέτουν θέμα συνταγματικότητας, παραβίασης των ατομικών δικαιωμάτων της ιδιοκτησιακής περιουσίας, θα ήταν πάρα πολύ φρόνιμο να ανατρέξουν στα σκεπτικά των αποφάσεων των δικαστηρίων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, όπου παρέπεμψαν, ουσιαστικά καταδίκασαν την χώρα μας για τη μη λήψη  ικανών μέτρων για την προληπτική προστασία των περιοχών αυτών. 


Έκτος από την αρχή της πρόληψης, θα ήθελα να αναφερθώ και στην αρχή της προφύλαξης αλλά και στην αρχή της αναγκαιότητας. Επειδή στην Ευρώπη πουθενά δεν υπάρχει εκτός σχεδίου δόμηση, έτσι και αλλιώς, για τους Ευρωπαίους και μέσα στα πλαίσια διαφύλαξης αυτών των περιοχών είναι αδιανόητη η οποιαδήποτε πρόβλεψη αρτιότητας σε περιοχές NATURA.
 


Η εκτίμηση μου είναι ότι ακόμα και αυτή η μεσοβέζικη ρύθμιση που φέρνει η κυρία Υπουργός θα αξιολογηθεί αρνητικά από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε και ίσως να χρειαστεί κάποια στιγμή να επανέλθει με τροπολογία όσον αφορά την αποτελεσματικότερη προστασία των περιοχών αυτών. Εκτός των άλλων, θα πρέπει να θυμίσουμε σε κάποιους ότι δεν πρόκειται για άρση του δικαιώματος κυριότητας, μιλάμε για περιορισμό της κυριότητας, ο οποίος περιορισμός σύμφωνα με πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, θεωρούμε ότι είναι επιτρεπτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου